GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK'ye işçi alınması gerektiğini her platformda açıkladıklarını belirterek işçi açığını Zonguldak'a gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Mithat Cansız ile de görüştüklerini ifade etti.

Şu an havzada 6816 işçinin çalıştığını ve norm kadroyu tamamlamak için 7184 işçiye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı Cansız'ın mekanize sistemin sağladığı üretime göre işçi alınabileceğini söylediğini belirten Yeşil "Bakan yardımcısı mekanize ve yarı mekanize sistem TTK'ya ne gibi fayda sağladığı göz önünde bulundurularak, akabinde de işçi alımlarının olacağını söyledi" dedi.

"31 MAYIS'TA SİGORTA GİRİŞLERİ YAPILACAK, 10 HAZİRAN'DA İŞBAŞI YAPACAKLAR"

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile Cuma günü işçi alımı sürecini görüştüklerini belirten Yeşil, şunları söyledi;

"Genel Müdürün yanına uğradık. Bin artı 500 işçinin akıbetini sorduk. Bin işçi arkadaşımızın sözde 31 Mayıs'ta sigorta girişleri yapılacak. Güvenlik soruşturması biten arkadaşlarımızın. O sayılar ile ilgili bilgi istedik. Tam netleşmediğini söyledi. Güvenlik soruşturması bitmeyen arkadaşlarımız varmış. İşte bunların arasında elenenler olacak. Yedekler çağırılacak. Güvenlik soruşturması biten arkadaşlarımız 31 Mayıs'ta sigorta girişleri yapılacak, 10 Haziran'da işbaşı yapacak. Yedekler de hemen çağırılacak. Onların tekrar sağlık muayeneleri ve güvenlik soruşturmaları yapılacak. Büyük ihtimal 500 işçi ile beraber bu sürecin içine girecekler. Kura çekiminden sonra hiç başvuru yapmayan 18 tane arkadaşımız var. 18 arkadaşımızın yedekleri çağırıldı. Elenenler için bir yedek çağırılmadı şuan. Bu beyanatlarımız doğru. Cumhurbaşkanımızın bize 1000+500 işçi sözü verdiği günden beri 900 kişi emekli oldu. Bakan yardımcısı ile beraber ocağa girdik. Bu konuları konuşma fırsatımız oldu. Yeni TTK'nın üzerinde denenen yarı mekanize sistemleri var şimdi. Bu sistemlerin hayata geçtikten sonra TTK'ya ne gibi fayda sağladığı göz önünde bulundurularak, akabinde de işçi alımlarının olacağını söyledi. Öncelikli hedef üretimi arttırmak."

"ÖNCELİKLİ HEDEF KURUMUN KÖMÜR ÜRETİMİNİ ARTTIRMAK"

Mekanize sistemin çalışma durumuna göre işçi alımına karar verileceğini belirten Yeşil, şöyle konuştu;

"Bunun yanı sıra işçi sağlığını ve güvenliği ön planda tutmaktı. Bakanımız gerekli açıklamaları basına da yaptı. Üretimin ne aşamada olacağı bu sistemlerin kurum üzerinde etkili olup olmayacağına bakılacak. Bizim gördüğümüz kadarıyla da bu sistem önce işçi arkadaşlarımızın sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir sistem. Kömür üretmede de etkili olursa bizi iyi günler bekliyor. Öncelikli hedef kurumun kömür üretimini arttırmak. Söylenilen zarar edilen rakamların üzerine çıkartmak. Hedefimiz bu. Bu sistem çok kez test edildi. Buraya gelmesi kolay bir sistem değil. Bizim yeraltı doğa koşulları biraz sert. Damarlarımız düz değil, dik. Biz zor şartlarda kömür çıkartıyoruz. Zor şartlarda kömür çıkartırken işçi sağlığında da sorunlar yaşadık. Sistemlerin oturmasını bekliyoruz. Oturacak gibi. Bizim bölgemizde zor. Biz dik damarlarda çalışıyoruz. Makinenin kullanılmadığı yerlerde tatbiki işçi ile çalışmamız lazım. Bu alanlarda ben kömür çıkartacağım deyip çalışamazsınız. Öncelikler arkadaşlarımızın güvenliği önemli. Çok dikkatli ve ağır çalışıyoruz. Buna bağlı olarak da üretim düşük oluyor. O yüzden bu sistemlerin biraz daha yaygınlaşması için kurum yetkilileri ve devlet yetkilileri bu konularda çalışıyorlar. Geçen gün Kozlu'da başladı. Gelik'te daha önce başlamıştı. Bunların ihaleleri yapıldı. Kömür üretilen bölgelerimizde aktif hale geçecek."

Editör: Pusula Gazetesi