Hükümet, yeni yerel yönetimler tasarrufunda köklü değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Yerel seçimlerin ardından hayata geçirilmesi beklenen bütünşehirler yasası, vatandaşların en çok merak edip araştırdığı konuların başında geliyor.

Peki bütünşehir yasası nedir?

Tasarıya göre, büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devrolacak. Bu belediyelerde çalışan personeller ise ilgili olduğu bakanlıklara, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilecek.

Bütünşehir düzenlemesi ilk önce pilot şehir olarak seçilen Adıyaman ve Ağrı'da uygulamaya sokulacak. Düzenleme meclisten geçerse 2019′da yapılacak yerel seçimlerden sonra tüm illerde uygulanacak.

Hangi iller bütünşehir olacak?

Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.

İşte kapatılacak olan belediyeler:

Merkez:

Karaman Belediyesi

Elvanpazarcık Belediyesi

Beycuma Belediyesi

Alaplı:

Gümeli Belediyesi

Çaycuma:

Filyos Belediyesi

Karapınar Belediyesi

Nebioğlu Belediyesi

Perşembe Belediyesi

Saltukova Belediyesi

Devrek:

Çaydeğirmeni Belediyesi

Kdz. Ereğli:

Gülüç Belediyesi

Kandilli Belediyesi

Ormanlı Belediyesi

Gökçebey:

Bakacakkadı Belediyesi

Kilimli:

Çatalağzı Belediyesi

Gelik Belediyesi

Muslu Belediyesi

Zonguldak 'Büyükşehir' olabilir mi ? Bu konuda CHP ve MHP ne diyor ? (Arşiv)

Editör: Pusula Gazetesi