Eski TÜRK-İş Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Başkanı 'Yerli Walesa' lakaplı sendikacı Şemsi Denizer Hüseyin SARIBAŞ`ın oğludur,
Peki, soyadı farklılığı nereden geliyor ?

1982'de mahkemeye başvurarak 'Şemsettin' olan adını 'Şemsi', 'Sarıbaş' olan soyadını 'Denizer' olarak değiştirmiştir.

1951 Zonguldak doğumlu Denizer, Gelik İlkokulu'nu bitirdikten sonra, orta öğrenimini Kilimli Lisesi'nde tamamladı. 1970 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü'ne bağlı Gelik Kömür Üretim Ocağı'nda kazmacı yedeği olarak işbaşı yaptı. 1974'te askerlik görevini tamamladıktan sonra Türk-İş'e bağlı Genel Maden-İş Sendikası'na büro işçisi olarak girdi. Dönemin sendika yöneticileriyle ters düştü ve 1976 yılında yeniden Gelik Kömür Üretim Bölgesinde yevmiyeli hesap memuru/puantör olarak çalışmaya başladı. Asıl adı Şemsettin Sarıbaş olan Denizer, 1982'de mahkemeye başvurarak "Şemsettin" olan adını "Şemsi", "Sarıbaş" olan soyadını "Denizer" olarak değiştirdi.
1983 yılında aktif sendikacılığa başlayan Denizer, 1986 yılındaki genel kurulda Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.
Genel Başkan Mehmet Tezer'in 1989'da ki istifası üzerine yönetim kurulu kararıyla Genel Maden-İş Genel Başkanlığı görevini yürütmeye başladı, Genel Maden-İş'in aynı yıl yapılan kongresinde de Genel Başkan seçildi. 1991'de Sosyal demokrat Halkçı Parti'den Zonguldak adayı oldu fakat seçimi Zonguldak DSP milletvekili adayı Bülent Ecevit kazandı. 1992 yılında da Türk-İş Genel Sekreterliği'ne seçilen Denizer, bu görevini ve Genel Maden-İş Genel Başkanlığı'nı ölümüne kadar yürüttü.
1991 yılında Büyük Madenci Grevini başlatan isimdir.

Polonyalı işçi lideri ve Cumhurbaşkanı Lech Wałęsa'ya atıfla, "Yerli Walesa" olarak tanınan Denizer'e takılan bir başka isim ise Genel Maden-İş'e aldırdığı Jaguar marka makam otomobili nedeniyle "Jaguarcı Şemsi idi.
Şemsi Denizer eski koruması tarafından uğradığı silahlı bir saldırı sonucu 6 Ağustos 1999'da hayatını kaybetti.
27 Ağustos 2017 yılında Filiz AKER`in Vatan Şaşmaz'ı öldürüp intihar etmesi olayında, Denizer ismi tekrar gündeme gelmiştir. Geçmişte Şemsi Denizer ile Oyuncu model Fatoş Bayer (Filiz Aker) ile ilişkisi olduğu ve para ilişkileri günlerce konuşulan konular arasındaydı.

Editör: Pusula Gazetesi