Türkiye Taşkömürü Kurumu'na alınacak olan 1500 maden işçisi için yasal düzenlemeler yapılmaya başlandı. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile, İŞ KUR üzerinden yapılacak olan 1500 işçi alımında sadece bölge insanı yararlanacak. İşçi alınmasının önündeki yasal mevzuat aşılmış oldu. Düzenlemeyle birlikte işçilerin Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesinden işçi alınacak. Yönetmelikte İş Kur üzerinden yapılan işçi alımlarında bölgesel alım yapılamadığı, alımların Yönetmelik gereği Türkiye geneli bir alım yapılabildiği ifade edilmiş, TTK'ya işçi alımı başvuruları bu nedenle gecikmişti. Resmi Gazete'de yönetmeliğin yayınlanmasıyla işçi alımı önündeki yasal engel aşılmış oldu.

İşte Resmi Gazete yayınlanan 3. Maddedeki o değişiklik;

"MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasında yer alan "geçici" ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

(3) Kariyer meslek işçi talepleri ulusal düzeyde verilir. Diğer işçi taleplerinin hangi düzeyde karşılanacağı kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenir.

(4) Kamu kurum ve kuruluşları, işçi taleplerini işçi alımını yapacakları yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine verir. Ancak aynı anda birden fazla ilde işçi alımı yapacak kamu kurum ve kuruluşları işçi taleplerini bölge veya merkez teşkilatının bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne/Hizmet Merkezine verir."

İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİYLE OLACAK

Öte yandan işçi alımının kura çekimiyle gerçekleştirileceği de resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğiyle kesinleşti.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik şu şekilde;

"MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 12'nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan "üç" ibareleri "dört" şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü arasına "Ancak" ibaresinden sonra gelmek üzere "temizlik hizmetleri, güvenlik ve koruma hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetleri için yapılacak alımlar hariç olmak üzere" ibaresi eklenmiştir.

(1) Kamu kurum ve kuruluşlarınca, ortaöğretim ve daha alt eğitim düzeyinde istihdam edilecek işçilerle, temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve koruma hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacak işçilerle ilgili listeler, başvuranlar arasından çekilecek kura ile belirlenir. Kura çekimi, talebi veren kamu kurum ve kuruluşu tarafından iş ilanında belirtilen gün, saat ve adreste noter huzurunda yapılır. Adaylar, istemeleri halinde kura çekimini izleyebilir."

Editör: Pusula Gazetesi