Erdemir'in Ereğli Kaymakamlığı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği işbirliğiyle, Osmanlı Çileğini korumak, yetiştiriciliğini teşvik etmek üzere yürüttüğü "Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün Projesi" 3 yıl süre ile daha uzatıldı.

Projeye ilişkin protokol, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral ve İnsan Kaynakları Direktörü Atilla Yelboğa, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Osman Günaydın, Milli Eğitim İlçe Müdürü İsmail Aksoy, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya tarafından imzalandı.

Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral da proje ortaklarına bugüne kadar yürütülen başarılı çalışmalar için teşekkür etti. Erdemir olarak projeyi çok önemsediklerini belirten Oral, yeni dönemde proje kapsamında elde edilen kazanımların kalıcı olması yönünde çalışmaların devam edeceğini ve bu çalışmaların sonunda sürdürülebilir bir yapı kurulacağına inandığını belirtti.

Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün projesinin ilk döneminde öncelikle bölgeden temin edilen yerli Osmanlı Çileği fideleri kültür laboratuvarlarında çoğaltılarak türün korunması için çalışmalar yürütüldü. Üretim alanı olarak temin edilen arazi toprak zenginleştirmeyle ekime elverişli hale getirildi, sulama sistemi kuruldu ve laboratuvarda elde edilen fidelerin çoğaltımına başlandı. Arazide metruk halde bulunan ilkokul binası eğitim salonuna dönüştürüldü ve fidelerin korunabilmesi için soğuk hava odası kuruldu. Çoğaltılan fidelerin bir bölümü bölgedeki gönüllü çiftçilere dağıtılmak üzere ayrılırken bir bölümü ise arazide ekilerek daha verimli çilek üretiminin nasıl sağlanabileceği konusunda çalışmalar gerçekleştirildi. 2018 yılında ilgi duyan çiftçilere yetiştiricilik eğitimi verildi ve 20 aileye kendi arazilerine dikmek üzere fide dağıtıldı. Talebin yoğun olduğu ancak arzın giderek azaldığı bu ürüne dikkat çekmek, yetiştiricileri teşvik etmek, doğru üretim teknikleriyle işin yapılmasını sağlamak amacıyla iletişim ve eğitim faaliyetleri yürütüldü. Projede ilk meyve hasadı fide dağıtım töreniyle birlikte 2018 yılında yerel kamu, yerel basın ve halkın katılımıyla proje alanında gerçekleştirildi. 2019 yılında da proje alanındaki üretim faaliyetleri devam etti.

Tarlalar Sürülsün Gelenek Sürsün Projesi 2018 yılında MediaCat Dergisi tarafından düzenlenen Felis Ödülleri'nde sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk ile finans-ekonomi olmak üzere iki ödüle, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği'nin (İDA) düzenlediği PRİDA İletişim Ödülleri'nde sürdürülebilirlik iletişimi ve yerel değerler kategorileri olmak üzere iki ödüle layık görüldü.

Editör: Pusula Gazetesi