Ankara'da KESK'in çağrısıyla gerçekleşen "Geçinemiyoruz" mitingi soğuk ve karlı havada meydanları ısıttı.

KESK'in çağrısıyla Ankara'da düzenlenen bölge mitingine gelen binlerce emekçi, başkentin karlı havasında meydanları ısıttı. Coşkulu geçen mitingde emekçiler, vergi adaletinden insanca yaşanacak bir ücrete kadar taleplerini haykırarak "Geçinemiyoruz" dedi. Mitinge Zonguldak ve ilçelerinden de katılım oldu.

Tandoğan Meydanı'nda "İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza" şiarıyla yapılan bölge mitingi soğuk hava ve kar yağışına rağmen coşkuluydu. KESK üyelerinin yanı sıra Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İKK, Eğit-Der, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, EMEP, HDP, CHP, SOL Parti, TKP, TİP, Halkevleri kortejleriyle mitingde yer aldı. Grup Çığ ve Grup Günyüzü'nün sahne almasının ardından halaylarla başlayan mitingde "Bu ülke, bu halk satılık değil", "Savaşa değil emekçiye bütçe", "İnsanca yaşamak istiyoruz, "İş, ekmek, özgürlük", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

"NE DOLARI, AYIN ORTASINI GÖREMİYORUZ!"

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, mitingde yaptığı konuşmada, "Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken 'devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır' diyorlar! Oysa biliyorlar ki bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz" dedi.

"KUYRUK VAR DİYORLARDI, ŞİMDİ KUYRUĞA GİRECEK PARA YOK"

Bozgeyik, AKP iktidarının "Bizden önce kuyruklar vardı" diye övündüğünü ama şimdi cebinde parası olmadığı için çarşıya pazara gidemeyen, çocuğuna mama ve süt alamayan milyonlar olduğunu dile getirdi,. Marketlere girenlerin filenin yarısı boş şekilde eve döndüğünü söyleyen Bozgeyik, "İşsizler ordusu büyüyor! Enflasyonun, zam fırtınasının, döviz kasırgasının hızına kimse yetişemiyor! Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı borçla kapatmaya çalışırken mutlu azınlığın, sermayenin serveti dünya zenginleri ile yarışıyor" dedi.

"VERGİ ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLSİN"

Geçinmek için kamunun tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini, halktan yana bir bütçe istediklerini vurgulayan Bozgeyik, "çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi" anlayışıyla halkın sırtına yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşların eridiğini dile getirdi.

Geçinmek için gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istediklerini ifade eden Bozgeyik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi, haklarımız gasbedildi. Alım gücümüz her geçen gün eriyor. Geçinmek için satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Ülkemizde bulunan insanlara temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli ve koşulsuz bir gelir kapsamında belirlenecek bir tutarın, Temel Gelir Güvencesi olarak verilmesini istiyoruz. Parası bizim cebimizden çıkan, yandaşlara aktarılan hazine garantilerine son verilmesini istiyoruz. Temel gıda ürünlerinde KDV'nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz."