-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan Devrek Çayı üzerindeki REİS Enerji'ye ait Çayaltı Hidroelektrik Santrali (HES) 1 ile Çayaltı Hidroelektrik Santrali 2 barajlarında yapılan yıllık bakımlar nedeniyle 2 baraj arasında kalan binlerce balık yetersiz su ve oksijensiz kalarak telef olduğu iddiası Pusula Gazetesi'nde yer almıştı. Haberin ardından harekete geçen kamu görevlileri 2 HES barajının bulunduğu alanda araştırma ve inceleme yaptı. Ancak yapılan incelemelerde ölü balıklara rastlanılmadığı belirtilerek rapor tutuldu

Bölgeye giderek inceleme yapan Pusula Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cüneyt Özfidan, HES barajlarının bulunduğu alanda köylülerle görüştü, ölen balıkların yerini tespit etmek amacıyla bölgede inceleme yaptı. Devrek Çayı'na inen Özfidan, suların büyük bölümü çekilmiş olan alanda, büzler arasında kalmış olan ve suya ulaşamayan yüzlerce balık ölüsüyle karşılaştı. Çayda suların çekilmeye devam etmesi nedeniyle balık ölümleri de halen devam ediyor. Son anlarını yaşayan balıkların can çekişmesi kameralara saniye saniye yansıdı.

Cüneyt Özfidan, bölgede yaşayan ve derede balık tutan vatandaşlarla da konuyla ilgili görüştü. Vatandaşlar, "Ekim veya Kasım ayları gibi HES'lerin kapakları açılıyor. Bu arada sular çekilince balık ölümleri oluyor. 5 gün önce kapaklar açıldı ve binlerce balık öldü. Siz buraya gelmekte geç kaldınız. Balıklar can çekişirken balıkçıl kuş sürüleri zaten bu balıkları yedi. 5 gün önce gelseydiniz bu balıkları görebilirdiniz. İleride çayın içindeki büzün içerisi ölü balıklarla dolu. Kuşlar erişemediği için onları yemedi" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi