-ÖZEL İÇERİK-

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2020 yılı İller İtibariyle Merkezi Yönetim Bütçe İstatistiklerini açıkladı.
Bu yıl vergi tahsilat oranı Türkiye ortalaması yüzde 62.98 oldu. Vergi tahsilat oranı 2015 yılında yüzde 68'in üzerinde olurken 2017 yılında yüzde 64.75 olmuştu. Ekonomik krizin vergi tahsilat oranında da gerilemeye neden olduğu görüldü. 2020 yılında Zonguldak yüzde 72.74 ile 4. sırada yer aldı.
2020 yılında illerden tahsil edilen vergiler ile iller için yapılan harcamalar karşılaştırıldığında, Türkiye genelinde 11 ilin ödediği verginin, o il için yapılan harcamadan fazla olduğu görüldü. Yani Türkiye'nin yükünü taşıyan 11 il var. Zonguldak'ta bu iller arasında bulunuyor. Fazla veren iller; Ankara, Bursa, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Tekirdağ, Zonguldak ve Yalova.
Verdiği vergi büyüklüğüne göre, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa üst sıralarda yer alırken, verdiği vergi ve aldığı harcama oranına göre iller; Kocaeli, İstanbul, İzmir, Tekirdağ ve Zonguldak olarak devam ediyor.
Oransal olarak bakıldığında Zonguldak 217,72 veriyor, 100 alıyor. Bu açıdan bakıldığında fazla veren ilk 5 te yer alıyor. Rakamsal olarak bakıldığında; yaklaşık olarak devlete 5 milyar 559 milyon lira vergi veren Zonguldak, 2 milyar 553 milyon Tl alıyor. Yani 3 milyar Tl fazla veriyor. Buna rağmen tahsil edilemeyen 2 milyar liralık vergi var.
Bartın, kendisi için yapılan harcamanın yüzde 37'si kadar vergi verirken, Karabük yüzde 43'ü, Kastamonu yüzde 31'i, Diyarbakır yüzde 26'sı, Trabzon yüzde 45'i, Sakarya yüzde 38'i, Kayseri yüzde 53'ü, Konya yüzde 60'ı kadar vergi veriyor.
Verdiği vergi kadar yatırım alamayan 11 il arasında göç veren tek il Zonguldak. Yani Zonguldak'ın verdiği vergi ile yatırım yapan illere Zonguldak'ın genç işsizleri göç edip iş arıyor.
Zonguldak Türkiye'den büyük bir teşekkür bekliyor.
Zonguldak yatırım bekliyor.
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu 5 bin eksik işçi ile çalışıyor.