1962 yılında mezun olan ve 79 yaşındaki Tuna Aratoğlu, Erkek Sanat Enstitüsü ve Madencilik Bölümü'nden mezun oldu. Okul Konferans Salonu'nda yapılan panele; Okul müdürü Muhammet Yıldız, Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Vakfı (ZOTEV) Başkanı Fikret Zaman, ZOTEV Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP'li Belediye Meclis Üyesi Bahattin Arı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Tuna Aratoğlu, mezun olduğu döneminde okulda yaşadığı deneyimleri öğrencilerle paylaşarak "Bizim dönemimizde öğrenci vardı tezgah yoktu. Öğrenci vardı, malzeme yoktu. Şimdi tezgah var öğrenci yok. Malzeme var öğrenci yok. Tuhaf bir durum" diye serzenişte bulundu.
TUNA ARATOĞLU KİMDİR? 

Yerel tarihçi Tuna Aratoğlu kendisi hakkında şu bilgileri verdi: 

1944 yılında Kozlu'da doğdum. İlk ve Orta öğrenimimi Zonguldak ta tamamladım. 1963 yılında İYTO (YTÜ) yüksek öğrenime başladım ve 1968 yılında Harita ve Kadastro Mühendisi olarak mezun oldum ve Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) Merkez Plan Bürosunda Harita Mühendisi olarak çalışmaya başladım ve 2004 yılında 39 yıllık bir çalışma hayatı sonunda Harita ve Tasman Şube Müdürü görevinden emekli oldum. 

Çalışma hayatım boyunca EKİ İnsan-Gücü Eğitim Müdürlüğünde "Maden Topoğrafı" eğitiminde 1969-1987 yılları arasında Ölçme Bilgisi Öğretmenliği ,1977 - 1994 yılları arasında ZKÜ Zonguldak Meslek Yüksek okulunda Madencilik Topoğrafyası ve 1979-2004 yılları arasında ZKÜ de Maden Mühendisliği ve Jeodezi-Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinde Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi olarak görev yaptım 

Zonguldak'ın yakın tarihi konularında belge , fotoğraf ve haritalarından (Maden) oluşan bir arşivim vardır. Yıllarca topladığım ölçme aletleri ve Fransızlardan kalan yer altı haritaları ve belgelerinden bir kısmını Üniversitemiz Maden Ölçmeleri müzesine verdim ve halen orada sergilenmektedir. 

Tasman ve nedenleri konusunda 6 bilimsel araştırmalarda çalıştım, katkıda bulundum.. Ayrıca "Zonguldak'taki büyük yatırımlar (EKİ Büyük Amenajman Projesi , Ücretli İş Mükellefiyeti (Mükellefiyet) Yalanları, Çatalağzı Elektrik Santralı Yapımı , Ankara -Zonguldak Demiryolu yapımı, Havza rezervi tarihçesi ve Havza-i Fahmiye ) konularında yerel TV de programlar ile kentimizde düzenlenen muhtelif sempozyumlarda sunumlar yaptım. Halen " Duyduklarım - Gördüklerim- Yaşadıklarım " adlı kitabımda Zonguldak'ın yakın tarihine ait bir çalışma ile uğraşmaktayım." 

Kaynak: Öznur Güneş