-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldaklı Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) 1500 işçi alımının hayırlı olmasını dileyerek bir öneride bulundu.

Kaçak ocaklarda son günlerde yapılan denetimler sonucu işsiz kalan insanları gündeme getiren Nas, TTK'ya işçi alımında bu insanlara hak verilmesini önerdi.

KPSS ile TTK'ya işe girenlerin lise mezunu olduğunu belirten Nas, bu kişilerin ya çalışamadığını ya da işi bıraktığını belirtti. Başkan Nas'ın bu açıklaması kamuoyunda çok tartışılacağa benziyor.

Nas, kaçak ocaklarda yapılan denetimler sonucunda işsiz kalan işçilerin TTK'ya işçi alımında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Biz KPSS ile TTK'ya işçi alımını biliyoruz. Lise mezunu olarak ancak çoğu zaten işi bıraktı. Çünkü burada iş yapmadı, çalışmadılar. Her gün kaçak ocaklarda çalışan, kazma kazan, bağ atan, vinççisi idi. Bunlar o havayı, o dünyayı biliyor çünkü. Kaçak ocaklarda çalışan işçiler değerlendirilebilir diye düşünüyorum" dedi.

"KİMSE KENDİNİ BİLE BİLE KENDİNİ ÖLÜME ATMAZ"

Nas, TTK'ya işçi alımı ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Cumhurbaşkanımıza öncelikle teşekkür ediyoruz. Zonguldak'ın beklediği müjdeydi bu. Biz bu bağlamda TTK'nın acilen üretime dayalı işçi alımının bir an evvel hayata geçmesi için İş Kur Müdürü gerekli açıklamayı yaptı. İl dışından müracaat için gelen dostlarımız var. Ya da yoğun telefon trafiği var. Köylerinden göç etmiş gitmiş, iş bulamama adına il dışına çıkmış arkadaşlarımız yoğun talepler doğrultusunda geliyorlar. Köy muhtarlarımızdan müracaatların geldiğini veya köyümüze gelen kişilerinde olduğunu öğreniyoruz. TTK'nın bir an evvel ayağa kalkması lazım. Çünkü devlet, hem zarar eden kuruma sübvanse ediyor. Üretime dayalı işçi ihtiyacı TTK'da çok hat safhada. Bizim bu gençlerimizin alın yazısı bu değil ama kader bu. Kimse yerin altına gidip de çalışmak istemez ama iş konusunda Zonguldak'ımızın kaderi maalesef bu. Bir de kaçak ocak meseleleri var. Şu anda 5-6 bin kişi işsiz, sokakta. Bunun ile geçinen insanlar var. Biz gençlerimizin ölmesini tabii ki istemiyoruz. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği olması lazım. Fakat burada maalesef gerekli önlem yapılmadı. Devletimizce ve hükümetimizce saha sahipleri denetlenmedi. Fakat insanlar geçimini temin etmek zorunda. Aç insan her şeyi yapabilir. O gencecik yavrularımız bile bile kendilerini ölüme atmazlar."

"KPSS İLE TTK'YA GİRENLER İŞ YAPMADI, ÇALIŞMADILAR"

Kaçak ocaklardan işten çıkartılan işçilerle birlikte yaklaşık 15 bin kişinin geçim sıkıntısı çektiğini belirterek şöyle konuştu; "2-3 ton kömür alalım diye, çoluk çocuğunun okuması, ailesini geçindirmesi, kış günlerinde eve ekmek getirebilmenin hesabın yapıyorlar. Allah kimseyi aç bırakmasın, aç insan her şeyi yapar. Sendika başkanımız Bartın ve Karabük anlamında açıklama yaptı. Biz sendikaya 'Hayır kardeşim biz Bartın ve Karabük'e karşıyız' diyemeyiz. Zonguldak'ın çok işsizi var. Üretime dayalı işçi alınması için kaçak ocaktaki işçiler hazır. Biz KPSS ile TTK'ya işçi alımını biliyoruz. Lise mezunu olarak ancak çoğu zaten işi bıraktı. Çünkü burada iş yapmadı, çalışmadılar. Her gün kaçak ocaklarda çalışan, kazma kazan, bağ atan, vinççisi idi. Bunlar o havayı, o dünyayı biliyor çünkü. Kaçak ocaklarda çalışan işçiler değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Madende yakını ölmüş arkadaşlarımız var. 'Kaçak ocaklar niye kapandı?'demiyoruz, diyemiyoruz. Şu anda en az ailelerini de sayarsak 10-15 bin kişi işsiz. Bir tanesinin cebinde 5 kuruş parası yok. Çay içecek parası yok. Hanımı diyor ki, "İş bulmadan gelme". Ne yapacak bu insanlar. Devletin buna önlem alması lazım. İşçi alımlarında da bu gibi insanlarda değerlendirilsin istiyoruz biz."

Editör: Pusula Gazetesi