Çaycuma'da tüm merkez mahalle muhtarı ortak bir açıklama yaparak Belediye tarafından talep edilen yol katılım payı ücretlerine tepki gösterdi. Kararın acilen geri çekilmesi gerektiğini belirten 9 mahalle muhtarları şu açıklamanın altına imza attı; 'Çaycuma Belediyesi tarafından uygulanmak istenen yol katılım payı adı altında Çaycuma halkımıza Yansıtılan borç tahakkuklarının acilen iptal edilmesi gerekmektedir. İlçemizde gerçekleştirilen söz konusu olların ve kaldırımların yapımına başlamadan önce biz muhtarlara ve halka hiçbir şekilde katılma payı alınacağı veya alınabileceğini bildirmeden; borç tahakkuk ettirilen çoğu yerde zaten yollar varken bozup tekrar yapıp " Hukuksuz bir şey yok" demek yanlış bir algıdır. Çoğu mahallede "Belediyemiz hizmet versin hizmetin önüne geçmeyelim" diyerek tapulu yerlerini bile hiçe sayan mahalle halkına borç çıkarılması günümüz ekonomik şartlarında etik değildir.

Belediyenin ilçe sakinlerinden bu katkı payını almasını gerektirir bir durumda yoktur. Kamuoyunda bilindiği üzere iller bankasından belediyeye yasal ödenek düzenli olarak yapılmış olup bir aksama söz konusu değildir diye biliyoruz. Ayrıca belediyenin ek olarak kanunen düzenli geliri olan inşaat ruhsatlarından, su faturalarından, emlak ve çöp vergilerinden düzenli geliri bulunmaktadır. Bu kadar gelire karşılık Çaycuma'nın nüfusu da dikkate alınarak yönetmelikçe belediyeye takdir yetkisi verilen sınırın en üstünden katkı payı verilmesinin istenmesi yanlış bir uygulamadır.

2015, 2016, 2017, 2018 yıllarına ait yapılan yol, kaldırım ve bisiklet yollarıyla ilgili çıkarılan borç 2 yılda 4 taksit halinde ödenecek veya peşin ödemede %25 düşülecek , "Varlığı olmayan kimseye borç çıkmaz" gibi kelimeler sarf ederek alınmak istenen geçmişe dönük yol katkı payları, biz muhtarların ve vatandaşların belediyeden isteyeceği hizmetlerinde önüne geçmiş bulunmaktadır.

10 Ekim 2019 perşembe günü saat 11:00 de belediye başkanımız Bülent Kantarcı ile yaptığımız toplantıda Çaycuma halkının bu uygulamadan duyduğu rahatsızlığı dile getirmemize rağmen, bu kararı belediye meclisi üyeleriyle beraber aldığını, bu uygulamanın geri dönüşü olmadığını, bizden düşünmek için süre istediğini belirtmiştir. 17 Ekim 2019 günü Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile yapılan telefon görüşmesinde bizlere tekrar bu kararın meclis üyeleriyle yapılan toplantıda kesinleştiğini bizlere iletmiştir. 18 Ekim 2019 tarihinde CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk'le bu konu ile ilgili istişarelerde bulunulmuştur. İtiraz etmek isteyen vatandaşlarımız için itiraz dilekçeleri muhtarlıklarda mevcuttur'

Editör: Pusula Gazetesi