Belediye Meclis Üyesi Demirtaş'ın açıklamalarına cevap veren İmar Komisyonu Başkanı Türkçelik:

'YALAN KONUŞUYOR'

Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracı gündemde olan Zonguldak Belediye Meclisi Üyesi Turan Demirtaş'ın, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve belediye yönetimini hedef alan açıklamalarına cevap veren Belediye Meclis Üyesi, İmar Komisyonu Başkanı ve CHP Grup Başkanvekili Mehmet İzzet Türkçelik, "Turan Ağabeyin açıklamalarını üzüntü ile okudum. Kendisi 'Zonguldak'ın sahibi olalım' diyor. Evet, doğru, hepimizin bu Zonguldak'ın sahibi olmamız gerekiyor. Biz buraya Zonguldak'a sahip çıkmak için seçildik. Ama Zonguldak'ın sahibi olurken, kendisi 40 yıldır Zonguldak'ta Mimarlar Odası Başkanlığı yapmış, Belediye Melis üyeliği yapmış bir kişidir. Şimdi 'Zonguldak'a sahip çıkalım' diyen böyle birinin Zonguldak'ta bir tane eseri olması gerekiyor. Yemek konusuna gelince de, yemek CHP için değil, belediyenin işleri için verilmiştir" dedi.

"ZONGULDAK'A 40 SENEDİR NE VERMİŞ?"

Demirtaş'ın açıklamalarını üzüntü ile okuduğunu belirtenTürkçelik, "80 yaşında bir insanın, babamın arkadaşı olan bir insanın, Cumhuriyet Halk Partisi'ni kötülemek için bu şekilde bir beyanat vermesini ben yadırgıyorum. Vermiş olduğu beyanatın sonunda bir laf söylemiş. 'Lafa baktım 'laf' mı diye, söyleyene baktım 'adam' mı diye! Midem bulandı' demiş. Gerçekten benimde midem bulandı artık. Olmayan şeyleri, bir çaresizlik içinde konuşmanın da bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Ben kendisine çok somut sorular sordum. Ben kendisine eseri olmadığı söyledim. Kendisinin böyle bir mevkilerde bulunmadığını söylüyor. Soruyorum, niye bulunmamış? Zonguldak'ta 'Mimarlar Odası Başkanlığı' demek, 'bütün imar konusunda son derece etkin bir yer' demek. 40 senedir bu mesleğin içindesin, Zonguldak'ta bir tane eseri var mı? Bunu ben kendisine özellikle sormak istiyorum. 'Buda Turan Demirtaş'ın eseridir' dediğiniz bir eser var mı? Ben size söyleyeyim, yok. 40 senedir Zonguldak'a ne vermiş? Vermediğini söylüyorum. Kendisini kıracak ve üzecek bir kelime de kullanmıyorum" şeklinde konuştu.

"OTOPARK KONUSUNDA DEMİRTAŞ RAHAT OLSUN"

Demirtaş'ın Zonguldak'ın otopark sorunu ile ilgili söylemlerine de atıfta bulunan Türkçelik, "Otoparkla ilgili olarak İmar Komisyonu Başkanlığı görevine geldikten sonra ne yapacağımız üzerinde çalışma yaptık, 3 tane bölge otopark alanı olarak ilan edildi ve resmileşerek evraklara da girdi. Mimarlar Odası Başkanlığı döneminde, Belediye Meclis üyeliği döneminde kendisi bir yer gösterip 'burası otopark olsun, belediyenin katkılarıyla olsun' dedi mi? Bir yeri işaretletebildi mi? Ama ben iddia ediyorum: Lavuar alanının altı komple otopark olmak zorunda, çünkü plana öyle geçti, artık değişemez. Tekel binasının altı ve öndeki meydanların tamamı otopark olarak ilan edildi ve resmileşti. Gümrük binasının olduğu bölge komple altı Zonguldak halkının kullanabileceği otopark ilan edildi. 'Bunların üçünün ilan edilmesi' demek 'yapılma zorunluluğunun olduğu yerler' demektir. Bugünkü imkanlarla belki bunlar yapılamıyor olabilir, ama Sayın Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir'in talimatıyla bunların haricinde Zonguldak Belediyesi kendi yapabileceği otopark yeri arıyor. Bu dediğimiz yerlerin hepsi Milli Emlak'aait yerler. Bu konuda Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in talimatı var. Belediyenin otopark parası da hazır... Yeri bulduğumuz anda, Zonguldak Belediyesi olarak halkımıza açık, halkımızın kullanabileceği bir otopark yapacağız. Turan Ağabey rahat olsun, tüm bu konuda çalışmalar yapılıyor" dedi.

"ÖNEMLİ OLAN YEMEK DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN O YEMEKTE ZONGULDAK'IN SORUNLARININ KONUŞULMUŞ OLMASIDIR"

Türkçelik, belediyenin 2 yıl önce Ankara'dan gelen heyete belediye bütçesinden yemek verilme olayına da açıklama getirerek, "Benim bir siyasi kimliğim var. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekiliyim, CHP Belediye Meclis üyesiyim. Benim bir görevim var, Belediye Başkanvekiliyim. Bir görevim daha var,İmar Komisyonu Başkanıyım. Bu yemekle olarak fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü belediyemizin kendine özgü misafirleri olabilir. Belediyeye gelen insanlar olabilir. Bunların kim olduğu da o kadar önemli değil. Önemli olan böyle çapsız bir sözün ortada söylenmiş olmasıdır. Herkes yemeğe gidebilir, ben oturur Belediye Meclis üyeleri ile yemek de yerim. Ama sanki bu bir siyasi kimliğe bürünmüşte, siyasi kimliktekiler gelmişlerde onlar için yemek verilmiş. Böyle bir şey söz konusu değildir. Zonguldak Belediyesi'nin, Zonguldak'ımıza katmak istediği yeni heyecanlar, yeni üsluplarla ilgili arkadaşlarımız gelmiştir. Hatırı sayılı insanlar gelmiştir. Bu insanlarla birlikte yemek yenmiştir. Çokta önemli bir konu değil. Önemli olan orada yemekyemek değil, önemli olan orada Zonguldak ile ilgili işlerin yapılmasıdır. Şunuda söyleyeyim, yemek Cumhuriyet Halk Partisi'nin yemeği değildi. Zonguldak Belediyesi'ne Ankara'dan gelmiş bir heyetle yemek yendi. Batı Karadeniz Bölgesi'nin bir heyetiydi. Buraları da fazla irdelemeye gerek yok. Önemli olan böylesine bir iddiayı ortaya attığınız zaman, yemekte sizde varsanız ve yemeği sizde yediyseniz parasını verip-vermemesi çokta önemli bir şey değil, orada bulunmak önemlidir. Demek ki, bu Belediye Meclis üyeleri ile yapılmış bir yemekti. Yoksa Turan Demirtaş neden yemeğe gelsin? Bunu bence böyle düşünmek gerekiyor. Her belediye kendine göre dostlarını, misafirlerini ağırlar. İnsanlar konuşurken doğru konuşmalıdır. 'Niye parasını vermiş?' dediğiniz zaman o günden bugüne demek ki bu işi kurcalamak, bir ihbar, bir şantaj haline getirmek için bu tür işlere girmiş. Bunlara hiç gerek yok. Parasını vermiş veya vermemiş, verip-vermediğini de bilmiyorum" şeklinde konuştu.

"DEMİRTAŞ YALAN KONUŞUYOR, HER SÖYLEDİĞİ DOĞRU DEĞİL"

Demirtaş'ın her söylediğinin doğru olmadığı iddiasında bulunan Türkçelik, "Onun her söylediği doğru değildir. Doğru olmadığını da şöyle açıklayayım. Hem Belediye Meclis üyesi olacaksınız, hem İmar Komisyonu Başkanı olacaksınız, hem de belediyeye taahhütlü iş yapan yapı denetim firmasının sahibi olacaksınız. Bunun üçü bir arada yürür mü? Peki, bizim Belediye Meclis üyeliği yasasında bunun yeri var mı? Diyor ki bu yasa: 'Belediye ile taahhütlü işleri Belediye Meclis üyeleri yapamaz. Birinci derece akrabaları da yapamaz.' Bizim elimize bir evrak geldi. Kendi meslektaşı tarafından şikayetedilmiş. Şikayetinde diyor ki: 'Ben artık Zonguldak Belediyesi'nden yapı denetim işi alamıyorum. Niye alamıyorum, çünkü 'her yerde işimi daha kolay halleder'diye Turan Demirtaş'a veriliyor.' Meslektaşı diyor. Bu şikayet değil, kanıtlanmış bir olay. Şikayet yapanın kendiside yaşıyor, halen sağdır. Bunu da Demirtaş'a sormanızı isterim. Bunun üzerine belediyemize Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir evrak geldi. Diyor ki: 'Belediye Meclis üyesi olup, Zonguldak Belediyesi'nde taahhütlü iş yapılması etik değildir.'İki tane yapı denetim firması sahibi var ve iki yapı denetim firmasının sahibi de Belediye Meclis Üyesi Zonguldak'ta. Turan Demirtaş bakıyor ki durum sıkıntı, yapı denetim firması ortaklığından istifa ediyor. Fakat orada bir şey daha yazıyor. 'Birinci derece akrabalarıyla da taahhütlü iş yapamaz' diyor. Ben, etikten bahseden kişinin nasıl bu etik olmayan bir davranış içinde olduğunu merak ediyorum. Belediye Meclis üyesi olup da bunları bilmemesi normal mi? Kendisi bu durumları etik bulursa, devam etsin. Birilerine çamur atmaktan vazgeçsin. Çünkü doğru konuşmuyor. Benim için 'İmarın 'i'sinden anlamayan adam' diyor. Bugün imarın 'i'sinden anlamayan adam, 3 tane otopark bölgesi planını işletmiş adamdır. Bugün Zonguldak'ın ufkunu açmak için, otopark sorunlarını halletmek için İmar Komisyonu olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Biz başarılı olacağımıza inanıyoruz. Biz kimseden de çekinmiyoruz. Zonguldak için hayırlı olan neyse, onu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"SİYASİ KİMLİKLERİMİZİ BİR KENARA ATIP, ZONGULDAK İÇİN UĞRAŞMALIYIZ"

Zonguldak'taki siyasilerin siyasi kimliklerini bir kenara atıp Zonguldak için çalışması gerektiğine vurgu yapan Türkçelik, "Lüzumsuz atışmalardan vazgeçelim. Zonguldak halkı da bu durumdan sıkıldı. Biz insanlarımıza hizmet etmek için çalışalım, çabalayalım, bunlarla gündeme gelelim. Birbirimizi karalayarak gündeme gelmeyelim. Benim gayem, yapıcı olmak ve Zonguldak halkının bize verdiği görevi layığı ile yerine getirebilmektir. Zonguldak için Adalet ve Kalkınma Partisi de dahil, Milliyetçi Hareket Partisi de dahil ve bizlerinde dahil olarak parti gömleklerimizi bir kenara atarak, artık Zonguldak için çalışmalıyız. Çünkü 15 senede AK Parti'nin Zonguldak'a hiç bir şey yapmadığını görüyoruz. Bir Zonguldak-Ankara yolu, bir İstanbul-Zonguldak yolunun 15 senede bitmediğini görüyoruz. Zonguldak, maalesef cezalandırılmış bir şehir konumundadır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi