ZONGULDAK'ta yıkılmasıyla gündeme gelen ve 450 kız öğrencinin eğitim gördüğü Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Kız Lisesi'nin tarihi bina olduğunu ve koruma altına alınmasını isteyen sivil toplum kuruluşları Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

Yayla Mahallesi'nde yapımı devam eden 400 Yataklı Devlet Hastanesi Projesi kapsamında hastane yanında bulunan Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Kız Lisesi'nin yıkılması ve başka bir yere taşınması; alanın ise trafik düzenlemesi ve otopark olarak hastaneye kazandırılması gündeme gelmişti. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Başkanı Kürşat Coşkun ve beraberindeki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, okul önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da katıldı. Binanın 60 yıllık tarihi bir yapısı olduğunu belirten ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne koruma altına alınması için başvuruda bulunduklarını ifade eden Kürşat Coşkun, "Zonguldak'ın eğitim tarihi içerisinde Kız Meslek Lisesi'nin anıtsal bir değeri vardır. Bu binanın geçmişimizde kültürel ve kimlik açısından önemli bir yeri vardır. 5 aydır bir mücadelenin içerisindeyiz. Bu yapının bir endüstriyel miras olarak bir kültür mirası olarak kalması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden bir talebimiz olmuştu. Kurul toplandı ve talebin yerinde incelenmesine karar verdi. Önümüzdeki ay içerisinde kurul buraya gelip incelemelerde bulunacak ve binanın tescili açısından kararını yerinde verecek. Biz bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da kentin kimliğinde, kültürel dokusunda izi olan, anılarımızda yeri olan her şeye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu okul bunun bir halkasıdır. Öngörüyoruz ki bu vandallıklar ve hoyratlıklar yine olacaktır ve bundan sonra da hepsinin karşısında durmaya devam edeceğiz" dedi.

Binanın tarihine dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a seslendi. Bakan Selçuk'tan okulun yıkılmasına izin vermemesini isteyen Demirtaş, "Bu bina 1963 yılında tamamlanmış, yay biçiminde olan ve yine bir kadın mimar tarafından yapılan en önemli binalardan birisi. Bu bina 60 yıldır yetiştirdiği kız öğrencileri topluma kazandırmış, kadın erkek eşitliğini sağlamış, üreten kadın modelini en güzel şekilde uygulamış olan bir bina olduğu halde bu binayı hastanenin otoparkı yetersiz denilerek yıkmak istiyorlar. Bunu AK Parti'nin önde gelen milletvekilleri söylüyor. Trajikomik bir durumdan bahsediyoruz. Zonguldaklı bu konuda kenetlenmiş. Biz bu kentin tarihine, geçmişine sahip çıkacağız diyorlar. Böyle bir eseri otopark için yıkmak Zonguldak'a ihanettir. Otopark baştan düşünülmeliydi. Ben buradan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'a seslenmek istiyorum. Sayın Bakanım Zonguldaklıların bu kadar sahip çıktığı bir binanın yıkılmasına müsaade etmeyin. Siz Bakansınız ve bir talimatınızla bu engellenebilir. Zonguldak'ın tarihinin yıkılmasına müsaade etmeyin, izin vermeyin" şeklinde konuştu.

Kız Meslek Lisesi'nin yıkılmasına izin vermeyeceklerini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın istihdamı ile kalkınan Türkiye planlamasının en güzel örneği olan Kız Meslek Lisesi'nin önündeyiz. Okul hem kültürel derinliğiyle, hem bu güne kadar verdiği on binlerce mezun ettiği kadın ve kızlarımız ile Zonguldak'ta sağlıklı bir aile yapısının oluşmasını sağlamıştır. Zonguldak'ta madenci ve esnaf ailelerinin sağlıklı nesiller yetiştirmesine katkı sağlamış bir okuldan bahsediyoruz. Bugün İstanbul için Kabataş Erkek Lisesi ne ifade ediyor ise bugün Kız Meslek Lisesi Zonguldak için aynı şeyleri ifade eder. İşin hazin tarafı Kız Meslek Lisesi'ni yıkmak isteyenlerin bugün oturduğu binalar mimari açıdan berbat, inşai açıdan rezalet, görsel açıdan da hiç birimizin Zonguldak'ta görmek istemedikleri binalardır. Bunlardan bir tanesi Zonguldak Belediye Binası'dır. Nasıl estetik bir yapısı ve nasıl berbat bir yapısı olduğunu görüyoruz. Bugün o binada çalışan yetkililer, bugün mimari açıdan paha biçilmez olan ve gönüllerde taht kuran Kız Meslek Lisesi'ni yıkmak istiyorlar. Bugün hepimizin görmekten bıktığı, şehrin her fotoğrafında yer alan ucube bir Valilik binası var. Zonguldak'ın nefes almasını, damarlarını tıkayan Valilik Binası... Yine buradaki yetkililer Kız Meslek Lisesi'nin yıkılması karşısında sessiz kalmaktadırlar. Biz gerekli tüm direnişi göstereceğiz ve Kız Meslek Lisesi'ni yıktırmayacağız. Daha Zonguldak'ta diğer okullarda yaşanan sorunlar aşılamamışken çıkıp Kız Meslek Lisesi'ni yıkmayı söylemek abesle iştigaldir" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi