Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, beraberinde Türk Sağlık-Sen Genel Genel Başkan Yardımcıları İsmail Türk, Abdurrahman Uysal ve Yusuf Alan ile birlikte sendikal çalışmalar kapsamında geçtiğimiz Cuma günü Zonguldak'a gelerek, sağlık kamu ve kuruluşlarının idarecileri ile görüşmeler yaptılar. Genel Başkan Kahveci ve beraberindekiler, görüşmelerin ardından Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda, işyeri temsilcileriyle bir araya geldiler. Toplantıya; Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Başkanı ve Türk Büro-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Şahin Ören, Türk Enerji-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Selami Yoğurtçu ve Türk Haber-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Necmettin Bebek de katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Arzu Kara, açılış konuşmasını yaptı. Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Başkanı ve Türk Büro-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Kadir Bacıoğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Genel Başkan Önder Kahveci, Türkiye gündemi, kamu ve sağlık çalışanlarının gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KAHVECİ'DEN SAĞLIK BAKANI AKDAĞ'A ÇAĞRI...

Sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanmadığını belirten Genel Başkan Kahveci, "Sağlık Bakanına iki konuda çağrıda bulunuyorum. Birincisi, döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasına, ikinci hususta fiili hizmet zamanın sağlık çalışanlarına kazandırılması. Her iki konuşla ilgili sağlık bakanı bir çalışması olduğunu biliyoruz ama maalesef bugüne kadar o çalışmalar bir netice vermedi, düzenlemeler hayat geçmedi. O döner sermayeler artık her geçen gün zaten azalmaya başladı. Bunun mutlaka daha adil bir şekilde çalışanlarında bütçesine katkı sağlayacak şekilde yeniden düzenlemeye de ihtiyaç var. Aynı zamanda bu ücretlerin emekliliğe yansıtılması artık kaçınılmaz bir haldir. Bunu mutlak düzeltmesi gerekir" dedi.

"YIPRANMA PAYI YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ"

Yıpranma payının da yılan hikayesine döndüğünü kaydeden Kahveci, "Çalışanların beklediği bir diğer husus, fiili hizmet zammı. Bu bir yılan hikayesine döndü. Sayın Cumhurbaşkanı 2013 yılında sağlık çalışanların iş yükünün ağır olduğunu ve yıprandıklarını ifade ederek bir toplantıda fiili hizmet zammı vereceğini ifade etmişti. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen maalesef hayata geçmiyor. Şimdi Sayın Bakan Recep Akdağ sağlıkta dönüşüm programını ikinci fazında sağlık çalışanların sorunların çözeceklerini işte bu söylediğim iki ana konuyu gündemlerinde olduğu ifade ödeniyor ama gündeme almakta yeterli olmaz. Bunu bir an önce harekete geçip bir yasal düzenlemeyi yapıp TBMM'den geçirmek lazım. Mücadelemiz bu yönde olacak" diye konuştu.

"BECEREMEYENİN BIRAKMASI LAZIM"

Bu sene yetki sürecinden sonra toplu sözleşmelerin yapılacağını hatırlatan Kahveci, "Ocak ayı itibariyle yüzde 3 zam aldı kamu çalışanları... Mart ayında ise, vergi dilimine girecek ve yüzde 3'lük zam yüzde 5 ile geri gidecek. Yani eksi 2 puan Mart'tan itibaren haneye yazılmış olacak. Dolayısıyla bunların düzeltilmesi gerekir. 12 bin 600 lira olan vergi dilimi 13 bin lira oldu. Devlet kendi alacaklarına enflasyonun üzerinde zamlar uyguladı. Dolayısıyla bu sorunları çözülmesi lazım... Bu sene yapılacak toplu sözleşmede inşallah hükümet 2 milyon 600 bin kamu çalışanların sorunlarına kayıtsız kalmaz. Tabi burada sadece hükümetin iradesi önemi değil, güçlü bir sendikal mücadeleye de ihtiyaç var. Geçmiş yıllarda yapılan toplu sözleşmeler maalesef kamu çalışanların aleyhine gelişti. Biz kamu çalışanlarından artık yetkili sendikalarını değiştirmesini talep ediyoruz. Yetki verdiği sendikalar, yetki verdiği konfederasyonlar bu işi beceremediler. Beceremeyenin bırakması lazım... O toplu sözleşme masasında ciddi bir mücadele verilmediği sürece kaybeden taraf hep biz oluruz. Onun için çalışanlar geçmişi değerlendirip sağlıklı bir karar vermeliler. Bir an öncede bu yetki döneminde, Mayıs ayında çalışanları yetkili sendika tercihlerini, sendikal tercihlerini buna göre yapması gerektiği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

"MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK RUHUNUN GIRTLAĞI SIKILIYOR"

Kamuda Yenikapı ruhunun gırtlağının sıkıldığını belirten Kahveci, "Yeni kapı ruhu söz konusu milli seferberlikse hepiniz buyurun; söz konusu makam ve yöneticilikse siz geri durun demek değildir. Ötekileştirme ayrım yapmak hiç değildir. Bize göre kamuda ayrımcılığın yapıldığı, ehliyet ve liyakatin uygulanmadığı bir düzen Yenikapı da ortaya konulan Milli Birlik ve Beraberlik ruhunun gırtlağını sıkmaktır" dedi.

Toplantının ardından Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi tarafından Genel Başkan Önder Kahveci ve Genel Başkan Yardımcıları İsmail Türk, Abdurrahman Uysal ve Yusuf Alan'a madendi heykeli armağan edildi.

Editör: Pusula Gazetesi