Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, TBMM eski Başkanı ve eski Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Elmas TV'de Gazeteci Atilla Öksüz'ün sorularını yanıtladı.

Köksal Toptan, yeniden Kilimli'ye yapılması gündemde olan gemi söküm tesisleri konusunda "Bütün Zonguldaklılar buna karşı olmalı" derken Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen'in gemi söküm tesislerinin kurulmasına sıcak bakan sözlerini de yorumladı.

Köksal Toptan yayında şunları söyledi:
"Bu projeye herkes karşı olmalı aslında. İşin doğrusu, bu, ne benim meselem, ne de Kilimli'de yaşayan vatandaşlarımızın meselesi. Bu tüm bölgeyi ilgilendiren, hatta, buna göz yumulduğu, müsamaha edildiği takdirde, bütün Karadeniz kıyılarını, Akdeniz ve Ege kıyılarını etkisi altına alabilecek bir girişim. Yanlış hatırlamıyorsam, 10-15 sene önce de bu gündeme gelmişti. Ben o zaman da bunun yanlış olacağını söylemiştim. Ama bu iş bir yerde yapılmalı mı? Evet, bunun tedbirini alarak yapmak mümkün. Tuzla'da, Aliağa'da bu işin tesisleri var bildiğim kadarıyla. Bunlar kontrol altında yapılması lazım gelen işler. Denizlere yazık olur, çevreye yazık olur Avrupa'nın bütün atıklarını, yahut, atığa hazırladıkları gemileri biz kendi kıyılarımıza getirir de buralarda söküm yapmaya kalkarsak, bu denizlere yazık olur, çevreye yazık olur, bir daha da bunun düzeltilmesi mümkün olmaz diye endişe ediyorum. O nedenle ben bu girişimi, doğrusunu isterseniz, hoş karşılamıyorum."

Atilla Öksüz'ün ''AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen ile telefon bağlantısı yapmıştık. Polat Türkmen, ''Kilimli'de işsizlik var, Zonguldak'ta işsizlik var. Bakın, kaçak ocaklardaki ölümlerde bahsediyorsunuz. Burası da istihtam sağlayacak.'' demişti. Polat Bey ve bazı AK Partili isimler sizin gibi düşünmüyorlar. Bu konuda ne dersiniz?'' sorusu üzerine Köksal Toptan şunları söyledi:
"Polat benim arkadaşım, kardeşim. Onunla bir siyaset polemiğine girmem söz konusu değil. O da hepimizden çok Zonguldak'ın çocuğu. Elbette istihdamı düşünecektir ama işte bu, denge meselesidir. Ne getirir, ne götürür meselesidir. Sevgili Polat'ın da o konularda dikkatini, hassasiyetini bilirim. O nedenle, Polat'la ilgili olumsuz bir kanaatim olmaz."

Editör: Pusula Gazetesi