Kıkırdağın hasar görmesi sonucunda meydana gelmektedir. Omuzlardaki eklemlerde de sıklıkla meydana gelen bu kireçlenmeler, genelde 45-50 yaş üstü insanlarda görülmektedir. Bu yaş grubunun altındaki insanlarda da bazı nedenlerden dolayı kireçlenme görülebilmektedir. Bu rahatsızlığın en büyük sebeplerinden biri omuza fazla yük bindirilmesidir. Yani işi ağır olan, kollarını ve omuzlarını kullanması gereken kişilerde bu hastalık meydana gelebilir. Bunun dışında oturma bozuklukları ve kas zayıflığı gibi basit nedenlerden dolayı da bu hastalıkla tanışabilirsiniz.

Bu kireçlenmenin belirtileri, menisküs yırtılması sonrasında görülen belirtilerle hemen hemen aynıdır. Yani eklemlerde oluşan ağrı ve sertliktir. Eğer kireçlenme varsa genelde akşamlara doğru ve hareket sonrasında omuz ağrısı hissedebilirsiniz. Eğer hastalığın henüz başındaysanız dinlenmeyle bu ağrıların geçmesini sağlayabilirsiniz fakat hastalığınız ilerlemişse maalesef dinlenmekle ağrılarınızı geçiremeyebilirsiniz. Bu sebeple bir doktora görünmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

Omuz kireçlenmesinin tedavi yöntemleri (bknz: https://www.romatem.com/fizik-tedavi-ve-rehabilitasyon/diz-omuz-kalca-kireclenmesi/ )kireçlenmenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer kireçleme çok ileriye gitmemişse, ağrı kesici gibi basit yöntemlerle tedavi edilebilir. İlerisinde ise fizik tedavi uygulamaları ya da eklem içi enjeksiyon uygulamaları gerekebilir. Bu tedavi yöntemleri, hastalığın başında yararlı olabilir. Fakat omuz kireçlenmesi çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Eğer kıkırdakta meydana gelen hasar ilerlerse eklem protezi tedavisi uygulanmak zorunda kalınabilir. Günümüzde omuz kireçlenmesinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır fakat bu kireçlenmenin yol açtığı ve günlük hayatınızı etkileyen sorunları en aza indirmek için bazı tedaviler bulunmaktadır. Bunlar çeşitli egzersizler, besin takviyeleri, soğuk ve sıcak kompres gibi basit ama işe yarayan yöntemlerdir. Bu yöntemleri uygulayarak ağrılarınızı en aza indirebilir ve biraz da olsa rahat edebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi