Kıble yönü bulma ile ilgili problemler artık sorun olmaktan çıktı. Zira teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde gerek internet altyapısı ve gerekse mobil uygulamalar kıble yönünü tespit noktasında büyük kolaylıklar sağladı. Dolayısıyla bu sorun ile karşı karşıya kalan kişiler rahat ve hızlı bir şekilde kıble yönünü tespit edebilmektedir.

Peki niçin kıble yönü bulma bu kadar mühimdir?

Esasında kelime olarak kıble yönelinen şey veya yön anlamlarını taşımaktadır. İslami terim olarak ise özellikle Müslümanların namaz kılarken yönelmeleri gereken istikameti ifade etmektedir. Bu istikamet ise Mekke-i Mükerreme şehrindeki Kabe yönüdür. Kabe cihetine namaz dışında, dua ederken, cenaze defninde, ezan ve kamet getirirken de yönelme söz konusudur.

Namazın dışındaki farzlarından birisi de istikbal-i kıble şartıdır. Yani namazı kıble (Kabe) cihetine yönelerek kılmaktır. Bu şart yerine getirilmez ise namaz sahih olmaz. Dolayısıyla namaz kılan Müslümanların muhakkak kıble cihetine yönelmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kıble yönünün mutlaka araştırılması ve araştırma neticesinde kanaat getirilen kıble yönüne doğru namaza durulması icap eder.

Kıble yönümüzü nasıl buluruz?

Aynı isimli internet sitesini taşıyan ve Türkçe manası olarak da Kıble Bul anlamını taşıyan Qibla Finder bu hususta size yardımcı olacaktır. Makalemizin başında da belirtildiği üzere günümüz internet alt yapısı ile kıble yönü bulma problemi sorun olmaktan çıkmıştır. Eğer mobil cihazınız ve internetiniz varsa Google Maps alt yapısını kullanan siteler vasıtasıyla anında kıble yönü hattınızı alabilir ve hatta pusula için kıble açınızı ilgili hizmet çalışmalarından anında öğrenebilirsiniz.

Örneğin, bahsedilen alt yapıyı kullanan QiblaFinder.Org çalışmasından Türkiye Kıble Yönü sayfasına girdiğinizde 74 il sizin için listelenir. İstanbul'da Fatih semtinde oturan bir kimse kıble yönünü bulmak için İstanbul şehrini seçerek devam eder. Fatih veya kendi bulunduğu semti alt sayfadan bulan kimse artık bulunduğu mahalle, cadde veya sokağın üstüne kadar inip evini tespit ederek kıble yönü hattını öğrenebilir.

Kıble yönü hattından tam olarak tespit edemedim diyenler için aynı çalışma içerisinde pusula için size kıble açısı da verilir. Her yerden bulabileceğiniz bir pusulaya burada verilen kıble açı derecesini uyguladığınızda kıble cihetinizi de tespit etmiş olursunuz. Pusulayla kıble yönünü bulmakta sıkıntı yaşayanlar için pusula ile kıble yönü bulma makalesine göz atmanızda fayda vardır.

Tüm dünya ülkelerinde kıble yönü nasıl bulunabilir?

Amerika kıtasından Asya ve uzak doğuya, Afrika'dan Okyanusya ülkelerine varıncaya değin tüm ülkeler ve şehirlerinin kıble yönünü www.qiblafinder.org sitesinden bulabilirsiniz. Ülke-eyalet-şehir seçimini müteakiben evinizin çatısına kadar inip kıble yönü hattınızı ve kıble açınızı bu çalışmadan rahatlıkla edinebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi