TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, Corona Virüs salgını ile ilgili bütün koruyucu önlemleri almak gerektiği sorumluluğu ile kamuoyuna önlemler hakkında önerilerde bulundu.

Özellikle havalandırma konusuna dikkat çeken Başkan Şahin "Kalabalık ve kötü havalandırılan alanlardan uzak durun. Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda pencereleri açık tutun. Özellikle bir insan grubunun terk ettiği odaya girmeden en az 15 dakika sürecinde odayı havalandırın" dedi.

"MAHALLELERİN MEKANİK HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİ ÇALIŞTIRIP, BOŞALDIKTAN BİR KAÇ SAAT SONRA KAPATIN, MÜMKÜNSE 7/24 AÇIK TUTUN"

Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şahin, teknik olarak alınabilecek önlemlerden şöyle bahsetti;

"Kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Makina Mühendisleri Odası (MMO), olarak meslek ve uzmanlık alanlarımızdan hareketle, içinde bulunduğumuz belirsiz koşullarda bu salgını kontrol altına alabilmek için bütün koruyucu önlemleri almak durumunda olduğumuz gerçeğini göz önüne alarak, aşağıda sıralayacağımız önlemlerin alınmasını öneriyoruz. Zor günlerden geçiyoruz. Bu zorlukları her ulustan, her inançtan, her cinsiyetten insan hep birlikte yaşıyor. COVİD 19 virüsü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve kentimizde de hızla yayılıyor, ölümlere yol açıyor. Bir arada bulunulduğu sürece virüsün yayılma olasılığı daha da artıyor, bu nedenle özellikle insanların ortak kullandığı mahallerle ile ilgili önerilerimizi aşağıda sıralamayı görev biliyoruz. Kullanılmaya başlanmadan bir kaç saat önce mahallelerin mekanik havalandırma sistemlerini çalıştırıp, boşaldıktan bir kaç saat sonra kapatın, mümkünse 7/24 açık tutun. Önümüz bahar olduğu için 7/24 çalıştırmak enerji yükünü artırmayacak, virüs parçacıklarını binadan uzaklaştırmaya ve yüzeyden salınan virüs parçacıklarını temizlemeye yardımcı olacaktır. Havalandırma sistemlerini yüzde 100 taze hava ile çalıştırın, kesinlikle karışım havası kullanmayın. Eğer karışım havası kullanılırsa dönüş kanallarındaki virüslü parçacıklar merkezi klima santralları geri dönüş sisteminden binaya tekrar girebilir. Covid-19 süresince karışım hava damperlerini kapatın (otomatik veya manuel olarak)!."

"HEPA FİLTRELER VİRÜS GEÇİŞİNİ ENGELLEME ÖZELLİĞİNE HAİZ DEĞİLDİR"

"Klima santralları yüzde 100 taze hava ile çalıştırıldığında, ısıtma ve soğutma yüklerinde yetersizlik olabilir ve istenen konfor şartları sağlanamayabilir. Bu durumu kabul edin! Çünkü bulaşmayı önlemek ve halk sağlığını korumak konfordan önemlidir. Klima santrallarının taze hava emiş panjurlarının; bir başka klima santralının egzos havasını, tuvalet fanlarının atış havasını emmeyeceğinden emin olun. Klima santrallarınızın filtrelerine fazla güvenmeyin. Hepa filtreler virüs geçişini engelleme özelliğine haiz değildir. Klima santrallarındaki filtreleriniz bu virüsü tutamaz. Tuvaletlerin egzos havalandırma sistemlerini 7/24 açık tutun, bu süreçte tuvalet pencerelerini karşıt akım yaratmamak için kapalı tutun. Kalabalık ve kötü havalandırılan alanlardan uzak durun. Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda pencereleri açık tutun. Özellikle bir insan grubunun terk ettiği odaya girmeden en az 15 dakika sürecinde odayı havalandırın. Nemlendirme ve iklimlendirmenin Covid-19 üzerinde pratik bir etkisi yoktur. Çünkü çevresel etkilere karşı oldukça dirençlidir. 30°C üzerindeki sıcaklık ve yüzde 80 üzerindeki çok yüksek bağıl nemde etkilenmeye başlar ki böyle bir ortamın sağlanması konfor şartlarının dışında olduğu için uygulanabilir değildir. Bu nedenle oda konfor sıcaklıklarını değiştirmeye gerek yoktur."

"CORONA GÜNLERİNİ, DAYANIŞMA İLE BİRLİKTE AŞACAĞIZ"

"Yüzde 100 taze havalı çalışan klima santrallarının ısı geri kazanım sistemlerinde emiş havası hattından, besleme havası tarafına virüs geçişi olasılık dahilindedir. Özellikle Rotorlu Tip Isı Geri Kazanım Sistemleri bu dönemde devre dışında tutulmalıdır. Ancak; sulu serpantin-serpantin sistemleri ve yüzde 100 hava ayrışma garantisi verilen sistemler kullanılabilir. Ortam havasını çeviren, fan-coil, split klima, hava perdesi gibi cihazları kapatın, çalıştırmayın (odalara 1 kişiden fazla giriş-çıkış söz konusu ise). Oda içi hava temizleyici cihazlar kullanılabilir. Bunların etkili olabilmesi için en azından HEPA filtre veriminde olması gereklidir. Elektrostatik filtre prensibinde çalışan cihazların da olumlu etkisi olabilir. Bu tür bir cihaz kullanıldığında, olabildiğince, kişinin nefes bölgesine yakın yerleştirilmelidir. Tuvaletlerdeki klozet kapaklarını, damlacıkların ve damlacık kalıntılarının havaya karışmasını en aza indirmek için, rezervuar yıkama tuşuna basmadan önce kapatın. Sifonun su ile dolu olduğuna emin olun. Bina kullanıcılarına yönelik, kapakları kullanma talimatı içeren uyarı levhaları hazırlayın, bilgilendirin. Covid-19 virüsünün yarattığı hastalığın yayılım hızı dikkate alındığında, havada asılı kalan parçacıkların göz ardı edilemeyeceğini düşünüyoruz. Bu anlamda her ne kadar evlerimizde kalsak da; zaruri hallerde kullanılan; asansörler, toplu taşıma araçları, hala çalışmak zorunda olan ve iç havayı sirküle eden cihazlar (hava perdesi, split klima, fan-coil cihazı) kullanan alışveriş merkezleri, eczaneler, sağlık ocakları, ofisler, klima santrallarını yüzde 100 taze hava ile çalıştırmayı ihmal edebilen alışveriş merkezleri, fabrikalar, hastaneler, virüsün yayılımı açısından risk taşımaktadır. CORONA Günlerini, dayanışma İle birlikte Aşacağız. Sağlıklı ve güzel günlerde birlikte olmak dileğiyle."