KIVIRCIK NEDİR?
Zonguldak ve havalisinin yerli insanına dışarıdan gelenler tarafından ''kıvırcık'' denir. Bu sözün çıkış noktasını da Büyük önder M.Kemal Atatürk'ün Zonguldak ziyareti esnasında ki bir diyaloğa dayandırırlar. Böyle bir diyalog hiç yapılmadığı gibi Gazi Paşa bu kelimeyi Zonguldaklılar için hiç kullanmamıştır. Herhangi bir gerçekliliği yoktur. Öyleyse nedir işin gerçeği ?
Osmanlı Devleti 14. yy.'da kurulduğunda Anadolu'da ki diğer Türk Beylikleri gibi tamamen Türk unsurlardan oluşmaktaydı. I. Murat'a kadar bu özelliğini büyük ölçüde devam ettirdi. Devletin fetih politikası gereği seferlerin bir çoğunun önce Bizans topraklarına ardından Balkanlara seferler yapılması sonucunda devlet çok uluslu ve çok dinli bir yapıya bürünmeye başladı. I. Murat döneminden itibaren fetihler için asker ve devlet adamı ihtiyaçını karşılamak için Pençik Kanunu çıkartıldı. Bu kanuna göre fethedilen bölgelerde ki gayrimüslim ailelerin sağlam erkek çocuklarından birer taneleri alınarak Anadolu'da ki belirli müslüman ailelerin yanına verilerek belirlenen süreler içinde Türk-İslam kültürüne göre yetiştirilip daha sonra bu çocuklar devletin önemli makamlarına getirilmeye başlandı.
I.Murat'la başlayan uygulama daha sonraki Osmanlı Sultanları tarafından tüm hızıyla devam etti. II.Mehmet (Fatih) döneminde devletin üst makamlarında görevli Türk yok denecek kadar azalmıştı. Devlet tamamen devşirme dediğimiz gayrimüslimlerin dönme çocuklarının eline geçmişti. Ne tesadüftür ki Anadolu Türk Beylikleriyle Osmanlı Devleti arasında ki en şiddetli savaşlarda bu döneme rastlar. Türk kültüründen kopmayan Anadolu Türk beyliklerine Osmanlı Devleti o kadar acımasızca saldırır ki bunun nedenini anlamak güç değildir aslında. Devşirme komutanlar Anadolu Türklerinden atalarının intikamını alıyorlardı aslında. Adları Ali,Hasan,Mehmet olan bu devşirmeler özlerini aslında hiç unutmamışlardı. Ruhları rum,sırp,bulgar,arnavut idi. Onlar Türkün kendi vatanlarını nasıl aldıklarını köylerini kasabalarını nasıl ele geçirdiklerini asla unutmayan Türk düşmanlarıydı aslında. İşte böyle bir ordu ile Anadolu Türk Beyliklerine saldıran Osmanlı Anadolu'da yüzlerce yıl sürecek Türk katliamını başlattı.
Kıvırcık ile bu olayların alakası nedir diyeceksiniz. Alakası çok. Şöyle ki; Osmanlı'nın Anadolu'da ki en büyük rakibi Karamanoğullarıdır. Bu rekabet siyasi olduğu kadar kültürel alanda da kendini göstermekteydi. Karamanoğulları Türk kültürünü sonuna kadar yaşayıp yaşatan bir beylik idi. Anadolu'da kendini Türk hisseden nüfusun çekim merkezi konumundaydı. Bu Osmanlı devletini rahatsız etmekteydi. II.Mehmet döneminde Karamanoğulları Beyliği'ne son verilir. Karaman Türklerinin Osmanlı için bir daha tehdit olmasını engellemek için Osmanlı Devleti bu beyliğin nüfusunu devletin çeşitli bölgelerine sürgün eder. Bir kısmını Rumeli'ye, bir kısmını Karesi bölgesine bir kısmını da Batı Karadeniz'e. İşte Batı Karadeniz'e sürgün edilen Karaman Türkleri bu beyliğin Kıvırcık boyudur. Yüzyıllar boyu göçebe bölgede yaşayan bu Türklerin kaderi kömürün bulunmasıyla altüst olmuştur.
Kömürün bulunmasıyla bölgeye bilindiği gibi imparatorluğun çeşitli bölgelerinden Türk olmayan unsurlar gelmiş. Bu gelen unsurlar Türk olmayı, Türkle aynı etnik grup isimle anılmayı gururlarına yediremedikleri için, kendilerini kendi etnik aidiyetleriyle Boşnak Kemal, Kürt Recep, Laz İdris, Arnavut Hasan gibi ifade etmişlerdir. Yerli halk da Türk kimliğini boyunun ismiyle ifade etmiştir.
Kıvırcık diyerek kendilerinin Türk olmadıklarını üstüne basa basa belirtmişlerdir. M.Kemal Atatürk bir Karaman Türkü olarak Cumhuriyeti ilan ederek bu devşirme dönmelerin saltanatlarını yıkmakla beraber Türk eline geçen ülkeyi ve milleti yönetme fırsatını peyder pey zamanla kaybetmiştir.

Editör: Pusula Gazetesi