Spor, hayatımızın en önemli parçası olması gereken bir aktivitedir. Vücudunuza değer vermeyi istemez misiniz? Bu değeri en güzel spor aktivitesi sayesinde verebilirsiniz. Bilmeliyiz ki bu konu da profesyonel olarak bu işi yapan pek çok insan var ve kaslarına şekil verip daha güçlü görünmek için protein tozu kullanmaktadırlar. Bu yazımızda ise protein tozunun faydaları ve zararları hakkında bilgilendirmeler paylaşacağız.

Protein Tozu Yararlıdır;

  1. Kas Kaybını Önlemeye Yardımcı Olur;

Spor yapılsa da yapılmasa da gün içerisinde protein tozu alınması faydalıdır. Bu durum spor yapmayan insanlar için kilosu kadar gramaj seviyesinde, spor yapanlar için kilosunun iki katı gramaj seviyesinde alınması gerekmektedir. Bu konuda alım seviyesine muhakkak dikkat edilmelidir. Alınan protein içerisinde amino asit barındırdığı için gün içerisinde alınması gereken protein oranını yüzde elli seviyesinde karşılar ve vücudunuzun bağışıklık sistemi daha güçlü olur.

  1. Kemikleri Güçlendirir;

Vücudumuzun gün içerisinde alması gereken kalsiyum oranı oldukça fazladır. Gün içerisinde yediğimiz yiyecekler hem yetersiz hem de GDO'lu olduğundan yeteri kadar kalsiyum alamamaktayız. Protein tozu dikkatli kullanımla gün içerisinde ki kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılar ve kemik güçlenmesine yarar sağlar.

  1. Vejetaryen İnsanlar İçin Protein Desteği Sağlar;

Vejetaryen insanlar, hiçbir şekilde et ya da hayvansal ürün tüketmeyen kişilerdir. Hayatlarında ki beslenme alışkanlığı tamamen sebze ve bitkisel ürünlerden oluşmaktadır. Bu durum bünyelerinde protein, mineral, amino asit ve kalsiyum eksikliği görülmektedir. Bu kişiler için protein tozu kullanımı önemle tavsiye edilmektedir. Protein tozu kullanımı sayesinde bünye de eksik bıraktıkları protein, kalsiyum vb. amino asitlerin ve vitaminlerin eksikliğini karşılarlar.

Protein Tozu Zararlıdır;

  1. Keton Birikimi Yapar

Protein tozlarında bulunan yüksek değerlerde protein oranı bulunduğundan yaptığınız diyet karbonhidrat ağırlık olması gerekir. Fazla miktarda bulunan protein yeteri kadar karbonhidrat ile tepkimeye girmezse vücut eritmek için inanılmaz bir baskı kullanmaya başlayarak eritmeye çalışır. Özellikle spor yapmayıp normal kullanım sağlıyorsanız bu konuya çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde böbrek, karaciğer gibi hayatı organların ani iflasına sebebiyet verebilirsiniz.

  1. Kemiklerin Zayıflamasına Sebebiyet Verebilir

Kemik erimesi hastalığı, yüksek protein tüketiminin bir sonucu olarak bize geri dönüş yapan bir hastalıktır. Protein tozlarında bulunan yüksek protein değeri kemiklere oldukça zarar vermektedir. Özellikle et, yumurta gibi proteinli bir beslenme alışkanlığına sahipseniz bunu azaltmanız hatta nadiren tüketimine dönmeniz gerekmektedir. Yoksa aşırı protein tüketimi kemik aşındırması yaptığından ilerleyen yaşlarınızda kemik erimesi problemi yaşayabilirsiniz.

  1. Kalp Hastalıklarına Yol Açar

Yüksek proteinli diyetler ve protein tozu kullanımı kalp krizi riskini arttırıyor ve ölüme davet çağrısı yapıyor. Bütün protein tozlarında yağlı süt ürünlerinde bulunan katkı maddeleri bulunmaktadır ve bu kalp ve kapakçıklarının yağlanarak tıkanmasına sebep olur.

  1. İlaçların Etkisini Azaltır

Kullanılan protein tozları ilaçlarla da tepkimeye girebilirler. Bu yüzden kullanılan pek çok ilaç kişi üzerinde tesir etmeyecektir. Özellikle anestezi ve narkoz durumlarında kişiyi sakinleştirmek ve bayıltmak oldukça zor olacaktır. Kanser durumunda kullanılacak olan kortizon ilacının da etki etmeyeceği düşüncesi tıp dünyası tarafından araştırılmaya devam etmektedir.

Sonuç olarak protein tozunun kullanımında yarar olsa da ciddi ve geri dönülemez zararları olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden protein tozu kullanımını gerekse hiç yapmamamız vücudumuz için daha yararlı olacaktır. Bunun dışında kalan spor ve vejetaryenlik durumlarında kullanımı son derece dikkatli olmak zorundadır. Protein tozunu mecbur kullanacaksak, bununla birlikte çok dikkatli ve yüksek oranlı lif ve karbonhidrat diyeti de yapmamız bünyemiz ve sağlığımız açısından çok önemlidir.

Protein Tozu hakkında daha fazla bilgi almak ve diyetisyen desteği ile beslenme planınıza eklemek için en uygun ve kolay seçenek olan Appvice Online Diyetisyen Platformu ile başlamanızı öneririz.

Editör: Pusula Gazetesi