Türk Dil Kurumu sözlüğünde pedagojinin Fransızca kökenli bir kelime olduğu ve "eğitim bilimi" anlamına geldiği belirtilmektedir. Eğitim denince öncelikle akla çocuklar gelmektedir. Onun için pedagojinin çocuk eğitimi anlamı da vardır.

Terim olarak ise pedagoji; çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Bu alanda sıkça duyduğumuz Pedagog kelimesi ise pedagoji alanında uzmanlaşmış kişiler için kullanılmaktadır. Pedagoglar, çocukların gelişimi sırasında, özellikle sorunlu dönemlerde çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda, çocuğun zihinsel, ahlaksal ve sosyal becerileri nasıl kazanacağı konusunda, çocuğun çevreye nasıl uyum sağlayacağı konusunda velilere yön verirler.

Çocukların eğitiminden anne-babadan sonda ikinci derecede sorumlu olan öğretmenler de pedagoji eğitimi almaktadırlar. Böylelikle pedagoji nedir sorusuna "çocuk eğitiminden sorumlu kişilerin alması gereken eğitimdir" şeklinde cevap verebiliriz. Nitekim Eğitim Fakülteleri dışındaki diğer fakültelerden mezun olup, öğretmen olmak isteyenlere Milli Eğitim Bakanlığı pedagojik formasyon eğitimi almalarını şart koşmaktadır.

Pedagojik nedir?

Pedagojik, pedagoji ile ilgili anlamına gelmektedir. Eğitim fakültelerinde okutulan, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, çocuk gelişimi vb. dersler pedagojik formasyonla ilgilidir. Pedagoji, 19. Yüzyıla kadar psikoloji biliminin bir alt dalı olarak incelenirdi. Daha sonraları ayrılarak müstakil bir alan haline gelmiştir.

Şimdi kendi içinde; eğitim pedagojisi, ortho pedagoji, transkültürel pedagoji ve antropedagoji gibi farklı alanlara ayrılmıştır. Bizim konumuz daha çok eğitim pedagojidir.

Bu nedenle pedagoji nedir sorusuna; eskiden psikoloji içerisinde yer alan ve daha sonra ayrı bir alan haline gelen, daha çok çocukların eğitimi ile ilgilenen bir araştırma dalıdır, diye de cevap verebilmek mümkün.

Pedagoji ne demek ve pedagog nasıl olunur?

Türkiye'de 1980'li yıllara kadar üniversitelerin pedagoji bölümleri vardı. Bu bölümler kaldırıldıktan sonra Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümleri açıldı. Artık bu bölümlerden mezun olanlar pedagog ünvanı almaktadırlar.

Toplumun geleceği adına, ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmek için pedagoji alanına devletler önem vermektedirler. Çünkü çocukların yetişmesinde sorumlu olan bireylerin pedagoji eğitimi alması gerekmektedir

Doğumdan itibaren öncelikle ailede başlayan çocuk eğitimi, devletler açısından da önem arz etmekte ve bu doğrultuda eğitim fakültelerinde öğretmenlere formasyon eğitimi verilmektedir. Bu şekilde ruhsal açıdan kaliteli bireyler yetiştirilerek sağlıklı bir toplum oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Editör: Pusula Gazetesi