Türkiye'nin güçlü bir sanayi şehri olmasından dolayı, gelen beyin göçünün sosyal gereksinmelerine cevap vermesi adına eğitim alanında da yeni yatırımlar yapılmasına sebep oldu. Sadece ilköğretim okullarının olması, şehirde büyüyen çocukların istikballerini zora sokuyor başka illerdeki eğitim okullarına gitmesine neden oluyordu. İhtiyacının kaçınılmaz olması şehre bir lise kazandırılmasında etkili oldu.. İşte bu lise eğitim alanında da Zonguldak'ı tercihte öne çıkaran ve bir akademi edasında olan 'Mehmet Çelikel Lisesi'ydi.
Çocuklarını tahsil hayatı için büyük şehirlere gönderen ana babaların yerini, başka illerden Zonguldak'a gönderen ana babalar aldı.
Liseden daha çok bir akademi havası ve güçlü eğitimci kadrosu sayesinde çok sayıda siyasetçi, akademisyen, belediye başkanı, bilim adamı, genel müdür, işadamı, şair, yazar ve milli sporcu bu okulun çatısı altında yetişmiş ve ya okulun yetiştirdiği mezunlarından etkilenmişlerdir. Behçet Necatigil gibi ünlülerin de öğretmenlik yaptığı liseden mezun olmuş öğrenciler arasında, Muzaffer Tayyip Uslu, Rüştür Onur gibi şairlerin yanında, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Mümtaz Soysal, TBMM eski başkanı Köksal Toptan, Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal , Güneş Müfftüoğlu, Hasan Akyol, eski Zonguldak belediye başkanı Yüksel Aytaç, eski milletvekilleri Ali Uzun, Sadık Tekin Müftüoğlu, Avni Gürsoy, Aysel Baykal, Cahit Arat, Burhan Karaçelik ve Mustafa Saraç ile gazeteciler Hikmet Bila, Fikret Bila, Teoman Erel, Muzaffer Soysal, Sanatçı Cenk Koray, Kurtul Altuğ, Türkan Küçükali, Hamit Kalyoncu, Ali Kaya gibi daha birçok ismi sayabiliriz.

Editör: Pusula Gazetesi