Bu ihalelere iştirak eden şirketlerin tek müşterisi, bu kamu kurumları. Dolayısıyla da şirketlerin ilgi alanlarına giren ihaleleri kaçırması ya da hatalar sonucu kaybetmesi tek müşterisini kaybetmek anlamına geliyor.

Görüştüğümüz şirketleri ihalenin ilan edilmesiyle birlikte birçok hukuka aykırılıkla karşılaşabildiklerini ifade ediyor. Bu hukuka aykırılıklara örnek olarak, dokümanların tek bir firmayı tarif etmesi, rekabete aykırı şartname düzenlemeleri, ilgisi olmayan yeterlik kriterleri gösteriliyor. Bununla birlikte, dokümanlarda bu bahsedilen sorunlar olmasa da, ihalenin sonuçlandırılması aşamasında kamu kurumları tarafından hataların yapılabildiği da şirketler tarafından ifade ediliyor. Bu hataların da, tekliflerin haksız şekilde değerlendirme dışı bırakılması veya haksız şekilde değerlendirmeye alınması şeklinde ortaya çıktığını öğreniyoruz.

Kamu ihalelerinin şirketler için neden önemli olduğunu ve bu alanda ortaya çıkan sorunları yazarken dahi, sürecin stresli olduğu anlaşılabiliyor. Şirketler de bu nedenle işlerini şansa bırakmıyor ve bu alanda az sayıda bulunan kamu ihale hukuku danışmanı sıfatına sahip avukatlardan hukuki danışmanlık alma yoluna gidiyor. Binlerce şirket açısından büyük öneme sahip konularda danışmanlık hizmeti veren bu kişilerin şirketler açısından önemi ortada. Bu kişilerle görüştüğümüzde ise, kamu ihale hukuku danışmanı olmak için ekstra bir çalışma gerektiğini anlıyoruz. Her ay verilen yüzlerce içtihadın, sürekli değişen mevzuatın eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerektiğinin ve yine diğer alanlarla ilişkisini iyi şekilde bilmenin gerektiğini öğreniyoruz. Bu şekilde neden az sayıda kişinin bulunduğunu da anlamış oluyoruz. Bu danışmanların önümüzdeki dönemde de önemini sürdüreceğine inanıyorum.

Editör: Pusula Gazetesi