Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Zonguldak Meslek Yüksekokulu'nda Doktor Öğretim Görevlisi Mustafa Yüce, madenci fıkralarını, "İşin Şakası" adıyla kitap haline getirdi. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından yayımlanan kitap, 90 fıkradan oluşuyor. Kitabın sayfa tasarımını yapıp vinyetlerini de çizen Kürşat Coşgun, aynı zamanda kapağını da düzenledi. Kitabın tanıtım toplantısıyla imza günü 27 Nisan 2018 Cuma günü yapılacak. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Lokali'nde yapılacak olan etkinlik, saat 18.00'de başlayacak. Kitapta yer alan fıkraların kaynak kişileri ise şunlar:

Azmi Akalın, Mustafa Kiren, Cemal Ertuğ, Celal Cedden, Hüsnü Kalafat, Ahmet Öztürk, Ali Kaya, Şerafettin Üstünkol, Sefa Elibol, Metin Konak, Erkal Ünal, Alattin Kara, Yakup Ertosun, Mehmet Çebi, Nuri Çelik, Hamdi Günvar, Ufuk Karapınar, Hasan Gürdal, Adnan Ömür, Nuri İshak, Mustafa Yücel, Turhan Oral, Erol Çatma, Ali Bahadır, Nusret Kara, Namık Aşcı, Metin Çelikiz.

KİTABIN ANA FİKRİNİ HÜSNÜ KALAFAT VERDİ

Mustafa Yüce kitabın önsözünde, "Bir gülmece kitabı ile madencileri anlatma fikri, Hüsnü Kalafat'ın hayatını anlattığı, yayınlanmamış notlarında yer alan kısa ve komik hikayelerden doğmuştur. Maden işçisi ile teması olan geniş bir kitleye ulaşılarak toplanan bu hikayelere, zaman, mahalli yer isimleri ve bilinen kişilerin adları ilave edilerek bir belgesel özelliği kazandırılmaya çalışıldı. Kısa hikayelerde yer alan kişilerin farklı kültür ve coğrafyadan gelmiş olması, birbirlerini anlamalarını zorlaştırmaktadır. (Bilindiği gibi, Zonguldak Hhavzasında çalışan madenciler ağırlıklı olarak, Zonguldak köyleri, Trabzon, Rize, Artvin ve Erzincan halkından oluşmaktadır.) Buna bir de kullandıkları farklı şiveler ilave edildiğinde, ortaya yüzlerce komik olay çıkmaktadır. Madenciler, şakalaşmayı, birbirlerine takılmayı ve komik durumları öne çıkararak hikayeler anlatmayı (bunların neredeyse tamamı belden aşağı hikayelerdir), yaptıkları ağır ve tehlikeli çalışmanın meydana getirdiği stresle baş etme yöntemi olarak kullanmaktadır" dedi.

KÖMÜRDEN EKMEĞİNİ KAZANAN İNSANLARIN ORTAK ÜRÜNÜ

Yüce önsözde, "Kitapta yer alan kısa hikayeler toplanmaya başlandığında, öncelikle tavsiye edilen kişilere başvuruldu. İyi hikaye anlatan, ancak yazmayı sevmeyen kişilerin anlattıkları yeniden kurgulandı. Hikayelerini yazıya dökenlerin yazdıkları metinlere sadece editörlük yapıldı. Tesadüfen karşılaşılan kişilerin bir-iki cümle ile anlattıkları ise, hayal gücü kullanılarak ve konu ile ilgili bilgiler ilave edilerek hikayeleştirildi. Ayrıca, Zonguldak'la ilgili yazılmış eserlerde rastlanılan ve madencileri anlatan kısa hikayeler de, kaynak gösterilerek yeniden ele alınıp kullanıldı. Bu kitabın oluşmasına kaynaklık eden kişilere bakıldığında, Zonguldak'ta yaşayan hemen hemen her meslek grubunun katkısı olduğu görülecektir.(Mühendis, bürokrat, doktor, işçi, esnaf, sendikacı, politikacı vs.) Dolayısıyla bu çalışma, kömürle var olan şehrin ve kömürden ekmeğini kazanan insanların ortak ürünüdür" şeklinde bilgilere de yer verdi.

MUSTAFA YÜCE KİMDİR?

Trabzon'da 1952 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı (30 Ağustos İlkokulu, 27 Mayıs Orta-okulu, Mehmet Çelikel Lisesi). 1976 yılında, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. 1977 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul/Fatih Şubesi'nde devlet memurluğuna başladı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Zonguldak'a döndü. Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Şubesi'nde 1985 yılına kadar memurluğa devam etti. Aynı yıl Bülent Ecevit Üniversitesi'nin açtığı sınavı kazanarak, Zonguldak Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Burada görevine devam ederken, İstanbul Üniversitesi'nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında yüksek lisans ve doktora çalışmasını tamamladı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Halen Bülent Ecevit Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yüce aynı zamanda Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Mütevelli Heyeti Üyesidir.

Yayınlanan Kitapları: Cumhuriyet'in İlk Bağış Okulu/Mehmet Çelikel Lisesi (Ortak Çalışma), Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belgelerle Zonguldak (Bülent Ecevit Üniversitesi Projesi, Ortak Çalışma).

Editör: Pusula Gazetesi