Bu şehirde bu işi yapmak oldukca zordur.
Zonguldak`ın yerleşkelerinin dağlık bölgelerden ve bazı mahellelerin dik yokuşlardan oluşması münibüscüleri oldukca zorlamaktadır. Bu yüzden tepelere uygun araçlar kulanırlar.
Minübüsçülerin zorlandığı diğer unsur ise yolcu fiyatları.
Yolcu fiyat tarifesi, Dünya'da potrol fiyatlarının göre çok altında kalıyor. Almanya'da genelde düz şehirlerde aynı mesafede (şehir içi) bilet fiyatı 2,70 euro (18 TL) olmasına ramen, Zonguldak gibi rampaları olan sehirde aynı yakıt kulanan bizim minübüsler, nasıl kär ediyor bazen şaşırıyorum.
Zonguldak minübüsçülerin sorunları sadece bunlarda değil.
Şehirde her güzergah aynı derece de çalışmıyor.En fazla çalışan güzergahlar iki üç tane.Bunlardan biri Incivez, biri Yayla-Rüzgarlımeşe güzergahı,
Zonguldak`ta 17 adet minibüs durağı mevcut.Uzun süreden beri Zonguldak Belediyesi şehir içi taşımacalığını özel sektöre devrettiği için;
bu hatlarda özel minübüsler calışıyor.
Minibüsler gece en son 22:00 a kadar çalışırlar.
Minübüslerde bazı hatlar vardır ki günde belkide topu topu 2-3 sefer yapabilmekteler.Ortalama oturarak 15-20 kişi taşıyan minübüsler, dolu gitsede bazen dönüşte boş gelirler.
Dolmuşlar koltuklar dolduğunda kalkmak zorundadır.Bazı güzergahlarda yol boyunca yolcu çıksada diğer güzergahlarda yolda yolcu bulamazlar.
Şöförler odası,belediye vb. gibi masraflar,arabalarını her sene araç muayene geçirme zorunluluğu ve yolda yıpranan araçların değiştirilmesi de eklenince, bu meselek beya meşakatlı gözüküyor. Yeni bir araç sokmak için en fazla 10 senelik araç alma zorunluluğu da var.
Yaklasık 500 araba ile hizmet eden dolmuş taşımaclığ sektörünün Zonguldak`ta güzergahları söyledir.

1-KAPUZ-İNAGZI-YEŞİLMAH-HASTANE-53 ARAÇ
2-SİTE-GÜMÜŞHANE-102-48 ARAÇ
3-ASMA-ÜZÜLMEZ-KEMERBACA-48 ARAÇ
4-RAT-20 ARAÇ
5-KOZLU-ZONGULDAK-16 ARAÇ
6-KARAELMAS-ŞİRİN SOKAK-KAYABAŞI-12 ARAÇ
7-ON TEMMUZ-FAİK ERTAMAN-12 ARAÇ
8-RÜZGARLI-11 ARAÇ
9-DİLAVER-10 ARAÇ
10-İNCİVEZ-TERMİNAL-ÜNİVERSİTE-9 ARAÇ
11-TEPEBAŞI-9 ARAÇ
12-TEMAŞARLIK-7 ARAÇ
13-MİTHATPAŞA-5 ARAÇ
14-KOKAKSU-4 ARAÇ
15-BİRLİK MAH-İHSANİYE-4 ARAÇ
16-FINDIKSUYU-3 ARAÇ
17-KARA FATMA -2 ARAÇ

Bütün mahalelere halk otobüsü çalışmaktadır.Minibüsler saatli servis bile koyarak yolcuları madur etmemektedirler. Yolcular şoförleri isimleri veya lakapları ile tanırlar, plakaları bilirler, yolcu ineceği zaman sağda indir demez! Çünkü şoför nerde inecegini bilir! Yolcular şoförle emenet bile verirler,Carsiya yolanan ya da eve yollanan torbalar, buna parada dahildir.Kredi kartı bile gönderen varmış.
Genelde yolcular durak isimlerini,düzde,bayırda,bakkalda,merdivende,virajda şeklinde ki isimlerle belirlemiştir.
(Zonguldak minübüsçülerinden Özer Er`in bilgilerinden yararlanılmıştır.)

Editör: Pusula Gazetesi