Bu proje Zonguldak için değil, Türkiye için bir proje!

Zonguldak için devrim niteliğinde bir proje,

Bir belediye başkanı için gelmiş geçmiş en çılgın proje.

Bir belediyecilik devrimi.

Bu proje 5-10 yıllık değil 100 yıllık bir proje.

Bu proje şayet gerçekleşirse; Zonguldak Türkiye'nin en güzel şehri olacaktır.

Öyle bir proje ki; Filyos limanı bittiğinde, Zonguldak, firmaların finans ofislerini barındırdığı finans ve dış ticaret merkezi olacak.

Giriş

Projeyi anlatmadan önce Zonguldak halkının beton hayranlığını anlamakta güçlük çektiğimi belirtmek istiyorum, nerde bir düzlük görse hemen beton döküyor, belki düze hasret, belki yeşile doymuş ondan diye düşünüyorum. Öncelikle bundan vaz geçmemiz lazım. Çünkü Beton çirkindir, beton sağlıksızdır. Beton yaşam alanı değildir!!

Peki beton bu kadar kötü de, yurt dışında neden gökdelenler yapılıyor? Neden insanlar tepesi bulutların arasında binalar inşa etmiş ve etmeye devam ediyor? Cevap çok basit. İş merkezi için.

İnsanlar bir iki katlı bahçeli evlerde yaşıyorlar, fakat park alanı, enerji ihtiyacı, lojistik destek, iletişim altyapısı, ulaşım kolaylığı vb. bir çok nedenden ötürü çok yüksek katlı binalarda çalışmanın ekonomik avantajlarını kullanıyorlar.

Bu proje aslında sadece şehir parkı projesi değil iki aşamalı bir proje, şehir parkı ve etrafında yüksek katlı iş merkezleri (en az 30 katlı) ve lüks konutlar ve oteller.

Projenin 1. Kısmı "Zonguldak Şehir Parkı"

Projenin bu kısmına giriş yaparken hani bir hedefimiz vardı bizim "Bir Turizm Şehri Zonguldak" için projeler üretiyorduk, kömür karası kaderi, mavi ve yeşil'e dönüştürmek için çalışacaktık. Bu nedenle her projeyi bu bağlamda değerlendirdiğimiz gibi şehir parkını da bu bakımdan değerlendirelim.

Dünyada bir çok kentten şehrin tam ortasına insanların nefes alabilmesi yaşayabilmesi doğaya olan bağlarının kopmaması için devasa parklar inşa etmiştir. Şehirleri de bunların etrafına kurmuştur.

Bunların en güzel örnekleri dünyadaki bir çok şehirde mevcuttur. En meşhur olanına bir bakalım.

New York Central Park

Bu nasıl bir şehircilik anlayışı bu ne muazzam bir görüntü. İnsanlar 100 lerce yıllık projeler yapmışlar ve bu vizyonla dünyayı yönetir hale gelmişler.

(içinizden "adama bak, Zonguldak ile New York'u kıyaslıyor" dediğinizi duyar gibi oldum)

Evet kıyaslıyorum. Çünkü planım 5-10 yıllık değil 100 yıllık şehir. Hedefim Devletin eline bakarak "keşke işçi alınsa da kentimiz kalkınsa" değil, hedefim kendi kendine yeten, kalkınmış, gelişmiş bir turizm şehri. Hedefimiz ; Devletin, zarar eden bir il değil, döviz getiren bir şehir olarak görebileceği bir Zonguldak inşa etmek. Hedefim Türkiye değil dünyada güzel bir şehir oluşturarak yerli ve yabancı turist çekmek.

Peki, bir şehir parkı yapacağız diyoruz. Bu park nasıl olacakta turist çekecek? Yazının başında bahsetmiştim beton kötüdür. insanlar yeşile doğaya hasret yaşıyorlar şehirlerde bir yeşil ağaç, bir akan su görmeden ömürleri çürüyor. Dolayısı ile gittikleri şehirlerde doğa gezileri, parklar, bahçeler dikkat çekiyor. Bir ağacın altında oturup kuş sesi dinlemek, trafik gürültüsü olmadan sessiz sakin bir parkta oturmak için insanlar yüzlerce kilometre gidebiliyor.

Şimdi bu dediğimizi kanıtlayalım ve rakamlar konuşsun rakamlar hayal değildir gerçektir.

Park adı m2 ziyaretçi m2 Başına düşen ziyaretçi sayısı

Amsterdam, Voldenpark 120000 10,000,000 83.33

Avustralya, Kings Park 4000000 5,000,000 1.25

Vancouver, Stanley Park 4000000 8,000,000 2.00

Tokyo, Ueno Park 133000 10,000,000 75.19

New York, Central Park 840000 37,500,000 44.64

San Francisco, Golden Gate Park 1017000 13,000,000 12.78

Taksim, Gezi Parkı 38000 ? ?

Zonguldak Şehir Parkı 37000 1,351,714

Tabloyu biraz açıklayayım isterseniz. Dünyadaki en büyük şehir parkları ve bu parkların yıllık ziyaretçi sayısını gösteren bir tablo oluşturdum. Bu parkların tamamının m2 başına düşen ziyaretçi sayılarını ortalamalarını aldım ve Zonguldak için parkımızın m2 ile çarptım. En alt sırada ise Zonguldak için bir m2 görüyorsunuz ve tahmini ziyaretçi sayısını görüyorsunuz. Uçuk bir rakam değil mi? 1.3 milyon turist. Ya arkadaş Türkiye'ye bu kadar turist gelmiyor bu nasıl bir rakamdır. Tabiki bu turistler gittikleri şehirde sadece bu park için gitmiyorlar , müzeler alışveriş vb. Bir çok şey için gidiyorlar ve gittiklerinde bu parkları da geziyorlar ve bu parklar turistlerin oraya gitmesi için bir sebep. Şahsen ben New York ve Londrada bulunduğum dönemlerde her iki şehirde de şehir parklarını gezdim. Çünkü turizm ofisinde turistik olarak gezilecek yerler arasında ilk sıradalar.

Şöyle bir hesap yapalım. Ölçekleme metoduyla nüfusa oranla New York ve Zonguldak'ı oranlayarak aynı oranda parkımıza gelecek turist sayısını tahmin etmeye çalışalım. Zonguldak New York'un % 1.5 nüfusa sahip bir şehir. Gelecek turist sayısını da buna göre ölçekleyelim. Rakam 20.000 turist olarak çıkıyor.

Tabiki diğer turizm tesislerinin de buna desteği olacaktır.

Diğer projelerdeki gibi her gelen yerli ve yabancı turistin kente cüzi olarak 100 TL bıraktığını düşünelim. 2 milyon TL bu da 1350 asgari ücret yapar.

Gelelim Tablodaki 37 dönümlük araziye; işte bomba burada.

Zonguldaklı kardeşlerim artık şu çirkin mi çirkin, hiç bir tarihi mahiyeti olmayan 3 tane beton kuleden vazgeçin. Tamam madencilikte burada çalışmış binlerce insanın anısı var ama gerçekten çok çirkin bu yapılar. Neyden bahsettiğimi anladınız lauvar alanındaki ucubelerden bahsediyorum.

"Bak buda modaya uydu ve lauvar alanıyla ilgili bir yazı yazdı."

Hayır arkadaşlar!! bu proje farklı, burası için yeşil ışık yakıyorum!! Yeşili, maviyi, kuşları, çiçekleri seçiyorum. Aslında bunları Zonguldaklılar için seçiyorum.

Bu alan için onlarca proje yapıldı fakat bu projeleri izledim baktım hepsi beton yığınından ibaret ve sadece lauvar alanındaki ucubelerin korunması temelinde ve sadece bu arazi için yapılan projeler. Dolayısı ile bir de bu alanın TTK ya ait olma durumundan dolayı tıkanıyor. Arkadaşlar kent betonla boğulmuş zaten bu alan 1 gram beton daha koymayınız lütfen.

Daha önce proje yarışmasında 1. Olan proje aşağıda. Peki neden bu proje; betona aşığız ve her yer beton yığını. Ayrıca bir dünya rant alanı var yapılacak binalardaki rant sayesinde mülkiyet sorunu külliyen çözülemez. Sonra da "Zonguldak'ın önünü kim tıkıyor?" Cevap: BETON.

Allah aşkına sadece bu alan mı çirkin Zonguldak'ta? Lauvar alanının yanındaki Pazar yerine benzeyen yer, şehrin göbeğinde yüzlerce dolmuşun durağı çirkin değil mi?

İşte benim projem 37 dönüm devasa bir Zonguldak şehir parkı alanı.

Bu alan tamamen boş denebilir, bir kısmı dolmuş durağı bir kısmı Pazar alanı bir kısmı da lauvar alanı. Tamamı devasa bir park. içerisinde çocuk parkları, havuzlar, dinlenme yerleri, Zonguldak ve Batı Karadeniz'e ait kestaneden kara yemişe fındıktan hurmaya her çeşit meyve ve süs ağaçlarının, binbir çeşit çiçeğin olduğu görsel şölen, sincapların cirit attığı Türkiye'nin en güzel şehir parkı.

Peki mavi ile işaretlenmiş kısım ney?

İşte burası Projenin 2. Kısmı

2.Kısım Kentsel dönüşüm alanı

Bu bölgedeki binaları hepimiz biliyoruz çoğu yıkık dökük çoğunun mülkiyet problemi olan harabe yerler. Ve maalesef şehrin en düz alanı bu şekilde heba bir vaziyette duruyor.

Bu alan şehir parkıyla birlikte imara açılır. Bu imar, ticarethane ve konut imarı olur. Ama bu imarda binalar arası minimum 25-30 metre mesafe olacak şekilde yükseklik olarak da minimum 30 katlı olmak üzere imar uygulanır. İmar planında her bir ofis ve her bir daire için minimum 2 otopark oluşturulur. Zonguldak için Planlanan teknopark bu gökdelenlerden birisi olur. Bir diğer gökdelen Filyos limanı için gelecek uluslararası ticaret ve lojistik firmalarının olur. Bir diğer gökdelen şehir hastanesi olur. Şehrin tam ortasında ulaşımın en kolay olduğu yerde bir gökdelen şehir hastanesi olur.

Mülkiyet sorunu olan devasa lauvar alanı ve diğer kime ait olduğu belli olmayan Pazar yeri alanı ve dolmuş duraklarının alanı hiç kimseye yar olmaz halka ve Zonguldak'lıya yar olur ve bu sayede mülkiyet sorunu da çözülür.

Peki dolmuşları ne yapacağız? Bu devirde dolmuş nedir Allah aşkına!! Her 3 dolmuşu 1 halk otobüsüne çevirin gitsin bunlarda sürekli ring halinde dönsün dursun, işte bu kadar basit. (Daha önce diğer illerde uygulanmışlığıda var olan bir çözüm.)

Sonuç ve Özet.

Zonguldak için, bir turizm şehri için yapılması gereken en büyük projelerden birisi.

Betondan vaz geç Zonguldak!! Sen Yeşilinle Mavinle güzelsin

Nefes al Zonguldak.

Kalk Zonguldak! kömür küllerinden yeniden doğ ve yemyeşil parlak bir turizm şehri ol.

işte şehir parkı vizyonumuz.

Editör: Pusula Gazetesi