Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Komisyon Raporlarına ilişkin itirazlarının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu'nda, kuruluşlarının Sayıştay'ın raporlarına yansıyan usulsüzlüklerine dikkat çekerek bir konuşma gerçekleştirdi.

Yavuzyılmaz, 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında, geçtiğimiz gün gerçekleşen ve ülkeyi yasa boğan, Ceren Özdemir cinayetine değinerek, siyasete girme nedenlerinden birinin, geçtiğimiz yıllarda toplumda yine böylesine infial yaratan Özgecan Arslan'ın katledilmesi olduğunu belirtti. Milletvekili, cinayetlerden dolayı duyduğu derin üzüntü yansıtırken, meclis olarak siyasi sorumluluğu herkesin üzerinde hissetmesi gerektiğini vurguladı.

"ETİ Madenin 87.000 tl maaşlı çalışanı var"

Yavuzyılmaz, konuşmasının devamında, Sayıştay'ın kamu kurumlarında tespit ettiği bulgulara işaret ederek "birazda Sayıştay raporları konuşsun" dedi ve ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Marmara Teknokent'in (MARTEK) yüksek maaşlı bürokratlarına dikkat çekti. Milletvekili, ETİ Madenin 13.500 Euro yani yaklaşık 87.000 TL tutarında aylık maaş alan çalışanları için "Sayıştay bas bas bağırıyor, soruyoruz, bu çalışanlar kim, nerede yaşıyorlar, açıklanmıyor" diyerek asgari ücretin 40 katı maaş alıyorlar, cumhurbaşkanından bile fazla dedi.

"Ceza küçük teşvik büyük"

Yavuzyılmaz, ülke gündeminde günlerdir tartışılan filtresiz termik santrallere, kesilen ödül gibi cezalara ve verilen teşvikler konusuna da değinerek, TEİAŞ'ın, Çatalağzı Termik Santrali'ne (ÇATES) yıl boyunca toplamda kestiği 447 TL tutarında ki cezaya ve kapasite mekanizması adı altında toplamda verdiği 1 milyar 100 milyon TL tutarındaki teşvike dikkat çekti.

CHP'li Milletvekili konuşmasının son bölümünü, T.C Devlet Demiryolları'nın 2018 yılında meydana gelen Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazalarına ayırarak, 9 kişinin hayatını kaybettiği Marşandiz İstasyonu kazasını ve 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren kazasını hatırlattı.

"Sinyalizasyon olmadan sefer yapmak bir katliamdır"

Yavuzyılmaz, yaşanılan kazalarda, yolcu garantisi verilmesinin yarattığı baskının ve sinyalizasyon sistemi hayata geçirilmeden gerçekleştirilen seferlerin etken olduğunu söyleyerek, Çorlu tren kazasında hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'i andı ve 'bugün, hayatını kaybedeli tam 514 gün oldu, adını da yüzünü de iyi ezberleyin' diyor bir anne. "Sinyalizasyon olmadan bu sistemleri çalıştırmak bir katliamdır" diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi