Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde 5-8 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "1'inci Batı Karadeniz Yapı Dekorasyon ve Mobilya Fuarı" törenle açıldı. Çaycuma Fuar Alanı'nda geçekleştiren açılışa; Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Belediye Başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri ile çok sayıda bürokrat katıldı.

ERDOĞAN: "SPONSORLAR, FUARLARIN OLMAZSA OLMAZIDIR"

Farın açılış konuşmasını gerçekleştiren Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Erdoğan, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta tarım fuarımızı başarı ile gerçekleştirdik. Fuarda emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak herkese teşekküre ediyorum. İlk olarak mobilya Fuarını gerçekleştiriyoruz. İlkler tabi ki kolay olmuyor. Fuarların olmazsa olmazı, ana sponsorlardır. Çanakcılar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çanakcı, Shower markası ile Mehmet Ergin ve Alagözler Şirketler Grubu adına Sayın Kadir Alagöz'e teşekkür ediyorum. Alanımızda olan firmalar hem Türkiye çapında üretim hem de bölgede faaliyet gösteren çok kıymetli firmalardır. Bu alanda hepsini bir arada görmek değerli ziyaretlerimiz ve bizler tarafından takdirle karşılanacaktır. Batı Karadeniz'e bu fuarı armağan ediyoruz."

ÇANAKCI: "FUARIMIZ; GEREK SEKTÖREL, GEREKSE BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ EDİYOR"

Fuarın ana sponsoru olan Çanakcılar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çanakcı ise, duygularını söyle ifade etti:

"Fuarımızı 3 ilin ortasında gerçekleştiriyoruz. Bu fuarımız gerek sektörel, gerekse bölgemiz için çok büyük bir önem arz ediyor. İnşallah bundan sonrada arkası gelecektir. Üzerine basarak söylüyorum, uygun bir zaman içinde Çaycuma bölgesinde fuar alanı gerçekleştirebilirsek, önemi bir kat daha artacaktır. Birçok değişik alanda, birçok değişik şekilde üretim yapan firmalarımız var. Bunları ancak fuar zamanlarında veya değişik etkinliklerle tanıyabiliriz. Ben fuarın bölgemizin ekonomisine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

SARSIK: "KENDİ FUAR ALANIMIZ OLSUN İSTİYORUZ"

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Sarsık da, geçen haftaki tarım fuarında olduğu gibi mobilya fuarına da ilgi gösterileceğinden emin olduğunu belirterek, "Kendi fuar alanımızı oluşturmak için çalışmalara başlamak istiyoruz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere organizasyonda emeği geçenlere ve katılan firmalara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ALKAN: "SON FUAR, İSTENİLEN ZİYARETÇİ SAYISINA ULAŞTI"

BAKKA Genel Sekreter Vekili Serkan Alkan ise, konuşmasında, geçen hafta düzenlenen fuarın istenilen ziyaretçi sayısına ulaştığını belirterek, "Fuarlar için 3 bin metrekare fuar alanı kiralayıp fuarın duyurulmasında katkıda bulunduk. İkinci fuarda aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyoruz. Ajans olarak bölgemizin kalkınmasına ve tanıtılmasına yönelik faaliyetleri desteklemekten mutluluk duyuyoruz" dedi.

KANTARCI: "BELEDİYEMİZ KENDİ MOBİLYASINI KENDİSİ ÜRETİYOR"

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, konuşmasında, belediye olarak kendi mobilyalarını kendi ürettiklerini vurguladı. Başkan Kantarcı, "Fuarımızın ihtisas alanlarını oluşturan yapı sektörü yarattığı iş hacmi ve yarattığı istihdam nedeniyle ülkemiz ekonomisine en çok katkı veren sektörlerin başında gelmektedir. Türk müteahhit firmalarının yurt dışındaki iş hacmi sürekli büyümekte, Türkiye bu sektöre de küresel olarak dünya piyasalarında yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda dünyanın en büyük 255 müteahhitlik şirketi arasında 33 Türk firması bulunduğu saptanmıştır. Türk müteahhitlik sektörü bu noktada Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Fuarımızın diğer ihtisas alanı olan mobilya sektörü de son yıllarda sağladığı ihracat ve dış ticaret fazlası ile Türkiye açısında giderek önem kazana sektörlerin başında gelmektedir. Dünyada ihracatçılıkta ilk 11 ülke arasında olan Türkiye'nin bu alana da büyük bir rekabet gücü olduğu görülüyor. Bu sektör kendine yeni çıkış noktası arayan ülkemiz içinde önem taşıyor. Mobilya ve ağaç sektörü önemle üzerinde durulması gereken sektörler arasında sayılıyor. Mobilya ve dekorasyon firmalarının fuara gösterdikleri ilgide bunu kanıtlıyor. Son derece özenle hazırlanan stantlar için tüm katılımcılara teşekkür ederim. Gururla söylemek isterim ki, Çaycuma Belediyesi kent içinde gerekli olan ahşap ve beton tüm mobilyaları kendisi üreten, üretken bir belediyedir. Tümü yöresel malzemelerden kendi elemanlarımızla ürettiğimiz bu mobilyaları belediyemizin şirketi olan ÇAYBEL satanlarında görmenizi rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

KEÇELİ: " ÇAYCUMA, FUARLAR KENTİ OLMA YOLUNDA"

Kaymakam Serkan Keçeli ise, fuarlara ev sahibi yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadığını ifade ederek, "Fuarlar, yapıldığı kentin sosyal, kültürel ve ticari gelişimine katkıda bulunan unsurlar başında yer alıyor. Fuarlar sayesinde firmalar ile müşteriler karşılıklı ilişkiler içine girerek yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olurken iyeni ticari anlaşmalarında yapılmasın ortam sağlayan mekanlardır. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarımıza sahip çıkmıştık. Çaycuma, artık fuarlar kenti olma yolunda ilerleyerek, adını kalın harflerle kazımış oldu. Fuarın firmalara ve vatandaşlara hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

ÇINAR: "ORGANİK MOBİLYACILIĞA BAŞLAMALIYIZ"

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar da, Çaycuma'da çok hızlı, samimi ve bereketli işler yapıldığını söyledi. Vali Çınar, "Zonguldak halkı olarak hep 'kömür işi bitti' diye sızlanıyoruz. İşçi sayımız azaldı. Şehir mağdur edildi. İşi sayısı 50 binlerden 7 bine düşmüş. Bu da bir ayda milyarı bulan para kaybı oluyor. Bu da şehrin gittiği anlamına geliyor. Bu durumu hepimizin görmesi gerekiyor. Hala karlı olmayan bir işletme sistemimiz var. Bu kadar işçi, bu kadar kömür bu masrafla yürümez. Tedbirler almak gerekirdi. Ama durum o kadar fena değil. Zonguldak'ın sızlandığı kadar kötü bir durum yok. İşsizlik, Türkiye ortalamasının altında... Girişimcilerimiz de çok dinamik. OSB'lerimizde de dinamik bir yapı var. Bu geleceğimiz açısından ümit verici. Türkiye, orman ürünleri ve kalitesi açısından bir ya da ikinci sırada geliyor. Ancak bölgede mobilya sektörünün büyümemiş olması kendi zafiyetimizdir. Ağaç burada, orman burada, ilham almalıyız. Gereğini yapmalıyız. Bundan sonra inanıyorum ki, olacak. Bu fuarda bu konunun üzerine iyi geldi. Mobilyacılıkla ilgili arkadaşlarla bir çalıştay yapalım. Buradaki vitrinlerde firmalarımızın görücüye çıkmış ürünlerini göreceğiz. Tasarımlar ise, mobilyayı dünya fuarına çıkarır. Tasarımla 10 kuruşluk ürünü, 50 kuruşa satabilirsiniz. Bölge mobilyacılıkta merkez olmaya aday ve hak ediyor. Aynı zamanda mobilya tasarımcılığın merkezi de olsun. Ekonomik ve konfor olarak çok kalkındık. İnsanlar, organik olarak beslenmeyi çok seviyor. Mobilya konusunda burada bir merkez oluştururken, orman ağaçlarının çokluğuna güvenerek organik mobilyacılığın merkezi yapalım. İstanbul, Ankara gibi şehirlere yakın olması nedeniyle Türkiye pazarı açısından düşük maliyet ile mobilyanın pazarlanacağı bir merkez olabilir. Sadece organik ürünler değil, yan sanayilerde devreye girebilir. Biz kendimizi organik mobilyaya hedefleyelim. Bir şeyi geliştirmek, büyütmek için önce başlamak gerekiyor" dedi.

Vali Çınar, fuarın sponsorları Çanakcılar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çanakcı, Alagözler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Alagöz ile Shower Duşa Kabinleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ergin'e teşekkür plaketi verdi.

Açılış kurdelesi kesildikten sonra protokol, stantları tek tek gezerek, firmalardan bilgi aldı. Vali Çınar ve beraberindekiler, Muharrem ayı nedeniyle aşure ikramında bulunulan Alagözler Şirketler Grubu'nun standında aşure yedi.

Editör: Pusula Gazetesi