Bu takviyeler arasında en çok kullanılanlardan biri ise magnezyum. Ancak satışta bulunan birçok formu var. En çok sorulan soru, peki hangi magnezyumu kullanmalıyım?

Magnezyum Minerali Neden Önemlidir?

Bebek Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebek Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
İçeriği Görüntüle

“Devamlı kilonuzla boğuşuyorsanız, kendinizi hep bitkin hissediyorsanız, depresyona eğilimliyseniz, kas kramplarından şikâyetçiyseniz, baş ağrıları çekiyorsanız, yüksek tansiyon problemi yaşıyorsanız, sorun magnezyum eksikliği olabilir” diyen Dr. Ümit Aktaş, bu hayati mineralin önemine dikkat çekti:

"Bu element bizim vücudumuzda bulunan en kıymetli minerallerden bir tanesidir. Vücudumuzda yüzlerce ayrı metabolik fonksiyonda rol oynar. Eğer bu mineral olmasaydı, şekeriniz dengelenemezdi, insülin salgınız sağlıklı olamazdı, kas ve kemik sağlığınız mümkün değildi, kalp ritminiz ve beyniniz sağlıklı çalışmazdı. Bu element olmadan D vitamini de çalışmaz, bağışıklık sisteminiz de. O yüzden magnezyum olmadan yaşam mümkün değildir. Fakat bir problem var. Bu değerli minerali bizim vücudumuz üretemiyor. Biz bunu gıdayla ya da takviyeyle almak zorundayız."

Magnezyumda Emilim Oranı

Gıda olarak aldığımız magnezyumun %99'unun vücutta emilip biyoyararlanıma uğramadan dışarı atıldığını belirten Dr. Ümit Aktaş, “Bu nedenle sürekli magnezyum eksikliği görülür. Ayrıca magnezyum eksikliğini tetikleyen tarım zehirleri gibi dış faktörler var. Yediğimiz hibrit tohumlarla üretilmiş ürünler ve tabii ki hayvansal ürünlerde de artık yeteri kadar magnezyum yok” dedi.

Dr. Ümit Aktaş; "Uyku için şu form, kas için bu, şeker için bu, beyin için bu mineral gibi tanımlamaların kullanıcıları yanılttığını belirtti. Magnezyum Oksit, Sitrat, Treonat, Bisglisinat, Malat gibi sayıları uzayıp giden çeşitlerine yönelik kullanıcıların yeteri kadar bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken Dr. Ümit Aktaş, en çok satılan 6 tane formun emilim oranlarını anlattı.

Emilimi En Yüksek Olan Magnezyum Çeşitleri

Dr. Ümit Aktaş asıl olan emilimdir diyerek şu açıklamalarda bulundu: "Bu minerale hangi tuzu bağlarsanız bağlayın, etken madde aynı ancak bağladığımız tuzlara göre emilimi ve biyoyararlanımı değişiyor. Farklı formları arasında yüzde 4 emilen de var, yüzde 80 de. Aynı oranda minerali alıyorsunuz ama birinin yüzde 96'sı vücuttan atılıyor, diğerinin sadece yüzde 20'si atılıyor.

Magnezyum Oksit, piyasada en çok gördüğünüz formdur. Eczanelere girdiğiniz zaman en yaygın bu magnezyum takviyesi türünü görürsünüz. Ancak oksit formu, takviyeler arasında emilimi en düşük olanıdır. Sadece %4 emilir. Bu magnezyum takviyesi ürünleri genellikle 400 mg'lık üretilir ancak siz bir kapsül magnezyum oksitin sadece yüzde 4'ü yani 16 mg'ı vücudunuzda emilir. En yaygın olmasının sebebi ise oksit formunun hammaddesi son derece ucuz oluşudur.

Magnezyum Taurat da çok popülerdir. Hatta çoklu formüller görüyoruz. Tauratın da yüzde 20'si emiliyor. Yani 400 mg kapsül alıyorsunuz, yüzde 20'si yani 80 mg emiliyor. Magnezyum Sitrat ise yüzde 25 oranında emilir. Yine çok önerilen formlardan biri de Magnezyum Malat. Bu formun da çoklu formülleri var. Peki yüzde kaçı emiliyor? Yüzde 40. En pahalı satılan türlerden biri Magnezyum Treonat. Emilimi %70-75. Evet emilim var ama treonat formunda bir sorun var. Bu formun sistemik etkileri son derece az. Tek etkisi var. Kan beyin bariyerini geçebilen bir molekül beyin için faydalı mineral veriyor. Fakat emilimi %75.

Şimdi ise Magnezyum Bisglisinat'a bakalım. Bu form bugün piyasada bulunan takviyeler arasında en yüksek oranda emilen türdür. Emilimi tam yüzde 80. Üstelik hem kan beyin bariyerini geçebilir hem de sistemik etkileri vardır. Bu yüzden bisglisinat aslında bugün dünyada bulunan mineral formları arasında en iyi emilen ve en yüksek biyoyararlanım gösteren, dolayısıyla da insan için en faydalı olan seçenektir.

Hangi Magnezyum Formu Daha İyi Emilir? Dr. Ümit Aktaş'tan Önemli Bilgiler

Gelen sorular üzerine paylaştığı videoda konuyu örneklerle açıklayan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Magnezyumdan sonra gelen, bizim isim verdiğimiz malat, bisglisinat, sitrat gibi tanımlamalar, bu elementin tuzlarının tanımlamasıdır. Bu mineral insan vücudunda emilmediği, çoğunluğu atıldığı için emilebilsin, insan vücudunda biyoyararlanıma uğrasın diye bu tuzlar bağlanır. Dolayısıyla aslında temel element aynıdır. Ama önemli olan, dikkat etmeniz gereken bağladığımız tuzlara göre emilimin, biyoyararlanımının değişiyor oluşudur. Emilimi yüksek olan size en yüksek faydayı sağlar. Bu form uyku için, bu kalp sağlığı için diye yapılan pazarlamalara kanmayın. İnternette okuduğunuz, duyduğunuz her şeye inanmayın" dedi.

Magnezyumun Faydaları

Vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan en önemli minerallerden biri olan magnezyum, 300'den fazla biyokimyasal reaksiyonda rol oynar. Günlük diyetimizle yeterince alamadığımız bu değerli mineral, sinir sistemi fonksiyonlarından kas sağlığına, enerji üretiminden kemik yapısına kadar birçok hayati süreçte kritik öneme sahiptir. Magnezyumun sağlığımıza sunduğu temel faydalar şunlardır:

● Kasların çalışmalarını düzenler. Depresyonla mücadele eder, strese karşı etkilidir.

● Kalp damar sağlığını korur.

● Kemik ve diş sağlığını korur.

● PMS dönemi şikayetlerini azaltır.

● Tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.


Magnezyum İçeren Besinler

Günlük magnezyum ihtiyacımızı karşılamanın en sağlıklı yolu, doğal kaynaklardan bu değerli minerali almaktır. Bu mineral açısından zengin bir diyet, takviyelerden önce tercih edilmesi gereken birincil yaklaşımdır. Doğru besin seçimleriyle vücudunuza yeterli miktarda bu elementi sağlamak, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir. İşte günlük beslenmenize ekleyebileceğiniz mineral deposu besinler:

● Muz

● Kayısı

● Susam

● Badem

● İncir

● Çörekotu

● Haşhaş tohumu

● Ispanak

● Brüksel lahanası

● Avokado

● Kabak çekirdeği

● Ay Çekirdeği

● Kimyon tohumu

● Yağlı balıklar

● Ev yoğurdu

Dr. Ümit Aktaş’tan Magnezyum Zengini Tarif

Malzemeler: ½ bardak ev yoğurdu (merada yayılmış hayvanın sütünden yapılmış), 1 avokado, 1 kahve fincanı çiğ ay çekirdeği veya kabak çekirdeği, 1 yemek kaşığı susam, 1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu, ½ demet maydanoz (kış aylarında ıspanak kullanın), Bir tutam kaya tuzu

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderın içine koyun. Malzemeler kıvamlı bir hal alıncaya kadar makineyi bir-iki dakika çalıştırın. Gerekiyorsa biraz su ekleyin. Haftada iki-üç defa tüketmeye çalışın.

Bu Bir İlandır