ÖZEL HABER

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 2017 yılının ilk 4 ayında 134 işçi emekli oldu. Kurumda sadece Nisan ayı içerisinde 50 işçi emekli olurken, işçi sayısında hızla azalma yaşanıyor. 14 bin norm kadroyla çalışması gereken kurum bünyesinde çalışan sayısı, 7 bin 826'ya kadar düştü. Kurumda son 4 ay içerisinde 134 kişinin emekli olması, üretimdeki azalmalara ve iş kazalarına neden oluyor. Kuruma 4 ayda ise, sadece 2 işçi alındı.

Her geçen gün özelleştirilmesi gündeme gelen TTK'daki emekli sayısının artması, "Kurum kendi kendini kapatıyor" yorumlarını da beraberinde getirdi. 14 bin norm kadro ile çalışması gereken kurumdaki işçi sayısının azalması, yaşanan zararın en büyük nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor. İşçi alımının üretimi artırdığı gibi zararı da azaltacağı beklenirken, kuruma en son 2009 yılında 3 bin üretim işçisi alınmıştı.

TTK'daki en büyük işçi açığı, üretimde yaşanıyor. Hazırlık ve üretim işçilerindeki azalma, üretimdeki düşüşü de beraberinde getirdi. Kuruma acil işçi alınmasının gerektiğini belirten uzmanlar, "En son 2009 yılında 3 bin işçi alındı. Ancak aradan geçen 8 yılda bu işçilerin sürekli üretimde çalışması biraz zor ve verimsiz. Bir üretim işçisi 5 yıl ayakta çalışabilir. Üretimdeki düşüş, özelleştirme iddiaları ve işçi alınmaması işçileri de psikolojik olarak etkiliyor" dediler.

Kurum bünyesinde çalışan 7 bin 826 işçiden 6 bin 163'ü üretimde çalışırken, bin 663 kişi yerüstünde çalışıyor. Kurumun ayakta kalabilmesi ve tam kapasiteyle üretim gerçekleştirebilmesi için norm kadronun tamamlanması gerekiyor. Madenlerde üretimin artırılması ve zararın azaltılması için ilk etapta 6 bin 174 işçi alınması gerekiyor. Zararın kendilerinden kaynaklanmadığını belirten madenciler, "Kömürü canımızı dişimize takarak çıkartıyoruz. İşçi alınsın, üretim artsın" açıklamasında bulundular.

Editör: Pusula Gazetesi