Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) işbirliği ile Hollanda'ya düzenlenen ziyarete giden Zonguldak heyeti kente döndü. ZTSO Başkanı Metin Demir, yaptığı açıklamada, "Hollanda'nın yaklaşık 150 yıllık birikiminden istifade ederek kısıtlı kaynaklarımızı verimli kullanarak ilimizin ve ülkemizin ekonomisine ve istihdamına katkı yapacağız" dedi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş bakanlığında, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu, Tarıma Dayalı İhtisas OSB Müdürü Ziraat Mühendisi Özgür Okur, ZONÇEB Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Hakan Farizoğlu, Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Müdürü Mustafa Ayhan İnanır, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Strateji Geliştirme ve Programlama Birim Başkanı Mehmet Çetinkaya, teknik personel ve yatırımcı firma temsilcilerinden oluşan 13 kişilik heyet, 3 gün önce Hollanda'ya gitti. 10.000 hektar topraksız tarım sera alanı ile dünyada en büyük topraksız sera varlığı bulunan, yıllık 100 milyar dolar tarım ürünü ihracatı bulunan, seracılık ile ilgili teknoloji ve yapılan ARGE çalışmaları ile dünyada birinci sırada bulunan Hollanda'ya, Zonguldak Çaycuma SERA OSB alt yapı inşaatları başlamadan son teknolojik gelişmelerin yerinde incelenerek seraların üretim teknolojileri, enerji sistemleri ile işletim sistemlerine karar verilebilmesi için giden heyet, kente geldi.

ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, ziyaret ile ilgili yaptığı toplantıda, "Bilindiği üzere Odamız tarafından 2016 yılında planlanan ve kurulması ile ilgili çalışmalara başlanılan Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi fizibilitesi 2016 yılında yapılmış, kuruluş protokolü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 23.11.2017 tarihinde onaylanarak 2017 yılında tüzel kişilik kazanmış, 2019 yılında yatırım programına alınmıştır. İlimiz Çaycuma İlçesi Burunkaya ve Ayvazlar Köyü sınırları dahilinde bulunan 559.099,39 metrekare sera proje alanının tamamı hazine arazisi olup 2019 yılında OSB tüzel kişiliğine bedelsiz olarak tapu devri gerçekleştirilmiştir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2019 yılında Sera Organize Sanayi Bölgesinin yerleşim planları ve imar planlarının yapım işi ihaleye çıkarılmış, ihale uhdesinde kalan firma tarafından söz konusu planlar yapılmış olup Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Söz konusu alanda yüksek teknolojili topraksız tarımın yapılacağı 15 adet 25 dekar büyüklüğünde sera parselleri oluşturulmuştur. Hazırlıkları devam eden alt yapı projelerinin Bakanlık tarafından onaylanmasını müteakip, alt yapı projeleri ihale edilerek 2020 yılında alt yapı inşaatlarının başlaması öngörülmektedir. Bu bağlamda, Sera Organize Sanayi Bölgemizin inşaatları başlamadan son teknolojik gelişmeleri yerinde inceleyerek, yapacağımız seraların üretim teknolojileri, enerji sistemleri ile işletim sistemlerine karar verilebilmesi için Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş Başkanlığında Hollanda'ya 3 günlük teknik bir çalışma ziyareti yaptık. Oldukça yoğun geçen ziyaret programında Sera OSB bünyesinde kurulacak seralar ile ilgili son teknolojiler, yapılan ARGE çalışmaları, üretim ve pazarlama ile ilgili olarak seçilecek yöntemler, verimliliğin artırılması, kayıpların en aza indirilmesi, seralarda en büyük maliyet kalemi olan ısıtma sistemlerinin belirlenmesi, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile evsel ve hayvansal atıkların yakılarak enerjiye dönüştürüldüğü biokütle tesislerini inceledik. İlk olarak dünya çiçek borsası Flora Holland Flower Auction Naaldwijk firması ziyaret edilerek çalışma sitemleri hakkında bilgi aldık. Akabinde sera ziyaretleri kapsamında, Vilosa Kalanchoe firması, Barendse Gerbera's firması, Van der Waal Sweet Peppers firması ziyaretlerinde seralar ve üretimlerini inceledik, ısıtma, kojenarasyon, trijenarasyon sistemleri ile ilgili bilgi aldık.

Sera araştırma şirketi Delphy Improvement Centre ziyaretinde seracılık teknolojisi ve sera kurulumu ile ilgili son teknolojik gelişmeleri değerlendirdik. Sera enerji yönetimi şirketi Agro Energy / Blue Radix firmasına yaptığımız ziyarette enerji ve iklimlendirme sistemleri ile ilgili sunumları dinledik. Domates paketleme ve işleme koopratifi Green Pack Tomato işletmesi ziyaretinde kooperatifin işleyişi ve yapılanlar hakkında bilgi edindik. Sera araştırma ve eğitim ve fuar merkezi World Horti Centre' de incelemeler yaptık, eğitim sistemleri ve firmalar tarafından son teknolojiler ile üretilen sera malzemeleri hakkında bilgi aldık. Sera danışmanlık ve araştırma firması Delphy Improvement centre ziyaretinde örnek seraların içerisinde yapılan ARGE çalışmalarını ve sera yetiştiricilik tekniklerini tecrübe ettik. Son olarak günlük 1200 ton tavuk gübresi yakarak elektrik üretimi yapan 36 Megavat kapasiteli BMC Moerdijk biokütle tesisinde incelemeler yaptık ve yetkililerden bilgiler aldık. Bu teknik çalışma ziyaretinden edindiğimiz bilgi ve görgülerle kuracağımız seraları en son teknolojilere göre kurup işleteceğiz. Hollanda'nın yaklaşık 150 yıllık birikiminden istifade ederek kısıtlı kaynaklarımızı verimli kullanarak ilimizin ve ülkemizin ekonomisine ve istihdamına katkı yapacağız" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi