TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2003-2014 tarihlerinde madenlerde meydana gelen kazalarda ölen 471 kişinin yakınları kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesini kapsayan torba yasa tasarısı kabul edildi. Tasarının bütün maden şehitleri ailelerini kapsaması için TBMM Genel Kurulu'nda yeninden düzenleme ve çalışma yapılacağı belirtildi.

10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasını kapsayan yasa ile ile ilgili söz alan AK Parti Zonguldak milletvekili Faruk Çaturoğlu, Zonguldak'ta meydana gelen maden facialarını örnek göstererek süre sınırlamasının kaldırılmasını istedi. Çaturoğlu, "1983'te Kandilli'deki grizu patlamasında 100'den fazla madenci, 1990'lı yılların başında Kozlu'da yaşanan grizu faciasında 260'tan fazla madencin şehit şehit oldu. Düzenleme bu şekliyle onları kapsamıyor. Bunun içeriğinin biraz daha incelenip, derinleştirilip bu mağduriyetleri de giderecek şekilde genişletilmesi lazım. Maden şehitlerinin yakınları da bu müjdeli haberi bekliyor" dedi. CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpcu ile CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da süre sınırlamasının kaldırılması, bütün maden şehitlerinin bu yasadan yararlanması gerektiğini belirterek gereğinin yapılmasını istedi.

Milletvekillerinin konuşmalarını dinleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, taleplerin makul ve mantıklı olduğunu ve değerlendirilebileceğini söyledi. Toplantıya ara verilirken parti temsilcileri ile konu üzerine toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, TBMM Genel Kurulu'nda bu taleplere yönelik çalışma gerçekleştirilmesi için mutabakata varıldı.

AK Parti Isparta Milletvekili Sadi Süreyya Bilgiç Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Gruplar arasındaki bir anlaşmayla bu konu Genel Kurul gündemine taşınacak ve orada düzenlemeyi yapacağız" dedi. Yapılan oylamada madde meclise sunulduğu şekilde kabul edildi.

Editör: Pusula Gazetesi