Yunanlar İzmir`e asker çıkarttığında kendilerine karşı büyük bir direniş gösterileceğini pek düşünmediler. Bu yüzden her zaman Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alarak, Bizans İmparatorluğu'na son verdiği günden beri yürürlükte olan bir Yunan Ülküsü`nü uygulamak istediler.

Bu Yunan Ülküsü, Megali idea dedikleri "Büyük Fikir" anlamına gelen bir hayalden ibaretti.

Yani kısaca; nasıl bizim Turan Ülküsü var ise, onlarında "Megali İdea" dedikleri bir ülküsü var.

ilk "Megali İdea" haritasını yayınlayan kişi, Yunan tarihinin ünlü şairi ve ulusal kahramanı Rigas Ferreros'tur.

Ferreros, İstanbul`un Fethi`nden sonra fikir olarak büyüyen Yunanların hayalini 1791 yılında Bükreş'te bulunduğu sırada haritasını çizmiş ve daha sonra 1796 yılında bu haritayı Viyana'da bastırarak Yunanca konuşulan tüm topraklarda dağıttırmıştır.

Bu haritada; Balkanların büyük bölümü, Anadolu'nun yarıdan fazlası, Ege adaları ile Girit, Rodos, Kıbrıs, Trakya ve İstanbul`dan, Trabzon`a kadar Karadeniz'in sahil şehirleri, Yunan toprakları olarak gösterilmiştir.

Megali İdea nedir?

Megali İdea demek; Yunanistan'ın Helen İmparatorluğunu, yani Bizans İmparatorluğunu yeniden kurma düşüncesi demektir.

Bu hedefine ulaşmak isteyen Yunanistan'ın süreç içerisinde oldukça fazla destekçisi olmuştur. Osmanlı Devletini ele geçirmek isteyen Rusya, Fransa ve İngiltere'nin de desteğini almışlardır.

Yunanlar eğer Sakarya Savaşı`nda galip gelse idi, sırada ki hedef Zonguldak olabilirdi. Zira ya Eskişehir`den Ankara`ya yürüyeceklerdi ya da Zonguldak`tan. Üstelik Kurtuluş Savaşı'nın en önemli sevkiyatı Batı Karadeniz toprakları olmuştu. Hem kömür ocaklarına el koyabilecek hem de buradan Anadolu'ya kömür sevkiyatının önü kesilecekti. Üstelik, artık Zonguldak`ta Fransızlar da yoktu. Belki`de Haziran başında Sakarya`ya kadar ilerleyen Yunan askerine Fransızlar Zonguldak`ı terk ederek yol açmış oluyordu.

Ama Sakarya Savaşı, Yunanın artık geri çekileceği savaş oldu.

1453`den beri kurdukları hayaller, bir kez daha yıkılmıştır.

Unutmadan söyleyeyim. Bugün Yunanistan`ın Başkenti Atina`nın nüfusu ancak Zonguldak nüfusu kadardır. Toplam nüfusu ise İstanbul nüfusu kadardır.

Yani Megali İdea`sı, tavşanın ormanın kralı olma hayali gibi bir şey ama Emperyalistler tarafından en çok kullanmaya müsait de bir ülke.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih