Enerji Yatırım Projeleri alanında çalışmaları bulunan Mehmet Ata Ceylan, Ülkemizin 2023 yılında Yenilenebilir Enerji Kaynakları payının %30'a çıkarılması hedef doğrultusunda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

YEKA projelerinde asıl amacın sadece santral kurmak olmadığını, yenilenebilir enerji teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi açısından da önem taşıdığını belirterek devam etti, "YEKA'larla beraber 'Teknolojinin Türkiye'ye geleceği açık.'"

Mehmet Ata Ceylan, yerli ve yenilenebilir enerji politikası çerçevesinde YEKA projeleri ile yerli ürün kalitesi ve panel imalatının da artacağını ve Oluşturulacak Ar-Ge merkezi ile hücre teknolojilerinin üretiminin de Türkiye'ye kazandırılacağını ifade etti.

Türkiye'nin hızla gelişen enerji ihtiyacına yönelik atılan Enerji hamleleri başta YEKA olmak üzere AB ve diğer yabancı ülkeler için rol model oluyor. Hatta geçenlerde Bulgaristan'da gerçekleşen enerji zirvesine Türkiye'nin YEKA projelerinde attığı adımlar damgasını vurdu. Enerjiyi pahalı kullanan Bulgaristan'ın alternatif projelere yönelmesi gerektiği vurgulanan zirvede Türkiye'nin bu alandaki projeleri örnek olarak bahsedildi.

Son dönemde alternatif enerjiye yaptığı yatırımlarla dünya sıralamasında yukarıya çıkan Türkiye bu alanda özellikle kamu ve özel sektör iş birliği ile projelerini geliştiriyor.

Mehmet Ata Ceylan: "2019 yılında ENERJİ sektöründe "güneş ve rüzgarda" yarışmalar düzenlenecek. 2019 yılının ilk aylarında 1000 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali (GES) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ve rüzgar enerji santrali (RES) YEKA projeleri için yarışmalar olacak. Toplamda 1000 MW güneş enerjisi YEKA çerçevesinde Şanlıurfa-Viranşehir'de 500 MW, Hatay Erzin'de 200 MW, Niğde-Bor'da 300 MWe gücünde ,30 yıl süreyle tahsis edilmesi için üç ayrı yarışma yapılacak. Rüzgarda toplamda 1000 MW'lik YEKA yarışması çerçevesinde ise Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla'da 250'şer MW gücünde olacak şekilde rüzgar enerjisi santrallerinin kurulması amacıyla 4 adet yarışma gerçekleştirilecek."

Sektör oyuncuları, toplamda 1000 MW'lik GES ve RES YEKA'ların parçalar halinde ihale edilmesinin finansman sorunu yaşanmaması ve yarışmalarda rekabet ortamı yaratılması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, orta ölçekli yatırımcıların da yarışmalara katılabileceği görüşünde. Sektör temsilcileri, YEKA RES-2 ve YEKA GES-2 yarışmalarına yatırımcıların büyük ilgi göstereceği düşüncesinde.

Türkiye ve YEKA konusunda Mehmet Ata Ceylan'ın değerlendirmesi şöyle devam etmekte:

"Bilindiği üzere, global açıdan da yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimini artırma çalışmaları ivme kazanmıştır. Küresel elektrik üretiminin yüzde 65'i fosil yakıtlardan yüzde 25 civarı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmekte olup, Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretim oranı ile ülkemiz dünya ortalamasının üzerindedir. Ve sahip olduğu potansiyel itibariyle ortalamanın çok üstüne çıkabilecek imkanı vardır.

Ülkemiz son yıllarda Jeotermal, Rüzgar, Atık ve Güneş Enerjisi alanındaki yatırımlarda yüzdesel oranda, birçok ülkenin önündedir. Finansal piyasalar da bu yatırımların gerçekleşmesine fırsat verdikleri sürece, bu yatırımlar şüphesiz daha da artacaktır." -Mehmet Ata Ceylan

Editör: Pusula Gazetesi