<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNoSpacing><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Zonguldak Yatırım Destek Ofisi, Türkiye İstatistik Kurumu&[#]8217;nun (TÜİK) ilan ettiği 2011-2012 yılları arasında Zonguldak&[#]8217;ın tarımsal göstergelerini inceleyerek, değerlendirmelerde bulundu. Zonguldak&[#]8217;ın mısır üretiminde 81 il içerisinde </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; COLOR: black; FONT-SIZE: 12pt; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-fareast-language: TR">47 bin 44 tonla </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">birinci olurken, yumurta tavuğunda 14 sıra ve kirazda ise 9 sıra geriledi.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p></SPAN></P> <P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNoSpacing><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">BAKKA&[#]8217;dan yapılan açıklama, şöyle:<o:p></o:p></SPAN></P> <P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNoSpacing><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">&[#]8220;Zonguldak ili yalnızca ton bazında mısır (hasıl) üretiminde 81 il içerisinde birinci konumda bulunmaktadır. Zonguldak ilinde 2011 yılında değer kaydı bulunmayan yulaf (yeşil ot) üretimi 2012 yılında kayıtlara Türkiye genelinde 13&[#]8217;üncü il olarak girmiştir. Zonguldak ilinin, 2011 yılına göre 2012 yılında; </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; COLOR: black; FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-weight: bold; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-fareast-language: TR">fasulye (taze) (sera), kestane, soğan (taze) (sera), yulaf (yeşil ot), bezelye, maydanoz (sera), marul (göbekli) (sera), biber (dolmalık) (sera), bakla (taze), marul (kıvırcık), patlıcan (sera), pırasa, semizotu, bamya, barbunya fasulye (taze), sığır (yerli), yulaf (dane), alabalık, buğday (durum), fasulye (kuru), soğan (taze), sığır (melez), elma (grannysmith), turp (bayır), alabalık (iç su), bal (ton), korunga (yeşil ot), ördek, fiğ (yeşil ot), domates (sofralık), nohut, karpuz, arpa (diğer), kaz, at göstergelerinde </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">Türkiye sıralamasında </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; COLOR: black; FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-weight: bold; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-fareast-language: TR">yükseldiği gözlemlenmektedir.</SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt"> Türkiye sıralamasında Zonguldak, sığır (melez) göstergesinde 13 sıra, alabalık (iç su) göstergesinde 12 sıra, alabalık göstergesinde 8 sıra ve fasulye (kuru) göstergesinde 7 sıra yükselmiştir. Zonguldak ilinin Türkiye sıralamasında yerini koruduğu göstergeler ise; </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; COLOR: black; FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-weight: bold; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-fareast-language: TR">mısır (hasıl), kızılcık, lahana (kara yaprak), ıspanak (sera), fındık, bakla (yemeklik), kabak (sakız) (sera), et tavuğu, kivi, marul (kıvırcık) (sera), fasulye (taze), ıspanak, erik, katır, bezelye (taze), üzüm (sofralık-çekirdeksiz), yayın, mısır (dane), zeytin (sofralık), balkabağı, kabak (sakız), elma (Amasya), manda, havuç, maydanoz, sığır (kültür), ayçiçeği (yağlık), yonca (yeşil ot), lahana (beyaz), turp (kırmızı), sazan, patates (diğer), buğday (diğer), tarım alanı (dekar), hindi ve koyundur (yerli).</SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt"> </SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; COLOR: black; FONT-SIZE: 12pt; mso-bidi-font-weight: bold; mso-fareast-font-family: ´Times New Roman´; mso-fareast-language: TR">Zonguldak ilinin Türkiye sıralamasında gerilediği göstergeler ise, kızılkanat, biber (sivri) (sera), muşmula, hıyar (sera), incir, çilek, roka, domates (sera), ceviz, pazı, dut, koyun (merinos), elma (diğer), kiraz, armut, vişne, ayva, marul (göbekli), hıyar (sofralık), şeftali (diğer), nane, sarımsak (taze), şeftali (nektarin), patlıcan, elma (starking), biber (dolmalık), biber (sivri), yumurta tavuğu, mısır (silajlık), elma (golden), üzüm (sofralık-çekirdekli), keçi (kıl) ve eşektir.</SPAN><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt"> Türkiye sıralamasında Zonguldak, yumurta tavuğu göstergesinde 14 sıra ve kiraz göstergesinde 9 sıra gerilemiştir.&[#]8221;<o:p></o:p></SPAN></P> <P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNoSpacing><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">Zonguldak&[#]8217;taki hayvan göstergeleri ise şöyle:<o:p></o:p></SPAN></P> <P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class=MsoNoSpacing><SPAN style="FONT-FAMILY: ´Times New Roman´,´serif´; FONT-SIZE: 12pt">Et tavuğu 4 milyon 221 bin 400, yumurta tavuğu 181 bin 943, sığır (melez-kültür) 68 bin 900, keçi 14 bin 451, koyun 13 bin 615, ördek bin 166, hindi 671, katır 430, manda 405, kaz 238, eşek 214, at 130.<B style="mso-bidi-font-weight: normal"><I style="mso-bidi-font-style: normal"><o:p></o:p></I></B></SPAN></P>