Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bir türlü bitmeyen Zonguldak yollarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Müteahhitler gelmişler, işi almışlar, yüksek rakamlara, devasa rakamlara ve o yollardan yolunu bulmuşlar ve bırakıp gitmişler" dedi.

"ZONGULDAK-EREĞLİ ARASINDAKİ 46 KİLOMETRELİK YOLA 600 MİLYON LİRALIK KAYNAK AKTARILMIŞ"

Zonguldak'ın hizmet fakiri olduğunun altını çizen CHP Milletvekili Demirtaş, "İktidar partisi 15 yıllık iktidarlığı boyunca en fazla belki yol yapmakla övünmüştür. Ama bugün bakıyoruz Zonguldak'ın yolları kötü durumda. Zonguldak, hakettiği hizmeti, diğer alanlarda alamadığı gibi yol üzerinden de alamadı. Tabi bazı yaptıkları işlerde var. 'Hiçbir şey yapmadı' demek de çok yanlış olur. Ancak yeterli düzeyde ve istenilen hızda, istenilen kalitede yapmadıkları çok açık net bir şekilde ortada... Bu da ihale sistemlerinin yandaş şirketlere verilip onlara rant aktarılma yöntem olarak benimsemeleri nedeniyle gerçekleşti. Bir örnek vereyim: Ben 1971 doğumluyum. Bu Zonguldak-Ereğli yoluna 1976 yılında başlandı, bakın aradan geçmiş 41 henüz daha yol bitmedi. Bunun son 15 yılı AK Parti iktidarlığı döneminde geçti. 46 kilometrelik bir yoldur. 46 kilometrelik yol 41 yılda bitirilemedi. Ben bir soru önergesi vermiştim. Ereğli ve Zonguldak arasındaki yola ne kadar para harcandı? Ve geçmişten günümüze kadar harcanan paraları, alınan ihaleleri, şirketleri... Bana cevap geldi. Geçmişte ödenen paraları bugün ki paralara uyarladığımız zaman 600 milyon lira bu yola para aktarılmış. 46 kilometrelik yola 600 milyon liralık bir kaynak aktarılmış. '600 milyon lira' demek, 'kilometresi 15 milyon lira' demek. Çok büyük bir rakam... Bir kilometre başına 15 milyon lira para harcanmış ve maalesef henüz daha bitmedi bu yol, hala yapımı devam ediyor" dedi.

"DOĞU KARADENİZ VE DOĞUDAKİ YOLLAR DAHA KALİTELİ"

"Türkiye'nin arazi bakımından tek engebeli olan yeri Zonguldak mı?" diye soran Milletvekili Demirtaş, "Biz Doğu Karadeniz'e de gittik. Geçen Giresun'a fındık mitingine gittik. Oradaki yollar gayet güzel, aynı arazi. Giresun'un arazisiyle Zonguldak'ın arazisi arasında hiçbir fark yok veya Trabzon'un arazisiyle Rize'nin arazisiyle hiçbir fark yok. Ama oradaki yollar bakıyoruz çok farklı. Doğu'ya gidiyoruz... Siirt'e gittim, Mardin'e gittim, inanın doğudaki yollar Zonguldak'ın yollarından beş-on kat daha kaliteli. O zaman bir sorun var. Burada iktidar Zonguldak'a pek iyi yaklaşmıyor, sıcak yaklaşmıyor. Benim gördüğüm bu. Başka daha örnek vereyim. Bu Ereğli-Devrek arasındaki yolda çok önemli... Bu yol hem Devrek açısından, hem de Ereğli açısından, hem de Zonguldak'ın arazisinin güçlendirilmesi açısından çok önemli bir yol. Bu yolda da bakın yıllardır çalışmalar yapılıyor ve hatta bir önce ki dönem milletvekili arkadaşımız, 'Bu yol benim ahtimdir' dedi. 'Bunu bitirmek bizim boynumuzun borcudur' dedi. Bakın hala bir şey yok ortada. Yani bakıyorsunuz müteahhitler gelmişler, işi almışlar, yüksek rakamlara, devasa rakamlara ve o yollardan yolunu bulmuşlar ve bırakıp gitmişler. Burada Zonguldak'a, Zonguldaklının kendi hakkına sahip çıkması lazım... Zonguldaklıda da ben biraz hata buluyorum. Vatandaşlarımız kızmasın bize, ama 15 yıldır bu iktidar partisine oy veriyorlar. Daha yollarınız tamamlanmamış, niye oy veriyorsunuz bu iktidar partisine? Dolayısıyla ben şunu vatandaşlarımızdan istirham ediyorum: Hizmet yapılsın, taş üstüne taş koyalım, bizim üzerimizde, bizim sırtımızda yeri var, biz onu taşırız. 15 yıl geçmiş ve Türkiye'nin kaynakları diğer illere aktarılmış, ama Zonguldak'ımız hala yolların sorunlarıyla uğraşıyorsa, hala biz bunları konuşmak zorunda kalıyorsak, 'bir sorun var' demektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem seçim sandığı geldiğinde mutlaka bunu düşünsünler. Zonguldak'a üvey evlat muamelesi yapanları düşünsünler" diye konuştu.

"YATIRIMCI AÇISINDAN HAVAALANI AKTİF HALE GETİRİLMELİ"

Zonguldak'ın bir de havaalanı sorunu olduğunu söyleyen Demirtaş, "Türkiye'deki bütün havaalanları faaliyette ve çalışıyor. Zonguldak Havaalanı çalışmıyor. Zonguldak Havaalanı, Batı Karadeniz'in tek havaalanı, yani sadece Zonguldak'a hizmet vermez. Bartın'a, Karabük'e, Kastamonu'ya, Bolu'ya, 4-5 ile hizmet verebilecek kapasitede bir havaalanı. Daha yurtdışı hatları açamadık. 600 bine yakın gurbetçimiz yaşıyor Almanya'da ve onların son derecede önemli bir talebidir bu. Avrupa Zonguldaklılar Derneği sık sık gündeme getiriyor bunu. Oradaki gurbetçilerimiz, Türk Hava Yolları'na Almanya'dan Zonguldak Havaalanı'na uçan bir hat dahi koydurtamadı, başaramadı. Biz defalarca bunu gündeme getirdik. Ulaştırma Bakanıyla bizzat ben kendim görüştüm. THY Genel Müdürüne, Ulaştırma Bakanına her yere mektuplar yazdım. Maalesef bir sonuç elde edemedik. Bakın iki tip uçak var, Zonguldak Havaalanına uçabilecek uçaklar bunlar. Ulaştırma Bakanlığının bize vermiş olduğu yazıya göre, Airbus ve ayrı ayrı olmak üzere ve bu iki uçağın dahi THY yurtdışından dahi koymuyor. Bırakın yurtdışını, İstanbul'dan, İzmir'den, Antalya'dan uçuşların koyulması lazım Zonguldak'ımıza. Aksi takdirde 'Zonguldak'ımızın ekonomisi kötü' diyoruz, 'yatırımcı gelmiyor' diyoruz. Şimdi bir havaalanı kalitesi çok önemlidir. Yatırımcı açısından havaalanı aktif hale getirilmesi yani THY tarafından iç ve dış hatlara açılacak olması, açılması halinde buraya yatırımcıda gelecektir. Hemen yanı başında bir Filyos Projesi var. Çok önemli bir proje, iktidarın yılların sürekli bir gündeme getirdiği proje adım atıldı, başlandı, ama bir havaalanı olmayınca bir anlamı olmaz bu projenin" ifadelerini kullandı.

"ÇOK TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır'ın, "Bir işadamı arkadışım 150 milyon dolarlık yatırım yapmak istiyor, ancak havaalanı bacasına engel oluyor" şeklindeki sözlerini değerlendiren Demirtaş, "İşadamlarımız çimento fabrikası kurmak isterse, başka araziler temin edilir, hemen kendilerine verilir. Yeter ki, gelsin yatırım yapsın, yani 'ille de havaalanın yanına kurulacak' diye bir şey yok. Yatırım yapmak isteyen işadamlarımız için dolayısıyla bunu ben çok talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Biz verdiğimiz soru önergelerinin ve araştırma önergelerinin yanıtlarını paylaşıyoruz açıklamalar yapıyoruz sizlerde bu şekilde gündeme getiriyorsunuz ama daha sık gündeme getirmemiz lazım. Çünkü Zonguldak bizim, hepimizin, gerçekten Türkiye'nin en güzel illerinden birisi. Dolayısıyla diğer iller kalkınırken, gelişirken, ekonomisi ilerlerken yolları ve diğer alt yapı sorunları çözülürken bizim Zonguldak'ımızın hala yol sorunuyla uğraşıyor olması, bize vicdanen sorun yaratıyor. İşin açıkçası bu konuyu bizim sık sık gündeme getirmemiz, Zonguldaklımızın da bu işi takip etmesi lazım. Bu konuda hep birlikte, hep beraber iktidarı-muhalefeti, bütün sivil toplum örgütleri, basınıyla, medyasıyla hep beraber bu işin altından kalkmamız lazım. Biran evvel Zonguldak'ın yollarını tamamını çözmemiz lazım" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi