Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Danışmanı, Araştırmacı/Yazar Turhan Oral, İnanış Gazetesi'ndeki köşesinde gündeme ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı.

İŞTE O YAZI:

KIZ MESLEĞİ YIK, ENDÜSTRİ MESLEĞİ

İŞ ADAMINA VER, OLACAK İŞ Mİ?

ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşkun, Zonguldak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, Zonguldak Kız Meslek Lisesi binasının yakınındaki hastanene inşaatı nedeniyle zarar görmüş olabileceği şüphesiyle, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurduğunu açıkladı.

Öyle anlaşılıyor ki, milletvekilinden Belediye Başkanına, Zonguldak Ak Parti Kadroları, Zonguldak Kız Meslek Lisesinin yıkılarak yerine otopark yapılması için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun okul binasını koruma altına almasını engellemeye dönük bu girişim, Ak Parti Yöneticilerinin otopark ısrarını ve siyasi inatlaşmasını gösteriyor.

Toplumsal sorunların tavan yaptığı bir dönemde, toplumu daha da gerecek ve sosyal sorunları tetikleyecek bu tür davranışlardan uzak durmak lazım.

700 öğrencinin okuduğu bir okulun gerçekten bina güvenliği sorunu varsa bu ciddi bir sorundur.

Bu sorunun öncelikle dile getirilmesi gerekirken okulun yıkılarak yerine otopark yapılmasına karşı çıkılan bir süreçte can güvenliğinin gündeme getirilmesi yanlış bir izlenim vermektedir.

Hangi açıdan bakarsanız bakınız, çapsızlık göze batıyor.

[*][*][*]

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Zonguldak TSO Başkanlığı'na devredildiğini açıkladı.

Bu devir ile işletmelere ve fabrikalara nitelikli eleman yetiştirilmesi sağlanacakmış.

Bu sadece bize özel bir uygulama değilmiş, başka illerde de yapılmış.

Bu işin kolaylaştırıcısı, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) eski Rektörü, yeni Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer imiş.

TSO'lar okulun öğretim kadrosundan herşeyine kadar müdahil olabilecek, ama maaşları devlet verecek.

Hisarcıklıoğlu, aynı şekilde ilçelerde de talep olursa, yani TSO'lar isterse, Milli Eğitim Bakanlığının da vermeye hazır olduğunu söylüyor.

Bu uygulamanın anlaşılabilir bir yanı yoktur.

Çünkü TSO'ların bu alanda bilgi birikimi ve deneyimi de yoktur.

Çünkü eğitim onların işi değildir.

TSO'ların ilçelerde bile bu işi yapabileceklerini söylemek işin ciddiyetsizliğini ortaya koymaktadır.

Teknik ve Meslek Liselerinin yönetimlerinde TSO'dan uzman bir kişi bulunabilir.

Bölgedeki sanayicilerle okul arasında iletişim kurulabilir, ama bu eğitim işini topyekün iş adamlarına vermek saçmalıktır.

Bu son derece keyfi bir uygulamadır.

Eğitim uzmanları bu konuda mutlaka açıklama yapmalıdır.

TSO'lar da gerçekten bu işe inanıyorsa toplumu aydınlatmak zorundadırlar.

Bazı şehirlerde işadamları tarafından yapılan bu uygulamanın tüm şehirlerde başarılı olması olanağı da yoktur.

Zonguldak endüstri Meslek Lisesi, tarihi alt yapısı, bilgisi, birikimi ile Cumhuriyetin ilk ili ve Sanayi Şehri olan Zonguldak'ın ve Havzanın motor gücü olmuştur.

Bu işin uzmanları eğitimcilerdir. Herkes kendi işini yapmalıdır.

[*][*][*]

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Şubat 2019 da imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolüne dayandırılan bu devir işlemi Zonguldak'a uymamıştır.

Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi bu protokole sığmaz diye düşünüyorum.

Protokol Danışma Kurulu, Protokol Yürütme Kurulu gibi patron ağırlıklı göstermelik kurullara dayandırılan bu uygulama uzmanların içine sinmeyecektir.

14 sayfalık Protokolün Madde 6-1'i şöyle: İlgili Mevzuat hükümlerine göre okul müdürü ve müdür yardımcılarının görevlendirilmesi öğretmen ve diğer personelin atanması.

Ayrıntılara girmek bizi aşar.

Ama işin mantığı bana ters geliyor. Reis'e yakın olanlar her şeyi yapabileceğini sanıyor. Hisarcıklıoğlu'nun tavrı da kendi örgütüne güç gösterisi yapar gibiydi.

Editör: Pusula Gazetesi