Zonguldak İli Manda Birliği Kurucu Başkanı Şenol Çakar, Çaycuma manda yoğurduna inek sütü karıştırıyor haberlerine tepki göstererek; "Tüm üreticiler zan altında bırakılmamalı"dedi.

Çakar; "Son günlerde kamuoyunda ve bazı basın organlarında 'Çaycuma manda yoğurdu diye inek yoğurdu satılıyor, insanlar kandırılıyor' şeklinde Çaycuma yoğurdu hakkında olumsuz ve lüzumsuz konuşmalar yapılmaktadır.

Buda ilçemiz ve üreticilerimizi haksız olarak zan altında bırakmaktadır. Manda yoğurdu diye üretilen yoğurdun ambalajında ne yazıyorsa içeriğinde o bulunmalıdır. Eğer içinde inek sütü varsa mutlaka 'içinde inek sütü vardır, laktoz içerir' yazmalıdır. Eğer yazmıyorsa o tüketiciyi kandırmaktır. Çaycuma'da yapılan denetlemelerde böyle bir üreticinin olduğu Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da bu firmaya 18 bin lira ceza kesildiği söylenmekte ve yazılmaktadır.

Bu iddia doğru ise bunun kim olduğu Tarım Orman Müdürlüğü yetkililerince açıklanmalıdır. Çaycumalı bütün üreticiler zan altında bırakılmamalıdır. Bizim üreticilerimiz asildir. Asla Çaycuma manda yoğurduna zarar verecek işler yapmazlar. İçine inek sütü ķoyulursa 'karışık, koyulmazsa 'saftır' diye söylenir. Dünyaca meşhur bu yoğurdumuzu kimsenin lekelemesine müsaade etmemeli, yetkililer böyle hile yapan üreticileri açıklamalıdır.

Yaptığımız çalışmaların emeklerimizin boşa gitmemesi adına hakli olarak adı oldukça büyük olan yoğurdumuzun korunmasana dikkat edilmelidir. Gerek Zonguldak İli Manda Birliği gerekse üreticiler, Tarım Orman Müdürlüğümüzĺe beraber, Çaycuma TSO'nun coğrafi işaret alması işlemlerinin sonuçlanıncaya kadar yoğurdumuzu korunmasına dikkat etmeleri, Çaycuma manda yoğurdunu lekeleyecek söylem ve girişimleri yapan sahtekarları engellemeleri gerekir.

Biz yok olma tehlikesinden kurtarıp bu haklı şöhretine kavuşturduğumuz Çaycuma manda yoğurdumuzu tarih sahnesinde yaşatmaya devam ederek kültürel ve ekonomik değerini mutlaka korumalıyız"dedi.

Editör: Pusula Gazetesi