PUSULA/ÖZEL HABER...



Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilmesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sancısız bir geçiş için Zonguldak’ta geniş çaplı bir anket çalışması yaptırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sunulan ve “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Zonguldak Yeniden Yapılanma ve İyileştirme Çalışma Taslak Planlaması” başlıklı raporda yol haritası şöyle çizildi:

“A. Önceliklere göre;

1- TTK İş Modeli

2- Rehabilite Stratejisi

3- Zonguldak Master Planı ile Yeni İş Odakları Ve İş Modellemeleri

4- İletişim ve İlişki Yönetimi

Yukarıda dört maddede toparlanan başlıkların alt unsurlarının açılarak ayrıntılı olarak planlaması önceliklerimiz arasındadır.

1- TTK İş Modeli içeriğinde;

İşletme, özel-kamu işbirliği veya sadece özel sektör işletmesi mi olacak?

Kamu, işletmenin neresinde olacak, nasıl olacak? Sistemi ve işleyişi ne şekilde olacak?

İşçi ve memurlara nasıl bir mesai ve ücretlendirme şekli belirlenecek?

Çalışma koşulları ne olacak, iş sağlığı ve güvenliği konusu nasıl yönetilecek?

Paydaşlar işletmeye ve sisteme dahil olacak mı? (Rödevans) olacaksa, nasıl bir ortaklık veya iştirak kurulacak?

Yukarıda ki gibi, birçok soruya cevap arandığı ve yalnızca bu günü değil, yarınları da yönetebilecek, ortak payda da her iki tarafında ‘kazan-kazan’ yoluyla uzlaşacağı verimliliği yüksek bir iş modeli planlanmalı oluşturulması hedeflenen iş modeline, kaynaklık edecek bütün mecraların incelenip modele zenginlik kazandırılması.

İş Modeli Çalışma Planı:

İŞ modeli çalışmalarının yürütülmesi için hedeflediğimiz ‘Vizyonist ve Verimli İş Modeli’ için alanında uzman iç aktörler ve dış aktörler olarak belirleyeceğimiz bir çalışma komisyonu kurulmalı.

Bu komisyonda kimler olmalı?

Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli

Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu

TTK Genel Müdürü

(Uygun görülen kişiler dahil edilebilir.)

(Başbakan Binali Yıldırım’ın Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci’yi ziyareti sırasında kullandığı “Çalışma Komisyonu”, işte bu komisyon. GMİS’te bu komisyonu sokulmak isteniyor.)

Dış aktör olarak; daha önce iş modeli çalışmış profesyonel kuruluşlardan veya uzmanlardan destek alınabilir. Bu komisyon belli bir çalışma takvimi ve peridolarla bir araya gelerek belirlenen hedef tarih de iş modelini tamamlarlar. Bitiş tarihine kadar, her çalışılan kalem ve başlıklar bakan bey başta olmak üzere danışmanlara sunum yapılır.

2- Rehabilite Stratejisi:

TTK’da mevcut da çalışan işçilerin, (ocakları ayakta tutan sayı ile üretim yapan sayının) nasıl ve hangi modelleme ile diğer iş mecralarına aktarılacağı, bu aktarımlar yapılırken nasıl bir yol ve yöntem izleneceği, çalışan hakları, koşullarının nasıl düzenleneceği gibi sorularına cevap aranıp net bir eylem basamağının ortaya konması gerekmektedir.

Bu konunun ise yine bir iş planı ve çalışma grubu oluşturulup bitiş hedef tarih ile beraber disiplinli ve sistemli yürütülmesi.

3- Zonguldak Master Planı ile Yeni İş Odakları ve İş Modellemeleri:

Zonguldak ile ilgili yaptığımız birçok araştırmada, şehrin yeni iş odakları oluşturularak maden de çalışma alışkanlığı ve geleneğinin oranını düşürmeye çalışmak, şehrin verimini arttıracağı gibi hem de TTK’nın yeniden yapılanması sürecinde olası toplumsal kargaşa ve tepkiyi minimize edecektir.

Hükümetimizin son çıkardığı nokta atışı teşvikle Zonguldak’ın bu kapsama alınması Master Planı’nı hızlı hayata geçmesi konusunda etkili olacaktır.

Lakin bu yeni iş odaklarının, yani Zonguldak Master Planı’nın verimli etkili ve hedef odaklı oluşması ve yürütülmesi hususu başta Zonguldak milletvekilleri ve STK’lara yüklenmeli, Bakanlığımız burada daha geride, danışmanlık edici, yardımcı olucu ve kapı aralayıcı konumda süreci yönetmelidir.

Burada ‘Zonguldak Gelişim Komisyonu’ adı altında bir ekibin konuyu aktif olarak çalışması hatta bu komisyona bir stratejik plan ve iş planı çıkarılarak çalışmalarının takibi ilgili danışmanlar tarafından sağlanmalı.

Burada netleştirmemiz gereken:

Bu komisyon üyeleri kimlerden oluşacak?

Sürekli üye ve değişken üyelerin belirlenmesi

Burada değişken üyeden kastımız, ara ara fikirlerine başvuracağımız Zonguldak ile çalımalar yürütmüş aktörlerin bazı toplantılara davet edilmesi ve fikirlerinin dinlenmesi.

4- İletişim ve İlişki Yönetimi:

TTK İş Modeli

İşçi Rehabilitasyon Planı

Zonguldak Master Planı(Yeni İş Odaklarının Planlaması), çalışmalarını tamamlandıktan sonra, bütün bu üç başlığın ilgili hedef kitlelere tanıtma, anlatma ayrıntılı, yazılı, görsel materyaller, toplantı, müzakereler gibi yol ve yönetmelerinin planlaması ve uygulanması.

Sonuç:

TTK iş Modeli Çalışma Komisyonu kurulması çalışma takvimi oluşturulması ve her 10 günde bir Bakan Bey’in başkanlığında ilgili danışmanlara sunum yapılması.

TTK İşçi Rehabilitasyon Çalışma Ekibi oluşturulması (bu ekip aynı ekip de olabilir) ve bu ekibe de çalışma planı ve takviminin oluşturulması Zonguldak’ta yeni iş odakları için ve doğru bir master plan oluşması için bunu yürütecek bir komisyon kurulmasına öncülük edilmesi, ilgili danışmanlarla takip edilmesi.”

Editör: Pusula Gazetesi