Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, Vali Ahmet Çınar'ın, "Biz elimizdeki mülklerin bir değerlendirmesini yaptık. Neyimiz var, neyimiz yok bir liste çıkarttık. 'Bu mülklerin kullanım şekli, gelir durumları, kimler kullanıyor ve nasıl kullanıyor, kira durumları nedir?' bunlara baktık, inceledik. Çok hantal, bize gerekli olmayan ve mevcut kullanım halinde verimli olmayan bir takım mülklerin satışını konuştuk. 'Bunları satarak doğrudan köylerimizde kalıcı hizmetler verebilir miyiz?' gibi konuları görüştük" sözlerini değerlendirdi.

"Kamu kaynaklarının özelleştirmelerle talan edildiği, zenginin daha fazla zenginleştiği, gelir uçurumunun arttığı bir ortamda, kaynak yokmuş gibi, var olanları satarak kaynak yaratma anlayışı kabul edilebilir bir yaklaşım değildir" Başkan Türeli, şunları söyledi:

"SATIŞI YAPILMADAN HALKIN KULLANIMINA AÇILABİLİR"

"Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda Meclis Başkanı Necdet Karaveli, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş ve İl Genel Meclisi üyelerinin katılımıyla yapılan kahvaltıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gündeminde 'bütünşehir' meselesi olduğunu belirterek, 'Eğer bütünşehirler olarak yeni dönemlerde seçimleri gelecekse, biraz da acelesi var gibi görünüyor. Biz elimizdeki mülklerin bir değerlendirmesini yaptık. Neyimiz var, neyimiz yok bir liste çıkarttık. 'Bu mülklerin kullanım şekli, gelir durumları, kimler kullanıyor ve nasıl kullanıyor, kira durumları nedir?' bunlara baktık, inceledik. Çok hantal, bize gerekli olmayan ve mevcut kullanım halinde verimli olmayan bir takım mülklerin satışını konuştuk. 'Bunları satarak doğrudan köylerimizde kalıcı hizmetler verebilir miyiz?' gibi konuları görüştük' ifadelerini kullanmıştır. Vali Çınar'ın satışından sözünü ettiği mülklerin neler olduğu açıklanmamış, ancak kamuya ait mülklerin, arazilerin satışı geçmiş dönemlerde de gündeme gelmiştir. Örneğin 2009 yılında Zonguldak ili ve ilçe köylerinde taşımalı eğitim nedeniyle kapalı ve atıl durumda bulunan 218 ilköğretim okulu ve arsasının satışı Zonguldak İl Genel Meclisi'nde gündeme gelmiş, kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine de köy tüzel kişiliklerine iade edilmişti. Kamu kaynaklarının özelleştirmelerle talan edildiği, zenginin daha fazla zenginleştiği, gelir uçurumunun arttığı bir ortamda, kaynak yokmuş gibi, var olanları satarak kaynak yaratma anlayışı kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Çünkü satılmak istenen halkın kendi değerleridir. Kamuya ait bir takım mülklerin, 'hantal, bize gerekli olmayan ve mevcut kullanım halinde verimli olmadığı' gibi gerekçelerle satışa sunulmak istenmesi Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmek istenmesine benzer bir örnektir. Söz konusu mülkler; muhtarlıklar, belediyeler, sendika ve meslek örgütleri, dernekler ve ilgili kurum, kuruluş ve çevrelerle tartışarak iyi bir planlamayla satışı yapılmadan halkın kullanımına açılabilir. Bunun sayısız örnekleri vardır. Zonguldak kamuoyunu konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi