Anlaşmalı boşanma davalarının çekişmeli boşanmalardan başlıca farkını teşkil eden husus, eşlerin internet üzerinden de ulaşabilecekleri anlaşmalı boşanma protokolü örneğini bir avukat eşliğinde hazırlayıp, mahkemeye ortak bir karar olarak sunmalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları açısından bir avukatla çalışmak, hukuki açıdan korunmanızı sağlar.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Bu bölümde, anlaşmalı boşanma davasını detaylı bir şekilde ele alıp açıklayacağız. Bu dava türüne ilişkin özet bilgi vermek gerekirse; boşanmak isteyen her iki tarafın da, boşanmanın tüm sonuçları üzerinde özgür iradeleriyle anlaşmış olmaları ve sonucunda evlilik birliğini sonlandırma kararı almalarıdır. 471 sayılı Medeni Kanun, boşanmanın iki yoldan gerçekleşebileceğini net bir şekilde belirtmiştir: anlaşmalı ve çekişmeli boşanma.

Makalemizde, anlaşmalı boşanma davaları ve bu davalar hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle inceleyeceğiz. Anlaşmalı boşanma, genel ve mutlak bir dava nedeni olarak kabul edilir. Hakim, dava dosyasını inceledikten sonra kanunda belirtilen şartların yerine getirildiğini tespit ederse, boşanma kararı verir. Eşlerin anlaşmalı olarak boşanmayı tercih etmeleri, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı yönünde bir varsayım oluşturur.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davalarıyla ilgili merak edilen konulardan biri, davanın nasıl açılacağıdır. Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer; evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması şartıyla açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası için, eşlerin ya birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekmektedir.

Medeni Kanun'a göre, bu şartlar altında evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır. Tarafların anlaşması, evliliğin devamının anlamsız olduğunu gösterir. Boşanma kararının verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinlemesi şarttır. Anlaşmalı boşanma davası için Medeni Kanun'da belirtilen şartlar şunlardır:

●       Tarafların, hakim önünde boşanma kararlılıklarını ifade etmeleri,

●       Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,

●       Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi,

●       Hakimin, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili düzenlemeleri uygun bulması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Protokol

Anlaşmalı boşanma davası açılırken, protokole özellikle dikkat edilmesi gerekir. Davanın en kritik unsuru, etkili bir protokol hazırlanmasıdır. Anlaşmalı boşanma davalar için protokol hazırlanırken, avukattan profesyonel destek alınması önemlidir. Bu, protokolle ilgili olası sorunların önüne geçer.

Protokolü hazırlarken, aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

●       Tarafların, boşanma konusunda anlaştıkları açıkça belirtilmelidir.

●       Nafaka, mal paylaşımı, tazminat ve çocukların velayeti gibi konularda anlaşmaya varıldığı belirtilmelidir.

Elektrikçi Mi Lazım? Servis Jet Türkiye’nin En İyi Elektrik Ustalarını Sizinle Tanıştırıyor Elektrikçi Mi Lazım? Servis Jet Türkiye’nin En İyi Elektrik Ustalarını Sizinle Tanıştırıyor

●       Protokol, dilekçe eki olarak da mahkemeye ıslak imzalı bir şekilde sunulmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Dilekçe

Anlaşmalı boşanma davalarında, dilekçenin önemi büyüktür. Davacının, mahkemeye eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmış bir dilekçe sunması gerekmektedir.

Dilekçe içeriğinde, tarafların anlaşmalı olarak boşandıklarını belirten ifadeler yer almalıdır. Dilekçenin ekinde ise anlaşmalı boşanma protokolünün bir örneği bulunmalıdır. Anlaşmalı boşanma davaları için dilekçe hazırlarken aşağıdaki bilgilerin verilmesi önemlidir:

●       Davacının adı, soyadı, adresi ve TC kimlik numarası,

●       Davalı eşin tüm kimlik bilgileri,

●       Dilekçenin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uygun olarak düzenlenmesi,

●       Dilekçe ekine, anlaşmalı boşanma protokolünün ıslak imzalı bir örneğinin eklenmesi gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Anlaşmalı boşanma davaları için yetkili ve görevli mahkemeler bellidir. Bu mahkemeleri bilmek, dava açabilmek için önemlidir.

●       Yetkili ve görevli mahkemeler, davalı veya davacının ikametgahı, yani eşlerin son 6 ay birlikte yaşadıkları yer olarak belirlenen aile mahkemesidir.

●       Ancak anlaşmalı boşanma davalarında taraflar yetki itirazında bulunamayacağından, istenilen herhangi bir yerdeki aile mahkemesine dava açılabilir.

●       Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle temyiz yoluna başvurulmaz, bu yüzden fazla Yargıtay kararı bulunmaz.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Gerekir Mi?

Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların anlaşarak ve boşanmanın doğuracağı hüküm ve sorumlulukları birlikte üstlenerek aldıkları bir kararla açılan davalardır.

Hukuki haklarınızın korunması adına anlaşmalı boşanma davası açarken avukatla çalışmanız gerekir.  Tüm davalarda olduğu gibi, hukuki konularda bilgi sahibi olan ve haklarınızı korumakla yükümlü bir avukatla çalışmak, sizin lehinize sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, anlaşmalı boşanma davaları için avukatla iş birliği yapmanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Duruşmaya Gitmek Şart Mıdır?

Anlaşmalı boşanma davalarını çekişmeli boşanma davalarından ayıran önemli bir özellik, tarafların mahkeme huzurunda bizzat boşanma taleplerini dile getirmeleridir.

Tarafların mahkemeye gitmeleri şarttır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için, tarafların duruşmaya katılıp, hakim karşısında boşanma taleplerini tekrarlamaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma, davanın kısa sürede tamamlanması gibi önemli bir kolaylık sağlar.

Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Anlaşma Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanma davalarında, anlaşma protokol ile sağlanır. Taraflar, avukatları aracılığıyla bir araya gelerek, hukuki açıdan eşitliği sağlayan bir protokol hazırlarlar.

Protokol, dava dilekçesinin ek kısmında da sunulmalıdır. Protokolde, tarafların anlaşarak boşanma yoluna gittiklerini belirten madde yer almalıdır. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için, tarafların birlikte mahkemeye dilekçe vermesi veya bir eşin dilekçesinin diğer eş tarafından onaylanması gereklidir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Gerekli Evraklar

Anlaşmalı boşanma davası açarken gerekli evrakları hazırlayıp, dava dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Herhangi bir hata, sürecin uzamasına veya davanın reddine neden olabilir. Anlaşmalı boşanma davası için gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

●       Tarafların boşanma talebini içeren bir dilekçe,

●       Davalının, davayı ve protokolü kabul ettiğini belirten bir beyan,

●       Nüfus cüzdanı fotokopisi,

●       1 adet pul,

●       Dava harcı ve masrafının ödendiğine dair belge.

Kaynak: Haber Merkezi