Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sertan Yalçın ve yönetimi, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır'a ziyarette bulundu.

Ereğli TSO Başkanı Yalçın, üniversite kampüsü için süreci daha yakından takip edilmesi talebini ifade ederken şunları söyledi:

"Ziyaretimizin sebebi, yeni göreviniz biraz gecikmiş de olsa yönetim kurulumuzla birlikte buradayız. Yaşar Tetiker Başkanımızın vefatı nedeniyle ziyaretimiz gecikti. Ereğli için çıkmış olduğunuz bu yolda şahsınıza başarılar diliyoruz. Her konuda birlikte, ortak hareket edebileceğimizi odam adına belirtmek isterim. Ereğli içinde bulunduğu konum itibarıyla sanayi kenti. Sanayi kentimizin bazı problemleri var, sıkıntıları var. Bu sıkıntıları siz de bölgede yaşayan bir sanayici olarak yakinen biliyorsunuz. Çalışmalarınızı da biliyorum. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda birlikte hareket ederek sonuç alacağımıza inanıyorum. Üstlenmiş olduğunuz bu görevde başarılar diliyorum."

Başkan Yalçın, üniversite ve tersaneler için kalınan yerden devam etme mecburiyeti olduğunu belirterek, "Ereğli halkı üniversite ile ilgili bizden bir an önce sonuç bekliyor. Bununla ilgili sizin takip ettiğiniz konuları biliyoruz. Bizim de bu konuda yapabileceğimiz bir şey varsa elimizden yapmaya hazırız" dedi.

Yalçın, uygulama projesi ve Kalkınma Bakanlığı ödenekleri ile ilgili girişimlere de destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

"BİRLİKTE TAKİP EDECEĞİZ"

AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ise, konuşmasına, merhum TSO Başkanı Yaşar Tetiker'e rahmet, yeni oda yönetimine ise başarılar diledi.

Başkan Çakır şöyle konuştu:

"Ereğli sizin de ifade ettiğiniz gibi bir sanayi kenti. Zorlukları var. İnsanoğlu yaşadığı müddetçe sorunların bitmeyeceği bir yaşamı yaşıyoruz. Ama iyi bir hava yakalandı. Son dönemde birlikte hareket etmelerin daha yoğun yaşandığı bir Ereğli'yi yaşıyoruz. İnşallah Ereğli'mize yararlı olacağız. Hepimizin siyasi görevlerinden ziyade, şehri katkı koyabilme adına, herkesle, her siyasi düşünceyle Ereğli merkezli, Ereğli ölçekli bir araya geliriz. Çözebildiğimiz sorunlarımız var, çözemediğimiz sorunlarımız var. Bunların da takipçisi olacağız. Ereğli'de yolları epey bir yoluna koyduk ama sizlerin de yakinen takip ettiği, bizlerin de Ereğli için en önemli projelerden biri olarak gördüğümüz üniversitenin bir an önce, birlikte takip edeceğiz. OSB'de istihdamın arttırılması, şehre nasıl başka katkılar sunabiliriz diye bunları değerlendireceğiz."

"HAK ETTİĞİMİZ PAYI BÖYLE ALIRIZ"

Ereğli'nin yıllardan beri, içeride birbiriyle enerjisini harcamaktan dolayı geride kaldığı birçok işin bulunduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti:

"Bu benim beşinci yılım. Artık kendimizi daha iyi analiz edebiliyoruz. Bundan sonra Ereğli için birlikteliğin daha yüksek olacağı kanaatindeyim. Öncelikle bunu sağlarsak, Zonguldak'tan da Ankara'dan da hak ettiğimiz payı daha yüksek oranda alırız diye düşünüyorum. Bizi birilerinin bölmesine, karşı karşıya getirmesine, içeride enerji harcatmasına müsaade etmememiz gerekir diye düşünüyorum. Geçmişte bunlar olmuş. Bunları yaşıyoruz. Bürokrasi gerçekten bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Okullarla yaşıyoruz, yollarla ilgili yaşıyoruz, spor anlamında yaşıyoruz. Ereğli'de geçenlerde beş altı bin seyirciyle maç izliyoruz. Ama bir Bartın'da, Devrek'teki stadı Ereğli'de göremiyoruz. Bakıyorsunuz, bunlar Ereğli açısından eksiklik. Yağmur altında üç beş bin vatandaş ayakta doksan dakika Ereğli Belediyespor'u seyrediyor. Bunlar bizim gecikmişlerimiz. Ya da öncelikle önümüze alamadığımız projeler. Farklı sektörlerde sanayinin yanına bir şey ekleyebilir miyiz? Tabii ki bu işi en iyi bilen TSO ile sanayi erbabı ile birlikte planlamamız lazım. Ankara'ya gidip gelebilecek enerjimiz yüksek. Yaşar Tetiker'in 'Onların bu vatanda ne kadar hakkı varsa, bizim de o kadar hakkı var' demesi o gün genç bir siyasetçi olarak bizim için önemliydi. Ben de daha özgüvenle, büyüklerimizden, bakanlarımızdan isteyebiliyorum. Halkımız adına isteyeceğiz, hep birlikte inşallah iyi olacağı kanaatindeyim."

Çakır, bir soru üzerine Üniversite Kampüsü ödeneği için, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile önümüzdeki ay içinde randevu talepleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"İlk sene için gerekli ödeneğin süratle aktarılmasından yanayız. Oraya tasarlanan proje, belli bir rakam tutan proje. Hem uygulama projesini, hem ihaleye çıkıp belli bir aşamaya gelinmesi için ödeneğinin alınması lazım. Onu da alacağımız kanaatindeyim. Ama ilk etapta ne kadar olur onu orada birlikte değerlendireceğiz. Ama biz bu konunun üstünde duracağız, çünkü Ereğli için önemli bir mesele. Bu Ereğli'nin olmazsa olmaz projesi. Diğerlerinde bir sorun kalmadı okullarla ilgili. Merkez Anadolu Lisesi bitti, şu an yerini teslim ettik. Eski Ereğli lisesini bir an önce yapıyoruz. Turizm Otelcilik'i bir ay içinde ihaleye çıkıyoruz. Bugün Orhan Oğuz'u açtık. 1400 öğrencimiz ikili öğretim yapıyordu. Şimdi 700'er şekilde iki okulda tekli eğitim yapıyorlar. Hedefimiz 2019 ama zaten o zamana kadar iki üç okul kalacak, orada da tekli eğitime geçeceğiz."

"KİMSENİN HESABI ŞEHRİN HESABININ ÜSTÜNDE OLAMAZ"

Ereğli'nin şehir olarak geçmişten gelen ekonomik kazanımlara alıştığı için sıkıntılarla uğraşıldığını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:

"Burada önemli olan istihdam. Şimdi yeniden teşvik oranları, notları belirleniyor. Onunla ilgili hem Sanayi Bakanlığında, hem diğer bakanlıklarda odamızın da, bizim de çalışmamız var. Çünkü Zonguldak ve Ereğli bunu hak etmiyor. Şu an nüfus geriliyor, sıkıntılar artıyor, ya özel sektör yatırımıyla bu bölgeler nefes alacaksa, özel sektörün yatırım yapabileceği oranları almamız lazım. Bir Bartın ve Düzce'nin arasına sıkışmış bir Zonguldak'ta kısa vadede bir istihdam patlaması yapamıyoruz. Kamunun durumu belli. Kamu, artık Türkiye'yi özel sektörle büyütelim, kamuyu rekabetçi alandan çekelim mantığı var. Ondan dolayı özellikle bunun üstünde durmamız lazım. Hep birlikte duracağız, buna inanıyoruz. Odalarımızın seçimleri bitenler var, devam edenler var. En sonunda Ereğli merkezli, bugüne kadar yapamadığımız, bundan sonra yapmak zorunda olduklarımızı şehir bizden istiyor."

"ARTIK ŞEHİR SORGULUYOR"

Hiç birimizin şahsi hesapları şehrin hesaplarının üstünde olamayacağını, olmaması gerektiğini belirten Çakır, "Çünkü artık şehir sorguluyor. Zamanında boru profil fabrikaları Ereğli'de yer gösterilmeyip Akçakoca'ya gönderilirken kimse sorgulamamış olabilir. Üniversitemizi Gülüç'ten Alaplı'ya yollarken kimse sorgulamamış olabilir. Fakat artık bu dönemde milletimiz, gençliğimiz, vatandaşlarımız sorguluyor. Onun için bütün etki ve yetki sahibi insanların bu insanların sorumluluğunu, geleceğini düşünmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Çakır ve TSO heyeti, bir süre güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi