Bankalar ve finansal ilişkilerin yapılacağı diğer kurumlar kişi ile kuracağı mali bağ için kredi notunu göz önünde bulundururlar. Kişinin borçlarını zamanında ödemesi, daha önceden herhangi bir borç nedeniyle icra, haciz gibi işlemlere maruz kalmamış olması ve kara listeye girmemiş olması kredi notunun yüksek olmasında en önemli etkenlerdir. Özellikle kara listeye girmiş olan kişiler hiçbir şekilde kredi çekemezler ve finansal işlemlerini özgürce gerçekleştiremezler.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

https://www.finanskrediler.com/sms-ile-kredi-notu-ogrenme işlemini gerçekleştirmek isteyen bireyler bunu iki farklı şekilde gerçekleştirebilirler.

- Kredi Kayıt Bürosu ( KKB ) Üzerinden Kredi Notu Öğrenme: KKB' ye ait bir marka olan Findeks, buraya ödenecek belirli bir ücret ile ( 8 TL ) kredi notu öğrenilebilir. Findeks aracılığı ile kredi notunu öğrenmek isteyen kişiler öncelikle Findeks internet sitesine üye olmalıdırlar. Üyelik işlemini gerçekleştiren ve gerekli ödemeyi yapan adaylar kolaylıkla kredi notu öğrenme işlemini gerçekleştirebilirler.

- Bankalar Üzerinden Kredi Notu Öğrenme: Hemen hemen her banka müşterilerine kredi notunu öğrenme imkanı sunmaktadırlar. Herhangi bir bankadan kredi çekilmesi söz konusu olduğunda bankalar müşterinin kredi puanını öğrenmekte ve buna göre kişiye kredi verilip verilemeyeceğini ya da verilecek kredinin miktarını belirlemektedirler. Bankadan kredi çekme durumu söz konusu olmasa da kişiler müşterisi oldukları bankalara gidip banka görevlilerinden rica etmeleri sonucunda kredi puanı öğrenme işlemini gerçekleştirebilirler. Ayrıca yine müşterisi olunan bankanın internet şubesine giriş yapılarak ödenecek belirli bir ücret karşılığında da kredi notu öğrenilebilir.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kişinin kredi notunun hesaplanmasında birden fazla parametre rol oynamaktadır. Bireyin çektiği krediyi veya kredi kartı ekstresini ödeme alışkanlığı, mevcut hesaplarının durumu ve borç bilgisi kredi notunun hesaplanmasında önemli rol oynayan etkenlerdir. Bunun yanında en son ne zaman kredi çekildiği, ne kadar sıklıkla kredi çekildiği ve diğer faktörler de kredi notunu diğerlerine oranla daha az etkileyen ancak yine de önemli faktörlerdir. Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız Bu parametrelerin önemi bankalara göre farklılık gösterdiğinden farklı bankalarda kredi notu farklı çıkabilir ancak bu değerler genellikle birbirine yakın olacaktır.

Editör: Pusula Gazetesi