31 Mart 1938 Perşembe günü, İkinci İnönü Zaferi'nin 18. yıldönümünde Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesinin temeli büyük bir törenle atılmıştır.
Binlerce Zonguldaklının katıldığı tören Zonguldak Şehir Bandosunun çaldığı İstiklal Marşı ile başlamıştır.

Zonguldak Valisi Halit Aksoy yaptığı konuşmada;

"Zonguldak; bu büyük eseri vatandaşlarına, Türk çocuklarına armağan etmekte olan Mehmet ÇELİKEL ile iftihar et. Mehmet Çelikel'e Kültür Bakanlığı'nın emirleri ile vilayet meclisinin kararıyla hükümet ve halk adına takdirlerini huzurunuzda tekrarlamaktan büyük saadet heyecanı duymaktayım. Mehmet ÇELİKEL; öteden beri hayır cemiyetlerimize karşı gösterdiğin yardımın parlak bir silsilesinin şahikası gibi yükselmekte olan bu yeni ve büyük eserin, maddi ömründen çok manevi hayatında da Zonguldak'ta adını ebedileştirecektir. Bu binanın feyz ve nur saçan çatıları içinde okuyacak çocuklar nesilden nesile seni anacaklar, adını yaşatacaklardır."

31 Mart 1938'de temeli atılan Mehmet Çelikel Lisesi'nin inşaatına, aşırı yağmurlar nedeni ile 5 Mayıs'ta başlanabilmiştir. Beş ay yirmi gün gibi çok kısa sürede bitirilmiştir. Yüz yirmi bin liraya mal olan (1938'de tam cumhuriyet altını 10 TL) ortaokul ve lise, 5 Ekim 1938'de öğrenime açılmıştır. Mehmet Çelikel Lisesi denize ve doğanın bütün güzelliklerine kucak açan yüksek bir yerde kurulmuştur.

Editör: Pusula Gazetesi