Zonguldak'ta Devrek Çayı üzerindeki Çayaltı Hidroelektrik Santrali (HES) 1 ile Çayaltı Hidroelektrik Santrali 2 barajlarında yapılan yıllık bakımlar nedeniyle 2 baraj arasında susuz ve oksijensiz kalan balıkların öldüğü iddiası üzerine Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkileri tarafından inceleme yapıldı.

Zonguldak'ta Devrek Çayı üzerindeki HES1 ve HES2 barajları arasında yaşandığı ileri sürülen ve Pusula Gazetesi'nin ortaya çıkardığı balık ölümlerinin ardından bölgeye giden ekipler göletlerde kalan diğer balıkların da ölmemesi için çalışma yaptı. Pusula'ya ulaşan bilgilere göre; HES yetkilileri, bahse konu alanın kendi alanları içerisinde olmadığını öne sürdü. Yetkililer tutanak tutarak bölgeden ayrıldı. Bölgeye giden başka basın mensupları da balık ölümlerini fotoğrafladı.

İddiaya göre; Devrek Çayı üzerinde bulunan Çayaltı HES1 ve Çayaltı HES2 barajlarında yıllık bakım yapılması planlandı. Bakım ve onarım çalışmaları kapsamında yaklaşık 1 hafta önce baraj içerisindeki göletlerde bulunan sular, kapaklar açılarak boşaltıldı. Irmağa akan tonlarca su balıkları da önüne katarak çay kenarlarında çamurdan göletler oluşturdu. Oluşan göletlere doğru giden balıklar suların çekilmesiyle çaya ulaşamadı ve çayın diğer kısmına geçemedi. Göletlerde ve iki baraj arasında kalan binlerce balık suların çekilmesiyle birlikte telef oldu. Telef olan balıkların çayda oluşturduğu görüntü ise görenleri şaşkına çevirdi. Her yıl bakım ve onarım çalışmaları esnasında balık ölümlerinin yaşandığını belirten vatandaşlar, ölen balıkların balıkçıl kuşlar tarafından yenildiğini söyledi. Çayda yapılan çekimlerde akar suya ulaşmak için kanalda kalan yüzlerce balık ölüsü ve balıkların can çekişmesi görüntülere de yansıdı. Yaşanan olayın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Ekipler, göletlerde kalan ve hala yaşayan balıkların kurtarılması için çalışma başlattı. Çaydeğirmeni Belediyesi'nden gelen iş makinaları ile göletlerden ırmağa kanallar açıldı. Hala hayatta olan balıklar çaya ulaştırılarak balık ölümlerinin önüne geçilmeye çalışıldı. Öte yandan yaşanan balık ölümleriyle ilgili de tutanak tutulduğu öğrenildi.

FİRMAYA DAHA ÖNCE CEZA KESİLMİŞTİ
Hidroelektrik santraline, geçen Ocak ayında yaşanan balık ölümleri nedeniyle iki kurum tarafından yine inceleme yapılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Çayaltı HES'e balık ölümleri nedeniyle 24 bin 307 lira para cezası kesildiğini açıklamıştı.

Editör: Pusula Gazetesi