Parlatma ekipmanları tabiri genel itibariyle kalıp parlatma ekipmanları için kullanılan bir tabirdir. Tezgahta işlenmiş parçaların yüzey kalitesini artırmak anlamına gelen parlatma işlemi için çok çeşitli profesyonel ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. Kalıp parlatma ekipmanları nelerdir sorusunun cevabı çok çeşitli malzemeler ihtiva eder. Önemli parlatma ekipman çeşitleri olarak eğeler, spiral taşlar, gaz taşları, zımparalar, seramik ya da fiberglas taşlar, fırçalar ve ringler sayılabilir.

Parlatma Ekipmanları Nasıl Çalışır?

Parlatma işleminden başarılı bir sonuç alınabilmesi için öncelikle çelik kalitesi ve ekipman seçimi çok önemlidir. Ancak parlatma işleminin son dokunuşunu yaptığınız parlatma ekipmanları olmadan bu işlemleri ne kadar doğru yaparsanız yapın istediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz. Kalıp parlatma işlemi 2 aşamalı olarak uygulanır. İlk aşama olan tesviye aşamasında kalıp parlatma işlemine başlanır. Bu aşamada kullanılan ekipmanlar ile ilk işlemde oluşan çizgilerin giderilmesi amaçlanır. Düzeltilmesi gereken hatalar, işlemler, ölçüler, çıkış açıları ve radyüsler bu aşamada düzeltilir. Bu adımda eğeleme aparatları ile döner aletler kullanılır. Eğeler, aşındırma ve düzeltme işlemi yapmak için diğer el aletlerine takılarak ya da tek başlarına kullanılabilirler. Talaş kaldırma işlemini çok hızlı gerçekleştirirken kaba izler bırakır. Bu nedenle kaba işlenmiş parçalarda kullanılmalıdır. Taşlar yüksek dönüş hızları ile aşındırma ve düzeltme işlemlerini hızlı bir şekilde yaparlar. Kullanıldıkları yüzeyin yapısına göre spiral, seramik ya da gaz taşları kullanılabilir.

Parlatma Ekipman Çeşitleri

Eğeler, çelik ya da elmas eğeler olarak ikiye ayrılır. Elmas eğelerin kullanım ömrü çeliğe göre daha fazladır. Elle kullanılabildiği gibi eğeleme aparatları ile de kullanılabilirler. Eğeleme aparatları ile yapılan işlemlerde süre kısalacağı için avantajlıdır ancak hızlı talaşlama gerçekleşeceğinden dikkatli olunmalıdır. Spiral taşlar hızlı talaş kaldırma özellikleri ve 20000-25000 devirleri arasında çalışabilen malzemelerdir. Silicon corbide ya da alüminyum oksit tozlarından değişik form, şaft çapı ve ölçülerde imal edilirler. Gaz taşları kalıp parlatma işleminin tesviye aşamasında kullanılan, spiral taşlar gibi alüminyum oksit veya silicon corbide malzemelerden imal edilen malzemelerdir. Sertlik ve bağlayıcılıklarına göre değişik ölçülerde üretilebilirler. Seramik (fiberglas) taşlar ise esnek ve kırılmaya mukavemetli özel cam elyaflı malzeme ile fiberglas tekniği kullanılarak imal edilir. Dar kalıplarda kullanılması uygun olmasa da yüzeyde bıraktığı iz diğerlerine göre oldukça incedir. Fırçalar, kaba elmas pasta ile döner aletlere takılarak ya da elle manuel olarak kullanılabilir. Kaba kumdan başlayarak ince kuma doğru giden bir sıra takip edilerek uygulama yapılmalıdır. Parlatma öncesi uygun olan yüzey 600 ile 800 kum arasıdır. Zımparalar ise alimünyum oksit veya silicon carbide kullanılarak, yaprak, disk, rulo, silindirik gibi şekillerde imal edilen, tesviye ve ön parlatma işlemlerinde kullanılabilen malzemelerdir.

Havalı Aletler

Havalı aletler, elektrikli aletlere göre kuvvetli ve ergonomik olmasıyla ön plana çıkarken genel itibariyle daha hafif olarak karşımıza çıkmaktadır. Havalı taş motorları daha uzun süreli çalışma süreleriyle ve yüksek güç ağırlık oranlarıyla dikkat çekmektedir. Bununla beraber bakım ve idamesi kolaydır ve bakım masrafları düşüktür. Başlangıç maliyetleri yüksektir ancak uzun vadede yüksek getiri ve düşük bakım maliyetleri ile bu dezavantajını kapatır.

Elektrikli Aletler

Elektriğe ulaşım kolaylığı ve tedarikçi bulma kolaylığı ile öne çıkan elektrikli aletler ise düşük başlangıç maliyetleri ile tüm işletmeler tarafından temin edilebilir. Elektrikli taş motorları performans açısından havalı motorlara göre daha düşük performans göstermektedir. Ancak sizi başlangıçta havalı hat kurma zahmetinden ve maliyetinden kurtatır. Parlatma ekipmanları konusundaki tüm sorunlarda Güvenal yanınızda. Sektördeki bilgi ve tecrübesi ile sizin için doğru ve kaliteli malzemeleri en uygun fiyata sunan Güvenal ile hemen tanışın.