Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Başkanı ve Türk Büro-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2017 yılı Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının açıklandığını, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan Temmuz 2017 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin 540,31 TL olarak hesaplandığını söyledi

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 5 bin 322,57 TL olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Bacıoğlu, "Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1,38 oranında arttığını gösterdi" dedi.

Bacıoğlu, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"MEMUR, ORTALAMA MAAŞININ YÜZDE 66,85'İNİ YALNIZCA GIDA VE BARINMA HARCAMALARINA AYIRIYOR"

"Çalışan tek kişinin açlık sınırı da, bir önceki aya göre yüzde 1,64 oranında yükseldi ve bin 987,05 TL olarak hesaplandı. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Temmuz ayında bin 990,57 TL olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz 2017 verilerine göre günlük 40,34 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 210,38 TL oldu. Temmuz 2017 itibarı ile ortalama 2 bin 977,68 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 40,65'ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 780,19 TL olarak belirlenen kira gideri ise, Temmuz 2017 ortalama maaşının yüzde 26,2'sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 66,85'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 33,15'i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Temmuz 2017 maaşından geriye yalnızca 987,1 TL kaldı."

"ENFLASYON ORANINDA ZAM 'SIFIR ZAM' DEMEKTİR"

"Toplu sözleşme masasına oturduğumuz zaman, Kamu İşveren Kurulu tarafı zam konusu gündeme geldiğinde sürekli ülkenin ekonomik gerçeklerinden söz eder. Kamu çalışanlarından fedakarlık istenir. Kamu çalışanları zaten yıllardır bu fedakarlığı yapıyor. Toplu sözleşmede artık memurların ve memur emeklilerinin bir soluk almasını sağlamalıyız. Fedakarlığı biraz da bizi yönetenlerin yapmasını bekliyoruz. Türkiye'de ekonomik büyüme var, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme açıklandı. Kişi başına düşen milli gelir her geçen yıl yükseliyor ve ama bunun kamu çalışanlarına bir yansımasını yıllarca göremedik. Ülkede ekonomik olarak her şey yolundaysa, neden kamu çalışanlarının alım gücü düşüyor? Yetkililer 'memuru enflasyona ezdirmedik' diye övünüyorlar, ancak şu bilinmelidir ki, 'enflasyon oranında zam 'sıfır zam' demektir. Görülüyor ki, harcamalardaki artış enflasyonun üzerinde gerçekleşmektedir. Bu kısırdöngüyü aşmanın çaresini, Türkiye Kamu-Sen olarak toplu sözleşme taleplerimizde de sunduk. Teklifimizde yer alan refah payı uygulaması hayata geçmeli, ekonomik büyümeden kamu çalışanlarına pay verilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak refah payını yüzde 3 olarak istedik. Bundan sonraki yıllarda da refah payı uygulamasının kamu çalışanlarına ve emeklilere yansıtılması geleneksel hale gelmelidir. Bizler bu teklifin gözden kaçırılmamasını istiyoruz. Konfederasyon olarak bir kez daha, memur ve emeklilerimizin gelirlerinde reel bir artış için refah payı uygulamasına destek istiyoruz. Ayrıca Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde, 'bayram ikramiyesi' uygulamasının toplu sözleşmede karar altına alınarak, bu bayramda kamu çalışanları ve emekliler için ilk kez hayata geçirilmesini talep ediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi