ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun, sendikal mücadeleye Ereğli'de başlayan Necmettin Giritlioğlu'nun hayatını anlatan kitabın imza gününde, Yazarı Can Şafak'la, yalnızca Girtlioğlu'nun hayatının değil kentimizin sosyal tarihinin de konuşulacağını belirtti.

Zonguldak kültür ve Eğitim vakfı Kürşat Coşgun bir açıklama yaparak tüm Zonguldaklıları, Yazar Can Şafak'la 15 Kasım'da Ereğli'de, 16 Kasım'da Zonguldak'ta yapılacak imza gününe davet etti. Coşgun açıklamasında, "Çok önemli bir etkinliğe daha imza atıyor, kentimizin sosyal tarihinin üzerinde pek az konuşulmuş bir dönemine ışık tutmaya çalışıyoruz. Uzun yıllar çeşitli sendikalarda eğitim ve toplu sözleşme uzmanı olarak emek mücadelesinin içinde yer almış değerli Yazar Can Şafak'ın 'Necmettin - Bir Devrimcinin Hatırası' adlı kitabının imza günlerini Ereğli ve Zonguldak'ta yapıyoruz. Kitap sendikal mücadeleye Ereğli'de başlayıp, daha sonra Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak çalışmalarını sürdürdüğü İzmir'de, grev pankartı astığı işyerinin önünde, patronun şoförü tarafından vurularak öldürülen Necmettin Giritlioğlu'nun hayatını anlatıyor. Yaşamını kaybettiğinde henüz 26 yaşında olan Giritlioğlu kısa ama onurlu yaşamına çok şey sığdırarak Türkiye sol ve işçi hareketinin simge ismi haline geldi" dedi.

COŞGUN: "KATILAN HERKES İÇİN ÇOK ÖĞRETİCİ OLACAK"

Kitabın yalnızca bir biyografi çalışmasını olmadığını söyleyen Coşgun, "Üzerinde çok az çalışma bulunan Necmettin Giritlioğlu'nun Ereğli'deki sendikal mücadelesi, bugünkü modern Ereğli'nin hangi büyük acıların, mücadelelerin, azgın emek sömürüsünün üzerine oturduğunu gösterdiği gibi Erdemir'den önce bir balıkçı kasabası olan Ereğli'nin sanayi kentine dönüşümünü ve bu süreçte yaşanan sancıları da anlatıyor. Giritlioğlu, o dönemde, Zonguldak'la da yakın ilişkiler içinde olarak siyasal mücadele veriyor. Burada yaptığı bir eylem nedeniyle tutuklanıyor. Bu ulusal gazetelere haber oluyor hatta. Kent tarihinin bu çok özel sayfalarının konuşulacağı her iki söyleşiye de tüm Ereğli ve Zonguldaklıları davet ediyorum. O zamanların canlı tanığı, Necmettin'in can dostu Bingöl Erdumlu'nun da katılacağı söyleşi ve imza günleri, eminin, katılan herkes için çok öğretici olacak" dedi.

ŞAFAK: "GİRİTLİOĞLU'NUN KAYBI TÜRKİYE SOLU İÇİN DE BÜYÜKTÜR"

Kitabın yazarı Can Şafak ise, "Necmettin Giritlioğlu'nu anmak ve Ereğli'de sendika hareketinin tarihini hatırlamak, konuşup söyleşmek için Bingöl Erdumlu ile birlikte bölgeye geliyoruz. İlk durağımız 15 Kasım günü Ereğli olacak, 16 Kasım günü de Zonguldak'ta olacağız. Necmettin Giritlioğlu, 22 Ağustos 1970 sabahı Genel Başkanı olduğu Yapı İşçileri Sendikası'nın (YİS) grev pankartını astığı Çavuşoğlu-Kozanoğlu firmasına ait şantiyenin kapısında karanlık güçlerce vurularak öldürülmüştü. Giritlioğlu'nun kaybı, sadece sendika hareketi için değil, Türkiye solu için de büyüktür. Necmettin Giritlioğlu'nun kavgasının '60'ların sonlarında Ereğli'de, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nda başlamış olması, ziyaretimizi ve yapacağımız anmayı, söyleşileri daha da anlamlı kılıyor. Necmettin Giritlioğlu'nun Ereğli'de ve daha sonra Ankara'da, Aliağa'da vurulup düştüğü o son ana kadar yanında olmuş en yakın arkadaşı, yoldaşı Bingöl Erdumlu'nun aramızda olacak olması da heyecan verici" dedi.

ŞAFAK: "ERDUMLU İLE HERKESİ İMZA GÜNÜNE BEKLİYORUZ"

Daha önce sözlü tarih çalışmaları için iki kere geldiği Ereğli ve Zonguldak'a yeniden gelmenin, dostlarla bir arada olabilmenin kendisi için de çok güzel olduğunu söyleyen Şafak, "Bu toplantıları organize eden ve geçmişte sayısız değerli buluşmaya ev sahipliği yapmış, birbirinden değerli yayının okuyucusuyla buluşmasını sağlamış olan Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'na (ZOKEV) sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bingöl Erdumlu ile birlikte tüm Ereğlili, Zonguldaklı emek dostlarını söyleşilerimize bekliyor olacağız" diyerek sözlerini tamamladı. Necmettin kitabının imza günleri, 15 Kasım'da Ereğli'de, Eski Bağlık Gazinosunda yapılacak. Saat 17.00'de başlayan söyleşinin ardından aynı yerde, 19.00'da Aşık Mahzuni Şerif'i anma toplantısı başlayacak. Zonguldak'taki imza günü ve söyleşi ise, 16 Kasım'da, Maden Mühendisleri Odası lokalinde, saat 15.00'de olacak.

Editör: Pusula Gazetesi