Çaycuma Belediyesi çok yönlü bir bitki olan ve tekstil, gıda, kozmetik, ilaç hammaddesi, inşaat malzemeleri, kağıt üretimi, kompozit, otomotiv sektörü ile biyoplastikler dahil olmak üzere birçok alanda kullanılan endüstriyel kenevirle ilgili bir konferans yapacak. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Kömür Jeoparkı ile birlikte düzenlenen konferansa ZBEÜ Tıp Fakültesi, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Yılmaz Can konuşmacı olarak katılacak. 

YEŞİL HAZİNE OLARAK ADLANDIRILIYOR

Köy ve mahalle muhtarlarından üreticilere, bilim insanlarından farklı sektörlerin temsilcilerine kadar geniş bir topluluğunun davet edildiği konferansta, “yeşil hazine” olarak da adlandırılan endüstriyel kenevirin bölgesel kalkınma için yarattığı fırsatlar da konuşulacak. 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü Çaycuma Belediyesi Çarşamba Salonu’nda “Bölgesel Kalkınmada Alternatif Ürün” başlığıyla yapılacak konferans, 14.30’da başlayacak.

Ömer Ünal açıklamıştı: Meclis kararı ortaya çıktı Ömer Ünal açıklamıştı: Meclis kararı ortaya çıktı

İÇERİĞİNDE UYUŞTURUCU BULUNMUYOR

Konferansla ilgili açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Değerli hocamız bir misyoner gibi, büyük bir heyecan ve coşkuyla adeta bir mucizevi bitki olan endüstriyel kenevirin bölge kalkınmasındaki rolünü anlatıyor. Gerçekten ben de heyecan duydum. Uyuşturucu olarak kullanılan ve kamuoyunda marihuanna olarak da bilinen tıbbi kenevirle hiçbir benzerliği olmayan bitkinin uyuşturucu hiçbir özelliği yok. Uyuşturcu özelliği olmadığı gibi  gıdadan hayvan yemine, kozmetikten tıpa, inşaattan mobilyaya, yakıttan konfeksiyona kadar son derece geniş bir yelpazede hammadde olarak kullanılıyor. Şayet doğru planlayabilirsek ilçemizde tarımın gelişimine büyük katkı sunabilir.” dedi. 

ÇEVRE DOSTU BİR BİTKİ OLARAK KARBONU YUTUYOR, TOPRAĞI ZENGİNLEŞTİRİYOR

Endüstriyel kenevirin aynı zamanda ekoloji dostu olduğunu da söyleyen Kantarcı, “Düşük su gereksinimi, ilaçsız üretimi, olağanüstü büyüme hızı, yüksek karbon tutma kapasitesi ve bir sonraki ürünün verimini %20-25 arttırma özelliği ile tam bir çevre dostu bir bitki. Yüksek karbon emilimi ve oksijen salınımı ile ozon tabakasını koruyan endüstriyel kenevir, toprak erozyonunu önlemekle kalmıyor,  zenginleştiriyor da. Daha sayılmayacak kadar çok özelliğe sahip olan bitki, yaratacağı olanaklarla bölgemizin kalkınmasından önemli rol oynayabilir. Değerli Emine Yılmaz Can hocamızın rehberliğinde tüm bunları konuşacağımız konferansa tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum.” diyerek açıklamalarını tamamladı. 

Kenevir Konferans

Editör: Özlem Yıldız