-ÖZEL İÇERİK-

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Evren Atış ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şaban Çelikoğlu, Filyos Vadi Projesi'ni bilimsel ve ekonomik yönden tüm detaylarıyla araştırdı. Evren Atış'ın proje yürütücüsü, Şaban Çelikoğlu'nun da proje araştırıcısı olarak iki yıl süren çalışmanın sonunda Filyos Vadi Projesi, bilimsel ve araştırmaya değer bulunarak Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü Hakem Heyeti tarafından kabul edildi.

Bilimsel araştırma içinde yöre halkıyla anket yapılarak proje hakkında farkındalık düzeyi tespit edildi. Anket sonuçlarında halkın proje hakkında farkındalık düzeyi yüksek çıktı.

ANKETE KATILANLARIN YARISINDAN FAZLASI FİLYOS VADİ PROJESİ HAKKINDA YETERLİ TANITIMIN YAPILMADIĞINA İNANIYOR

Yapılan anketle ilgili bilgiler şöyle;

Ankete katılanların yüzde 95,7'si Filyos Vadi Projesinden haberdarken, yüzde 77,9'u Filyos Vadi Projesi'nin kapsamının ne olduğunu bildiğini ifade etmiştir. Yine katılımcıların yüzde 77,1'i Filyos Vadi Projesi ve Filyos Endüstri Bölgesi çalışmalarının hayata geçirilebileceğine inanmaktadır. Buna göre söz konusu proje hakkında halkın farkındalık düzeyinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Ankete katılanların yüzde 90,1 gibi yüksek bir oranı Filyos Vadi Projesi'nin sanayi odaklı bir proje olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte yaklaşık yarısı söz konusu projenin turizm alanında da değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Ankete katılanların yarısından fazlası Filyos Vadi Projesi hakkında yeterli tanıtımın yapılmadığına inanmaktadır. Önemli bir tarım ve tarımsal arazi potansiyeline sahip olan Filyos Vadisi ve çevresinde tarımın sürdürülebilmesi ve tarımdan arzu edilen gelirin sağlanabilmesi için Filyos Vadi Projesi'nin yöre tarımını destekleyici ve geliştirici sektörlere yer vermesi yönünde yüksek beklenti söz konusudur. Nitekim yüzde 62'1'lik katılıyorum ve yüzde 25,7'lik kısmen katılıyorum sonuçları bunu teyit etmektedir. Yöre halkının önemli bir kısmı Filyos Vadi Projesi'nin yöre kalkınması için tek çıkar yol olarak görmemektedir. Nitekim ankete katılanların yüzde 39,1'i bu yönde görüş bildirmiştir. Yörenin kalkınması için tarım ve turizm gibi sektörlerin de önemli birer lokomotif görevi üstlenebileceğine yönelik kanaatler de yaygındır. Son dönemde kamuoyunda yerli otomobil ile ilgili haberlere yer verilmesi, yerli otomobil için Filyos Endüstri Bölgesi'nin kuvvetli bir şekilde dillendirilmesi yöre halkında bu konuda farkındalık ve beklenti oluşmasına yol açmıştır.

HALK YERLİ OTOMOBİL İLE İLGİLİ HABERLERE YER VERİLMESİ, YERLİ OTOMOBİL İÇİN FİLYOS ENDÜSTRİ BÖLGESİ'NİN KUVVETLİ BİR ŞEKİLDE DİLLENDİRİLMESİ İSTENİYOR

Bu bağlamda ankete katılanların yüzde 71,9'u, Filyos Vadi Projesi ve Endüstri Bölgesi kapsamında en çok görmek istedikleri sektörler olarak, Motorlu Kara Taşıtı, Treyler (Römork) ve Yarı Treyler (Yarı Römork ) İmalatı olarak belirtmiştir. Daha sonra yüzde 68'lik bir oranla Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı tercih edilmiştir (Tablo 8). Buradan yeni nesil endüstri faaliyetlerine yönelik beklentinin olduğu anlaşılmaktadır. Başka bir ifadeyle demir-çelik gibi ağır sanayiye yönelik yatırımlara soğuk bakılmaktadır.

Son dönemde kamuoyunda yerli otomobil ile ilgili haberlere yer verilmesi, yerli otomobil için Filyos Endüstri Bölgesi'nin kuvvetli bir şekilde dillendirilmesi yöre halkında bu konuda farkındalık ve beklenti oluşmasına yol açmıştır. Bu bağlamda ankete katılanların yüzde 71,9'u, Filyos Vadi Projesi ve Endüstri Bölgesi kapsamında en çok görmek istedikleri sektörler olarak, Motorlu Kara Taşıtı, Treyler (Römork) ve Yarı Treyler (Yarı Römork ) İmalatı olarak belirtmiştir. Daha sonra yüzde 68'lik bir oranla Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı tercih edilmiştir (Tablo 8). Buradan yeni nesil endüstri faaliyetlerine yönelik beklentinin olduğu anlaşılmaktadır. Başka bir ifadeyle demir-çelik gibi ağır sanayiye yönelik yatırımlara soğuk bakılmaktadır. Katılımcıların Filyos Vadi Projesi ve Endüstri Bölgesinde en çok görmek istemediğiniz sanayi kollarına yönelik soruya kirlilik kaygısıyla termik santral (yüzde 71,9) ve demir-çelik imalatı (yüzde 64,8) gibi sektörlerin öne çıktığı görülmektedir. Bunun yanı sıra yörede yapılan mülakatlarda sıvı atıkların su kirliliğine sebep olacağı kaygısıyla petrol rafinerisi kurulmasına da soğuk baktıkları ifade edilmiştir.

Editör: Pusula Gazetesi